DEVOALAREA IDENTITĂȚILOR – Cine a câștigat contractul de peste 53 de milioane de lei pentru reabilitarea unui tronson de 3,6 km din strada Victoriei din Baia Mare

0
507

BAIA MARE – INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ. Administrația publică din municipiul Baia Mare, controlată de edilul Ioan Doru Dăncuș (PSD), a semnat la 4 iunie 2024 un contract în valoare de peste 53 de milioane de lei (exact: 53.268.943,32 lei – precizare: toate sumele din articol includ TVA), care vizează reabilitarea unui tronson de 3,6 kilometri de pe strada Victoriei (cel cuprins între bulevardele Decebal și Independenței).

 

Oferta câștigătoare, cu 9% mai mare decât estimarea maximă

 

Oferta desemnată câștigătoare a fost unica declarată admisibilă de comisia de licitație a Primăriei Baia Mare deși depășește cu 9% estimarea maximă a autorității locale (beneficiarul lucrării).

 

Precizare: conform legii, o ofertă privind achiziția publică de lucrări poate fi considerată acceptabilă atunci când depășește cu până la 15% valoarea maximă estimată în anunțul de licitație, însă numai dacă autoritatea contractantă consideră că are posibilitatea disponibilizării de fonduri suplimentare. Iar Primăria Baia Mare consideră. Pentru că suntem bogați de nu mai știm cum să ne plătim datoriile publice.

 

Cea mai mare parte a finanțării provine din fonduri nerambursabile, prin Programul „Anghel Saligny”, gestionat de Ministerul Dezvoltării (contractul de finanțare, în valoare de 43 de milioane de lei, a fost semnat în 19 septembrie 2023, ceea ce înseamnă că restul, circa 10 milioane de lei, va fi suportat din bugetul local).

 

Identitatea câștigătorului

 

Nicio surpriză pentru cunoscătorii și observatorii sistemului: contractul a fost semnat cu asocierea Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj & Construrom. Este aceeași asociere care la 28 aprilie 2022 a semnat un contract-cadru pe 4 ani pentru reparații și întreținere străzi în municipiul Baia Mare la o valoare maximă de peste 223 de milioane de lei (exact: 223.702.113,40 lei) – în primii 2 ani din acest contract, până la 30 mai 2024 s-au semnat 10 contracte subsecvente în valoare totală de peste 52 de milioane de lei (exact: 52.350.000 lei).

 

În privința noului contract cu Primăria Baia Mare, leaderul de asociere, ARL Cluj, a anunțat deja subcontractarea a 12,42% din valoarea totală a lucrării – respectiv 11,70% către firma Tri Em Serv SRL, care va face lucrările din domeniul electric (de relocare și protecție a rețelei electrice, de iluminat, de semaforizare și de monitorizare trafic), și 0,72% către firma Onistua Com SRL, care va face lucrările din domeniul gazului (de relocare și protecție a rețelei de gaz și a hidranților).

 

Ce se face

 

Practic, intră în reabilitare un tronson de 3,63 kilometri, cuprins între mall-ul Vivo și benzinăria de la urcarea pe dealul Dura (ieșirea din oraș spre Tăuții Măgherăuș). Proiectul prevede și demolarea podului peste Valea Borcutului (care prezintă degradări semnificative a structurii de rezistență) și construirea unui pod nou.

 

De asemenea, pe lângă reabilitarea infrastructurii de rulare (inclusiv cu realizarea de benzi dedicate transportului în comun), constructorul va reabilita trotuare (adaptate accesului persoanelor cu dizabilități) și va realiza canalizația pentru cablurile electrice și de telecomunicații, care sunt prevăzute a fi trecute din distribuție aeriană în distribuție subterană printr-un proiect viitor.

 

Contractul trebuie finalizat în 20 de luni și a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul avea o pondere de 60% în decizia finală, garanția lucrării 10% – aceasta trebuie să fie cuprinsă între 5 ani și 10 ani -, restul procentelor punctând experiența profesională a unor experți-cheie și componente tehnice), însă practic nu s-a mai ținut cont decât de faptul că oferta câștigătoare a fost conformă (aceasta fiind unica declarată conformă).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here