CUM ÎȘI BAT JOC DE BANII ȚĂRII – Captivă de 15 de ani în insolvență și fără vreun plan de reorganizare, firma statului Remin Baia Mare și-a crescut datoriile în 2023 cu încă 4 milioane de lei, ajungând la 593 de milioane de lei

2
5033

INSOLVENȚA ILEGALĂ. Continuă incredibila încălcare a legislației românești și europene și bătaia de joc în privința banilor publici în cazul încremenitei în insolvență firme a statului (deținută prin Ministerul Economiei) Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase (CNMPN) Remin SA din Baia Mare.

 

Aflată în insolvență din 2 februarie 2009 și menținută în această stare prin încălcarea legii, fosta companie minieră Remin a mai acumulat anul trecut datorii de încă 4 milioane de lei (exact: 3.974.600 lei). În cei 15 ani în care este menținută ilegal în insolvență, Remin nu doar că nu are aprobat vreun plan de reorganizare, nu mai are obiectul muncii și își pierde rând pe rând licențele de exploatare (ajungând de la 16 la doar 2 valide), ci și-a majorat semnificativ datoriile de la 577 de milioane de lei (exact: 577.040.498 lei, suma consemnată în documentele contabile oficiale la 31 decembrie 2008, cu o lună înaintea declanșării insolvenței) la 593 de milioane de lei (exact 593.016.733 lei).

 

Practic, în cei 15 ani de insolvență, Remin și-a majorat datoriile cu o medie de peste 1 milion de euro/an, deși în această perioadă și-a vândut cam tot ce putea vinde: numeroase bunuri imobile, stocuri uriașe de pirite aurifere. Fără banii încasați din menționatele vânzări, Remin a mai cheltuit în fiecare an cu peste 1 milion de euro mai mult decât a încasat.

 

În 2023, firma statului a închis anul cu o cifră de afaceri de 10,5 milioane de lei (exact: 10.504.979 lei) și cu o pierdere financiară netă de 4,1 milioane de lei (exact: -4.102.008 lei), indicatori financiari realizați cu 142 de angajați, dar și cu datorii de 593 milioane de lei (exact: 593.016.733 lei), mai mari cu 3,97 milioane de lei decât în anul precedent.

 

TOATE rapoartele independente (plătite tot din banii statului) indică aceeași concluzie: firma este menținută ilegal în insolvență, pentru că bunurile pe care le mai deține valorează mai puțin decât totalul datoriilor, dar și pentru că activitatea firmei NU poate fi repornită, fiind interzisă de legislația românească, și firma nu are niciun plan de reorganizare aprobat de instanța de judecată (nici nu vizează să aibă vreunul, pentru că legea insolvenței impune ca planul de reoirganizare nu poate depăși 3 ani de la data confirmării acestuia de judecătorul sindic – ori este imposibil ca firma să poată să plătească suma datorată și să îți asigure funcționare în 3 ani, chiar în ipoteza imposibilă a modificării Legii minelor).

 

În pofida acestor aspecte semnificative, Remin a obținut recent (la 13 iunie 2024) o nouă păsuire, tradusă juridic prin sintagma “continuarea perioadei de observație”. Pentru asta, firma statului s-a folosit de o lege abrogată (Legea 85/2006), iar justiția a ignorat faptul că Remin acumulează în continuare datorii semnificative (fapt interzis de lege).

 

Înaintea acestei solicitări, într-o întâlnire a comitetului creditorilor, administratorilor (judeciari, special), ai conducerii firmei și a Ministerului Economiei, s-a subliniat că din cele 16 licențe de exploatare deținute înaintea intrării în insolvență (2009), Remin mai deține doar două valide (luna trecută a rămas și fără licența de la Săsar), Baia Sprie și Șuior.

 

Firma băimăreană a susținut că ar putea să iasă parțial din deranj prelucrând iazurile de steril. Numai că pentru aceasta ar trebui să aibă licență de exploatare. Și n-are. Apoi, pentru a fi rentabilă această activitate (doar de amorul discuției, pentru că la fel de bine Remin putea spune că ar putea obține bani din exploatarea planetei Marte, că nici pentru acea activitate nu are licență), ar trebui plătit un studiu al cărui cost, susțin surse implicate ale 2mnews, ar fi de circa 2,5 milioane de lei, respectivul studiu urmând să stabilească concentrațiile de metale ale sterilului minier din iazuri.

 

Deși Remin a admis că nu există banii necesari pentru o eventuală redeschidere a activității și că perimetrele minere sunt inundate, nefiind justificată reluarea activității, administratorul special a afirmat că un investitor ar fi interesat să investească într-un perimetru minier al Remin (nu a menționată că acesta are probleme financiare la celelalte două mine preluate în România și că la una dintre acestea și-a cerut chiar insolvența).

 

Deși toate datele indică faptul că Remin nu mai poate relua activitatea de exploatare minieră și că nu există niciun motiv rațional pentru prelungirea insolvenței, principalul creditor, care este tot statul, prin AAAS, a trimis o adresă către Tribunalul Timiș, unde se judecă dosarul de insolvență, cerând judecătorului sindic să aprobe prelungirea insolvenței (în stadiul de observație). Ceea ce s-a și aprobat.

 

Practic s-a dat girul pentru continuarea degradării patrimoniului rămas în administrare (în sediul central, abandonat în urmă cu mulți ani în centrul municipiului Baia Mare, au început să crească copaci, la propriu!), la acumularea de datorii imense, la cheltuieli procedurale, toate acestea prejudiciind statul și creditorii.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Interese și politică pe rezervele minerale din zonă.Inainte de 1989 erau exploatate în interesul statului Român și mai țineau în spatele lor o mulțime de fabrici cu forța de muncă calificată,acum toate aceste rezerve minerale sunt acaparate și în interesul unor mafioți! Fabricile care susțineau industria au ajuns la fier vechi iar în locul lor au apărut fabrici noi gen montaj conectori ,contactoare ,cabluri,electrocasnice care presupune forța de muncă NECALIFICATA ! Și-au atins obiectivul COLONIE !!!😂

  2. După ce a obținut prelungirea insolventei la Remin până în luna noiembrie si după ce a primit rapoartele de evaluare ale patrimoniului Remin, AAAS aștepta să încaseze banii din vânzarea patrimoniului Remin.
    Oare , este moral și echitabil ca AAAS să încaseze banii din vânzarea patrimoniului iar salariații si fosti salariati ai Remin care sunt creditori cu creanțe, drepturi salariale sa nu primească nimic ?
    Alții, care așteaptă vânzarea patrimoniului Remin sunt administratorii judiciari care au mai încasat sute de mii de dolarii din vânzarea patrimoniului.Vom vedea după vânzare cât vor primi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here