CRONICĂ DE MECI – Academica Recea se întoarce învinsă categoric din comuna bihoreană Diosig și mai păstrează doar șanse teoretice pentru promovarea în Liga a III-a

0
496

FOTBAL – BARAJ PROMOVARE LIGA A III-A. Duminică, 16 iunie 2024, pe Stadionul Comunal din Diosig (jud. Bihor), în meci tur al barajului de promovare în Liga a III-a la fotbal, CS Diosig Bihardiószeg (Bihor) a câștigat, cu 5-0 (2-0), partida cu CS Academica Recea (Maramureș). Meciul, arbitrat de o brigadă din Cluj-Napoca cu Mircea Salomir la centru, s-a încheiat cu o primă victorie, scontată, a gazdelor, care pornesc cu principala șansă la promovare.

 

Echipa bihoreană este favorita bookmarkerilor, care au cotat-o mai bine pentru victoria din acest meci și pentru calificare. Argumentele ar fi că Diosig este neînvinsă în acest sezon, are un lot cu o medie de vârstă de 32 de ani, dar are în componență mulți jucători cu stagii multe în Liga I, chiar și antrenorul Mădălin Popa (adus la începutul acestui sezon de la Unirea Livada) este fost jucător în Liga I (la Dinamo, Gloria Bistrița și Pandurii).

 

Spre deosebire de maramureșeni, care și anul trecut au promovat pe teren în Liga a III-a, dar nu au găsit finanțarea necesară pentru a putea activa în al treilea eșalon valoric, clubul din Bihor este bine susținut financiar de firma SLC Construct (controlată de Lukacs Sandor) și de Primăria locală (echipa mai are și alți doi sponsori, mai mici: Iosif Pîrvu – patronul Restaurantului Furnica – şi Kovacs Krisztian – patronul Brutăriei Adoni) și are ca obiectiv promovarea în Liga 3 – de asemenea, clubul a anunțat înființarea unei Academii de fotbal, în care investesc în tineri, pentru a construi o echipă din talente locale.

 

Diosig este o comună mare, de dimensiunea comunei Recea, cu circa 6.500 de locuitori, preponderent de etnie maghiară (peste 45%, restul fiind în procente relativ egale români și romi). Timp bun de fotbal, cald, 28 de grade Celsius la ora meciului, teren excelent pentru Liga a II-a chiar.

 

Antrenorul Marius Marincaș (Academica Recea) a început partida într-o formulă clasică, 4-4-3, cu următorii jucători: Ionuț Săsăran – Antonio Lung, Darian Sabadâș, Paul Oșan (cpt.), Alexandru Pop – Daniel Groza, Adrian Tarța, Mark Parnău, Cristian Domnița – Mihai Oșan, Denis Sabadâș.

 

Echipa bihoreană, extrem de experimentată pentru o formație de Liga a IV-a, a început partida cu o formulă de jocofensivă, 3-1-4-2, și cu un prim 11 cu o medie de vârstă de 32,8 ani (le ridică media portarul Eduard Beke – 21 de ani, adus în iarnă de la CSM Deva), față de maramureșeni, a căror medie de vârstă este de 24,5 ani.

 

Gazdele au început în forță partida și în min. 10, mijlocașul stânga al bihorenilor, Florin Pop, îl găsește excelent pe vârful Raymond Barna Lukács (36 de ani), care îl învinge pe portarul Ionuț Săsăran: 1-0 – atacantul central al bihorenilor a fost transferat la începutul acestui an, de la echipa de Liga a III-a ACS Târgu Mureș, după un periplu de 8 ani în campionatele maghiare (ultima dată a activat la Békéscsaba 1912 Elöre SE, pe atunci în Liga a II-a maghiară).

 

În min. 33, Diosig își majorează avantajul prin golul mijlocașului central Carlos Covaciu (26 ani, importat sub formă de împrumut în ianuarie de la echipa de Liga a III-a Crişul Sântandrei). În min. 38, mijlocașul Constantin Roșu (Diosig) se accidentează și este înlocuit cu alt jucător experimentat, Sorin Ban. La vestiare s-a intrat cu scorul stabilit de golul lui Covaciu: 2-0.

 

La pauză, antrenorul Marincaș îl introduce pe teren pe Andrei Florin Rus în locul fundașului dreapta Radu Pop. Și repriza a doua începe bine pentru gazde, aceștia reușind să înscrie din nou repede, dintr-un penalty corect acordat în min. 50 de arbitrul Salomir: ieșire imprudentă a portarului Săsăran, cu picioarele înainte, ca un apărător, la atacantul Lukács, tot acesta fiind cel care a transformat cu siguranță (pe centrul porții, portarul Săsăran a plecat mai repede pe colțul din stânga sa) – la această fază, căpitanul oaspeților, Paul Oșan, a primit avertisment pentru vociferări.

 

În min. 62, face și Mădălin Popa primele schimbări, ofensive deși echipa sa conduce cu scor de forfait: Codoban și Ember în locul lui Cigan și Micaș. În min. 76, la Recea intră Ștefan Nemeș în locul vârfului Paul Oșan, iar în min. 85 Popa îl scoate pe marcatorul dublei, Lukacs, și îi dă ocazia să evolueze și lui Tobias Tamaș. În min. 89, chiar noul intrat, Tamaș e la originea unei faze periculoase, reluând cu capul, nemarcat, de la 6 metri în poziție centrală, singur cu Săsăran, dar portarul maramureșenilor respinge în bară, de unde mingea este reluată în poarta goală de căpitanul gazdelor, fundașul Marcel Gal. În aceeași fază, pentru proteste, căpitanul oaspeților, Paul Oșan, este atenționat cu al doilea cartonaș galben, urmat de roșu și este eliminat (este suspendat pentru retrurul barajului) – a reclamat un fault nesemnalat în faza premergătoare golului 4.

 

Dar nu se sfârșise totul: la ultima fază, gazdele pe contraatac reușesc un nou gol, ca la antrenament, pasă de pe extrema dreaptă a mijlocașului la închidere Adrian Popa la bara a doua de unde Claudiu Codoban reia de la 2 metri în poarta goală. Final de meci. Meci dominat autoritar de bihoreni, care au mai avut numeroase ocazii de a marca, victorie concludentă și fără nicio emoție. Subliniere: gazdele au mai marcat încă 4 goluri, anulate pentru offside (semnalizări corecte).

 

• CS Diosig Bihardiószeg (Bihor) – CS Academica Recea (Maramureș): 5-0 (2-0), au marcat: Raymond Barna Lukács (min. 10, min. 51 – penalty), Carlos Covaciu (min. 33), Marcel Gal (min. 89), Claudiu Codoban (min. 90+5).

 

Returul este programat în 23 iunie 2024, de la ora 17.30, pe Stadionul Central din Recea.



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here