ANALIZĂ 2MNEWS – Maramureșul, unul dintre cele 23 de județe ale României colorate în roșu de alegerile locale din 2024: PSD a câștigat județul, ambele municipii, două treimi din orașe și 46% dintre comunele din județ

7
13121

HARTA ALEGERILOR: JUDEȚUL ROȘU. Alegerile din 9 iunie 2024 au consemnat în Maramureș o schimbare a paradigmei influenței politice, după ce PSD, partid din stânga eșicherului politic, s-a impus decisiv în fața PNL. Victoria din Maramureș a social-democraților este surprinzătoare nu prin câștigarea funcției din vârful administrației județene (președinte al Consiliului Județean), ci prin modul în care s-a impus și în marile localități din județ.

 

În acest moment, PSD deține atât conducerea județului (prin președintele filialei județene, Gabriel Zetea), a celor două municipii (Baia Mare și Sighetu Marmației, prin Doru Dăncuș și Vasile Moldovan), a 7 din cele 11 orașe (Borșa – Sorin Timiș, Dragomirești – Vasile Țiplea, Săliștea de Sus – Ștefan Iuga, Seini – Gabriela Tulbure, Șomcuta Mare – Gheorghe Buda, Ulmeni – Lucian Morar, Vișeu de Sus – Ioan Coman) și a 29 din cele 63 de comune din județ. Practic, PSD are în Maramureș jumătate dintre primari (38 din cei 76 de primari) și, în pofida regresului numeric, deține controlul a circa 67% din electorat (procent uriaș, de două treimi din total, desprins din numărul total de voturi obținute de primarii PSD).
PNL a reușit să-și mențină primarii din 3 orașe (Baia Sprie – Alin Bîrda, Cavnic – Vladimir Petruț, Tăuții-Măgherăuș – Dumitru Marinescu) și să rămână la conducerea orașului Târgu Lăpuș (după ce primarul PNL în funcție nu a mai candidat, liberalii câștigând Primăria prin Vlad Hermann). Chiar dacă au reușit să le ia pesediștilor unele comune, în afară de Recea – comună limitrofă municipiului Baia Mare – și Poienile de sub Munte (unde s-au impus prin importul fostului și actualului primar USR), acestea au un impact electoral redus.
În urma alegerilor de duminică, PNL are primari în  27 de comune și cele 4 orașe enumerate mai sus, dar mai important din punct de vedere politic/electoral este că a pierdut ocazia de a câștiga municipiul reședință de județ, Baia Mare, care dă circa o treime din electoratul din județ. Liberalii au câștigat cu 5 comune mai multe decât aveau în 2020 (au câștigat 8 noi primării și au pierdut una, dar două primării au fost câștigate după ce și-au pierdut propriul primar – la Târgu Lăpuș, unde primarul PNL nu a mai candidat, și la Petrova, unde primarul lor a trecut la PSD), dar acestea nu compensează nici pe departe eșecul.

Au mai câștigat primării de comune următoarele partide politice sau independenți: UDMR 2 (Câmpulung la Tisa și Coltău), USR 1 (Cernești), Uniunea Ucrainenilor din România 1 (Remeți) – aceștia 4 sunt primari în funcție, confirmați.

 

De asemenea, AUR a câștigat prima lor primărie din județ, la Bocicoiu Mare, prin Mihai Flaviu Boldan, iar în două UAT-uri au câștigat independenți: la Oncești (unde a fost reconfirmat primarul în funcție Matei Godja, asimilat PSD, dar care activează scriptic ca fiind independent) și la Suciu de Sus, unde a avut loc o altă surpriză, câștigând ca independent fostul șef al Poliției maramureșene, Ionel Todoran.

 

În zilele următoare, 2mnews va publica mai multe analize aprofundate privind rezultatele campaniei electorale locale din Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. O ieșit cine o avut cele mai multe voturi ,până la urmă la asta se rezuma procesul electoral .Nu se tine cont de ce vrea unul sau altul ci de ce decide majoritatea.

  2. Rezultatele la alegerile din 9 iunie 2024 la nivelul judetului Maramures si implicit la Baia Mare sunt dezastruoase. Am ajuns un judet rosu, datorita faptului ca s- a mers din partea liberalilor cu persoane incompetente, care in afara de gargara ieftina nu au facut mare lucru pentru comunitatile pe care le reprezinta. In privinta Baii Mari, actualul primar Doru Dancus trebuie sa demonstreze ca merita votul celor care l- au ales , sa incerce sa se debaraseze de practicile fostului camarad Catalin Chereches. Un judet si o resedinta candva fief al liberalismului au ajuns de rasul curcilor, datorita,,valorii” tinerilor liberali in frunte cu Ionel Bogdan, care nu au demonstrat nimic, decat s- au laudat si au pozat in mari reformatori. Dezamagitor rezultat !

  3. Rezultatul dramatic de la algerile locale era previzibil, din moment ce judetul a fost condus de junele Ionel Bogdan, o persoana fara valoare administrativa, politica ,slab pregatit profesional, care s- a inconjurat de persoane la fel de ,,valoroase”, ca si el.Planul lui Bogdan pentru dezvoltarea judetului s- a dovedit a fi o gogorita, prilej de a se lauda si a bate apa in piua. Realizarile lui Ionel Bogdan si ale echipei sale au fost nesemnificative, ramanand in stadiu de proiecte pe hartie.Drept urmare electoratul a dat votul majoritar PSD– ului, inrosind judetul, care cu cativa ani in urma era fief al liberalismului.Solutia care se impune: demiterea acestei echipe incompetente si organizarea de alegeri pe baza de valoare si principii liberale.

  4. A câștigat Cache!
    Baiatu’ ăsta nu simte că e baimarean, nu are cum…. El simte doar banii baimareanilor din care o să ia la greu!
    Urmează 4 ani de stagnare, regres, combinații, multe scene, chefuri, împrumuturi, s. a. m. d.
    Ne merităm destinul!

  5. În Baia Mare nimic nou … până vor avea acces la vot ” limitații ” din minerit, șanse mici la o schimbare în bine!
    Partea bună e că se va mai ” aerisi ” orașul…sunt convins că mulți o vor părăsi incet-incet…

  6. Gata acuma o să vedeți groapă de gunoi la Farcasa pasaje și centuri o să bubuie economia județului
    Vai steaua noastră! O ieșit cine o trebuit nu cine am vrut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here