TRIST – A murit maramureșeanul Ioan Es. Pop, unul dintre cei mai importanți poeți români

1
1454

DECES. A murit maramureșeanul Ioan Es. Pop (27 martie 1958 – 19 iunie 2024), unul dintre cei mai importanți poeți români. Decesul a survenit miercuri, 19 iunie 2024. Avea 65 de ani. Uniunea Scriitorilor a anunțat că prin dispariția sa, poezia românească a suferit o ireparabilă pierdere.

 

Ioan Es. Pop s-a născut la 27 martie 1958 în satul Vărai (com. Valea Chioarului), absolvent al Facultății de Filologie, secția Limba și literatura română – limba și literatura engleză a Universității din Baia Mare (1993), a debutat editorial cu volumul de poeme „Ieudul fără ieșire”, primul din cele 13 volume pe care avea să le publice.

 

A publicat în cele mai importante publicații de cultură din România („Luceafărul”, „Nouăzeci”, „Tribuna”, „Astra”, „Transilvania”, „Contemporanul”, „Vatra”, „România literară”, „Contrapunct”, „Convorbiri literare” ș.a.), dar și din Spania, SUA, Irak, Iugoslavia și Suedia.

 

A fost premiat cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994), Premiul de debut al revistei „Poesis” (1994), Premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994), Premiul Primăriei municipiului București pentru cel mai bun volum din colecția „Poeții orașului București” (1996), Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, Premiul Academiei Române pentru poezie (1999), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1999), Premiul ASPRO (2003), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2003). I s-a decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer, în 2004.

 

Talentul său a fost recunoscut și internațional, peste hotare decernându-i-se Marele Premiu „Niram Art” de la Madrid (la prima ediție, cea din 2009), Poetul Lunii August 2010 – decernat de Radiodifuziunea Suedeză, Premiul „Primăvara Europeană a Poeţilor” 2012 – decernat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul „Ciampi Valigie Rosse”, pentru volumul Un giorno ci svegliamo vivi, decernat la Veneția (Italia), Marele Premiu „Cununa de Lauri” de la Alicante (Spania), la ediția a noua a Turnirului de Poezie organizat de Uniunea Scriitorilor din România (în 2019).

 

Iată o mostră a inimitabilului său talent:

„cât mai avem?” „optzeci și două de minute.”

 

„aproape cât un meci de fotbal. dacă

nu ne-ar grăbi atât de tare secundarele,

minutele ar însemna aproape o eternitate.”

 

„deh, nici ceasurile nu mai sunt ce-au fost pe vremuri.”

„păi ne mai trebuiau oare secunde?”

„și se spune că acum nici secundele nu mai sunt de ajuns.

au mărunțit secundele în milisecunde.”

„adică e mai mult, sau mai puțin?”

„în milisecunde, e mult mai mult.”

 

„și dacă spargem secundele în milionimi,

câștigăm câteva miliardimi de secundă?”

„da, da, numai că mai sunt doar patruzeci de minute,

deși, da, mai rămân totuși câteva miliardimi de secundă.”

 

„of, nu-i chiar rău, nu-i chiar rău,

mă pot întinde să dorm puțin –

sper să nu ajungi să mă trezești.“

 

O zi tristă, tristă, tristă pentru poezia românească, pentru cultura românească, pentru Maramureș, pentru România.

 

Dormi în pace!

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. R.I.P , Maestre mâiastru…Multumim!
    Miliardimele de scunde …au trecut pentr tine. Imi pare rau…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here