SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Astăzi se împlinesc 120 de ani de activitate muzeală în Baia Mare: la 19 iunie 1904 a fost inaugurat primul muzeu din oraș, Muzeul Orășenesc Baia Mare

0
206

ANIVERSARE. Miercuri, 19 iunie 2024, se celebrează 120 de ani de la înființarea primului muzeu din Baia Mare, Muzeul Orășenesc Baia Mare, precursor al Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, dar și al celorlalte muzee-surori din oraș.

 

Muzeul Orășenesc Baia Mare a fost fondat la inițiativa istoricului și remarcabilului om de ştiinţă dr. Schönherr Gyula (foto mic stânga, 1864-1908). Insistenţele sale în problematica înfiinţării şi apoi a descentralizării muzeeelor au dat roade în Baia Mare: în anul 1904, la 19 iunie, deschizându-se pentru public Muzeul Orăşenesc Baia Mare. Era perioada în care deja cunoscutul savant avea nu numai o strălucită activitate academică, ci participa şi la conturarea unei legislaţii corespunzătoare pentru ocrotirea şi clasificarea tuturor mărturiilor istorice.

 

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a anunțat că în decursul acestui an va organiza o serie de evenimente culturale prin care celebrează împlinirea celor 120 de ani de existență muzeală la Baia Mare.

 

* Foto arhivă: @Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here