LOCALITĂȚI CU PRIMAR NOU – În comuna Cimitirului Vesel, oamenii l-au ales pentru a treia oară pe Gheorghe Stan (PNL), fostul primar demis în 2014 în urma unei condamnări cu suspendare și salvat de la demitere în 2019 de PSD

0
460
Gheorghe Stan

COMUNA SĂPÂNȚA. Maramureșenii au depășit cu mult prezența la vot din prognozele sociologice, 51,26% (numeric, peste 215.000 de alegători) dintre cei înscriși pe listele electorale prezentându-se la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024. În urma acestui exercițiu electoral, în Maramureș au fost aleși 14 primari noi, iar 62 au fost reconfirmați în funcție de electorat. 2mnews vă prezintă printr-o serie de articole noii primari ai Maramureșului.

 

În acest moment, rezultatele nu sunt oficiale, dar vi le prezentăm pentru localitățile în care numărătoarea voturilor s-a încheiat și situația nu se mai poate schimba. Până acum, 2mnews a prezentat noii primari din UAT-urile: Baia Mare, Asuaju de Sus, Băița de sub Codru, Băiuț, Bocicoiu Mare, Boiu Mare, Cupșeni, Petrova, Recea, Săcel, Șieu și Suciu de Sus, Târgu Lăpuș (regăsiți articolele în categoria Politică). Acum, cel de-al 14-lea UAT cu primar nou: Săpânța.

 

Celebra comună a Cimitirului Vesel a fost unul dintre cele 4 UAT-uri din județ (alături de Târgu Lăpuș, Asuaju de Sus și Săcel) în care primarul în funcție, Ion Braicu (PSD) nu și-a mai depus candidatura pentru un nou mandat (în alte două UAT-uri, Baia Mare și Boiu Mare, edilii aleși în 2020 nu au mai putut să candideze – la Baia Mare din cauza condamnării la închisoare cu executare, iar la Boiu Mare edilul a murit în 2021).

 

La Săpânța, prezența la urne a fost una mult peste trendul județean: 81,20%. Numeric, s-au prezentat la urne 763 de alegători din cei 939 înscriși pe liste. Pentru funcția de primar s-au înscris în confruntarea electorală 4 candidați: Gheorghe Stan (PNL), Gheorghe Florin Gheorghei (AUR), Maria Turda (PSD) și Nicolae Dorel Codrea (PMP).

 

Gheorghe Stan (PNL) a recâștigat funcția de primar pentru a treia oară și este noul primar ales al comunei Săpânţa. Absolvent de liceu agricol şi al Facultăţii de Drept Administrativ, după cum susține, Stan are o poveste politică, unde a pătruns în urmă cu 20 de ani.

 

Fost consilier local, apoi viceprimar, Stan a câștigat primul mandat de primar în 2012, dar nu și l-a dus până la capăt fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus autoturismul fără drept (având permisul suspendat). Din această cauză a fost demis de prefectul de Maramureș (pe atunci, Anton Rohian), după ce și-a epuizat toate căile de atac.

 

Dar la următoarele alegeri, în 2016, a fost din nou ales primar, deși ANI îl declarase incompatibil (pentru că-n 2012 a fost simultan și primar și administrator de firmă) și procesul era în derulare. În 2019 a venit și sentința definitivă și trebuia demis din nou. Însă a trecut la PSD și prefectul PSD, actualul primar de Sighetu Marmației, Vasile Moldovan, l-a grațiat, spunând că între timp pesediștii au dat o lege prin care dacă au trecut mai mult de 3 ani de la faptă, aceasta este prescrisă. Deci, și-a detergentizat traseistul ajuns în curtea lor.

 

După ce prefectul PSD l-a salvat de demitere, Stan a trecut iar la PNL, iar în 2020 nu a avut dreptul să candideze, dar nici n-a lăsat vreun alt liberal local să o facă (PNL nu a avut candidat la funcția de primar, cedând deliberat Primăria PSD-ului). Acele alegeri le-a câștigat Ion Braicu (PSD). Însă după 4 ani de mandat, Braicu nu mai candidează, pesediștii desemnând-o candidat pe Maria Turda (care a adunat doar 144 de voturi). Iar Gheorghe Stan a câștigat din nou, detașat, cu 69,39% (1.129 de voturi).

 

Ceilalți candidați au obținut următoarele procente și voturi: Gheorghe Florin Gheorghei (AUR) 16,16% (263 de voturi), Maria Turda (PSD) 8,85% (144 de voturi) și Nicolae Dorel Codrea (PMP) 5,59% (91 de voturi). Așa a ajuns Gheorghe Stan pentru a treia oară primar în Săpânța.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here