FAPT – Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg

0
79
Cristian Niculescu-Țâgârlaș, senator PNL de Maramureș

ACTIVITATE PARLAMENTAR. Senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, au participat în calitate de membri ai delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la sesiunea de vară a APCE (Strasbourg, 24-28 iunie 2024).

 

Reprezentanții delegației române la APCE au luat parte la cele două tururi de scrutin pentru alegerea viitorului secretar general al Consiliului Europei. Fostul președinte al Confederației Elvețiene, Alain Berset, a fost ales în această funcție pentru un mandat de 5 ani, cu un număr de 114 voturi, în defavoarea contracandidaților săi Indrek Saar, fost ministru eston al culturii, și Didier Reynders, din Belgia, actual comisar UE pentru justiție. Tot în cadrul reuniunii au fost votați și judecătorii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din partea Serbiei, Finlandei și Austriei

 

În plenul Adunării a fost organizată o ceremonie de marcare a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei, ordinea de zi a sesiunii cuprinzând dezbateri pe subiecte precum: întărirea democrației prin procese participative și deliberative; consolidarea dimensiunii de tineret în activitatea APCE; protecția apărătorilor drepturilor omului femei; asigurarea unor proceduri de azil în concordanță cu drepturile omului; procesele de reparație și reconciliere pentru surmontarea conflictelor trecute; îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor față de Consiliul Europei de către Armenia.

 

Cu același prilej a fost organizată o dezbatere de urgență privind provocările la adresa democrației în Georgia și două alte dezbateri de interes major: războiul din Gaza – asigurarea eliberării ostaticilor, implementarea unui acord imediat de încetare a focului și furnizarea de asistență umanitară -, respectiv intensificarea eforturilor Consiliului Europei pentru combaterea amenințărilor la adresa libertății de expresie.

 

Reprezentanții delegației române au avut o întâlnire și cu membrii delegației canadiene, țară cu statut de observator la APCE, în care au fost abordate teme de interes comun, precum perspectivele cooperării bilaterale, cu accent pe domeniul nuclear, și importanța continuării sprijinului pentru Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Ruse.

 

Următoarea sesiune a APCE va avea loc la Strasbourg, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-Țâgârlaș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here