EXCLUSIV – Primăria Baia Mare obligată de instanță să plătească aproape 751.000 de lei la Fondul pentru Mediu: nu și-a plătit contribuțiile timp de… 5 ani!

2
11617
Ioan Doru Dăncuș

DIFEREND – BAIA MARE. Magistratul desemnat al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș a decis astăzi, 28 iunie 2024, după un proces care a durat 2 ani și jumătate, că Primăria Baia Mare este obligată să-și plătească contribuţia la Fondul pentru Mediu, datorată pentru perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, până la concurenţa sumei de 750.810 lei. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de părțile implicate (Administrația Fondului pentru Mediu sau Primăria Baia Mare).

 

Conform deciziei de astăzi, instanța a scutit administrația publică locală din Baia Mare de obligaţiile de plată accesorii cerute de Administrația Fondului pentru Mediu printr-o decizie de impunere din anul 2021, deși aceasta nu și-a plătit obligațiile impuse de lege timp de 5 ani (în perioada 2015-2019). În urma deciziei AFM, care îi impunea să plătească atât contribuțiile datorate pe cei 5 ani, cât și obligațiile accesorii, Primăria a dat în judecată AFM cerând anularea respectivului act administrativ, fapt admis parțial de instanță (respectiv, au fost anulate obligațiile de plată accesorii, nu și contribuția la Fondul de Mediu pe cei 5 ani în care Primăria nu a plătit).

 

După cum am precizat, hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. 2mnews monitorizează speța pentru a vă informa în privința modului în care se soluționează defitiv.

 

Despre Fondul pentru Mediu

 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) este o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului. AFM gestionează programe finanțate din fonduri naționale, fiind finanțată integral din venituri proprii și răspunzând de gestionarea Fondului pentru mediu. Veniturile obținute prin Fondul pentru Mediu (un fond public, deductibil din punct de vedere fiscal) sunt utilizate în principal pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului (AFM este constituită conform principiilor europene „poluatorul plătește” și „responsabilitatea producătorului”).

 

Fondul pentru Mediu este plătit de operatorii economici, organizațiile, instituțiile publice sau unități administrativ-teritoriale care desfășoară activități cu efecte asupra mediului înconjurător și care, de regulă, produc deșeuri sau emisii poluante.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. nu hotii o sa plateasca, o sa plateasca cetatenii, dar nu crede nimeni ca o sa scoata dancus sau chereches bani din buzunarele lor :))) … dar am si eu o intrebare, daca tot o sa platim banii acestia catre fondul de mediu, cand se va sesiza garda de mediu in legatura cu depozitul de gunoi de pe strada europa??? cand cineva de la mediu va face o verificare acolo, si o sesizare la DNA legat de cum s-a administrat problema aceasta??? cine de la mediu a trecut recent pe strada europa, a putut constata ca toti sacii in care sunt depuse gunoaiele au inceput sa se desfaca, prelata cu care legea obliga primaria sa acopere acei baloti nu mai exista, acolo e un focar de boli si o crima ecologica la adresa orasului…cine de la mediu e raspunzator de asta??? sau vara stati doar in birouri ca e prea cald afara??? si asta e asa la 5 minute de biroul vostru, nu va iau cu valea chiuzbaii unde tot cursul apei e un depozit de gunoi, sau cu barajul care e groapa de gunoi, ca alea deja unt in alta emisfara pentru voi …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here