ANALIZĂ 2MNEWS – În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, PSD și PNL dețin peste 90% dintre primarii din Maramureș: cât au câștigat și cât au pierdut partidele din județ

0
1174

S-A VOTAT CU CEI DE LA PUTERE. În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, partidele guvernamentale, PSD și PNL, dețin în județul Maramureș 90,79% din primari (PSD 48,68%, PNL 42,11%).

 

Practic, PSD are acum 37 de primari, iar PNL are 32 de primari din cei 76 de edili ai județului. Ceilalți 7 primari din Maramureș care nu sunt (încă) afiliați social-democraților sau liberalilor sunt de la UDMR (2), USR (1), UUR (Uniunea Ucrainenilor din România – 1) și AUR (1), iar 2 sunt independenți (cu precizarea că unul dintre aceștia este asimilat PSD – primarul comunei Oncești).

 

Cum stă PSD în Maramureș în urma alegerilor din 2024

 

Comparativ cu alegerile din 2020, PSD a câștigat 2 primari, PNL a câștigat 7 primari, UDMR a câștigat 1 primar, iar PMP a pierdut 5 primari, USR a pierdut 3 primari, PNȚCD a pierdut 1 primar, independenții au pierdut 2 primari, iar UUR a rămas constant. Această analiză este însă greșită pentru că, pe lângă cei 35 de primari pe care îi avea în urma alegerilor din 2020, PSD a absobit o mare parte din primarii din județ în timpul mandatului 2020-2024, intrând în alegerile din 9 iunie 2024 cu 46 de primari în funcție + 1 independent asimilat (cel din Oncești). În concluzie, PSD a pierdut la alegerile din acest an 9 primării.

 

Asta scriptic, faptic social-democrații au câștigat clar alegerile din 2024 în Maramureș, controlând acum administrația județeană, ambele municipii, 7 din cele 11 orașe și 28 din cele 63 de comune din județ. Și nici măcar asta nu e semnificativ, ci faptul că puterea electorală a PSD în Maramureș a depășit pentru prima oară două treimi (am explicat modalitatea de calcul și importanța acestui indicator politic AICI).

 

Cum stă PNL în Maramureș în urma alegerilor din 2024

 

La fel, scriptic, PNL a pierdut administrația județeană, dar a câștigat 7 primării în plus față de 2020, apropiindu-se în acest sens de PSD (a câștigat cele mai multe primării tocmai în dauna social-democraților). O analiză aprofundată a puterii electorale indică însă o scădere evidentă a liberalilor față de 2020, ei cedând pentru prima dată în istoria administrativă a județului toți cei trei piloni ai importanței politice: administrația județeană și cele două municipii (Baia Mare și Sighetu Marmației au dat 29% din totalul voturilor din județ).

 

Care este riscul? Ca în mandatul 2024-2028, PNL să mai piardă din cei 32 de primari pe care îi deține în urma alegerilor din 9 iunie, apetența PSD Maramureș pentru absorbția edililor de la celelalte partide fiind deja o evidență, argumentată prin comportamentul din perioada 2023-2024, când a aspirat tot ce a putut, aducând în partid edili și aleși județeni și locali de la PMP, PNL, USR și independenți.

 

Cum stă Alianța Dreapta Unită în Maramureș în urma alegerilor din 2024

 

Alianța Dreapta Unită nu a reușit în Maramureș să fie o alianță așa cum a fost aceasta stabilită la nivel central, în județ fiind formată doar din USR și PMP, Forța Dreptei candidând separat. Mai mult, cei doi aliați de pe dreapta eșicherului politic, USR și PMP, au candidat sub această titulatură a Alianței doar la județ și în foarte-foarte puține UAT-uri, în cele mai multe fiind chiar adversari electorali. În lipsa uniformizării, strategia a fost ratată, cele două partide neputând nici măcar să-și mențină numărul de aleși județeni și locali pe care îi aveau în 2020.

 

În 2020, PMP avea 5 primari, iar USR 4 primari. Acum PMP nu mai are niciun primar, iar USR are un singur primar. Pierderea este imensă. Pe lângă distorsiunile din negocierile eșuate ale USR și PMP în Maramureș, la rezultatul dezamăgitor obținut de Alianța Dreapta Unită (care numai unită n-a fost) a contribuit și decapitarea PMP care a plecat înainte de alegeri cu toți cei 5 primari și mare parte din consilierii județeni și locali la PSD, absorbția primarilor USR tot de către PSD (mai puțin cel de la Cernești, unicul care a rămas pe baricadele dreptei politice și care și-a și recâștigat mandatul și cel de la Poienile de sub Munte, trecut la PNL), lipsa unei strategii electorale unitare (inclusiv sediile de campanie ale celor două partide erau separate).

 

Cum stă AUR în Maramureș în urma alegerilor din 2024

 

Alegerile din 2024 au fost dezamăgitoare și pentru AUR, partid care s-a situat pe locul 4, în apropierea Alianței Dreapta Unită, dar cu un scor sub cel scontat de susținătorii optimiști ai acestui tip de politică anti-unionistă europeană. Cele puțin peste 13.000 de voturi obținute în forul județean au creat intrarea în Consiliul Județean, însă cu doar 2 consilieri, la fel ca UDMR, partid care-și coagulează voturile aproape exclusiv pe criteriul etnic. Scriptic, o victorie pentru AUR (intrarea pentru prima dată în forurile administrative ale județului și ale municipiului reședință de județ), faptic o înfrângere prin scorul aproape la jumătate din cel cu care erau cotați în sondajele sociologice. Ce s-a întâmplat?

 

Votanții AUR s-au divizat, mare parte din voturile cu care era creditat partidul mergând și spre SOS România, o colegă de doctrină cu aceeași tipologie de comportament politic care a obținut 5.180 de voturi în competiția pentru Consiliul Județean și care a devenit astfel a 7-a forță politică din județ (una fără cotă semnificativă, dar acest aspect este valabil deocamdată, în prezent).

 

Cum stă UDMR în Maramureș în urma alegerilor din 2024

 

Scriptic, UDMR a câștigat în Maramureș în urma alegerilor locale din 2024 un primar față de 2020. Faptic, n-a câștigat nimic în acest sens, edilul în plus, fiind un UDMR-ist care candida sub cupola independenților, iar acum și-a acceptat și scriptic apartenența politică.

 

Însă UDMR este unul dintre câștigătorii acestor alegeri locale în Maramureș, nu pentru că și-a adăugat un primar în panoplia politică, ci pentru că, schimbând strategia blaturilor fățișe cu partidele guvernamentale (în care nu-și puneau candidat la primării în schimbul unui post de viceprimar) a reușit să reintre în forul administrativ al județului, să mai câștige un post de consilier local în municipiul reședință de județ (ajungând la 3 consilieri locali, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp) și să câștige în baza viitoarelor negocieri (în principal cu PSD) mai multe posturi de viceprimar (printre care, cel mai probabil în ambele municipii).

 

Strategia partidului care reprezintă o mică comunitate etnică în Maramureș, de sub 20.000 de persoane cu drept de vot, a dat roade pozitive, măcar prin cele peste 11.000 de voturi pe care a reușit să le coaguleze în privința votului pentru forul județean și tot atâtea pentru funcțiile de primari din județ, devenind a 5-a forță politică din județ. Bine, una cu forță mai mică în contextul dominației covârșitoare în Maramureș a PSD și PNL, dar una de luat în calcul după o perioadă de regres continuu.

 

Acestea au fost cele 4 partide și alianța politică care au reprezentativitate în forul administrativ al județului Maramureș în mandatul 2024-2028, însă de subliniat scorurile bune obținute de alte două partide care au candidat pentru prima dată în alegeri în județ: Verticala Nouă (6.886 voturi) și Forța Dreptei (4.802 voturi).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here