ANALIZĂ 2MNEWS – Care este ponderea partidelor în primăriile din Maramureș: cine și cât a pierdut, cine și cât a câștigat în urma alegerilor locale din 2024, soldate în județ cu schimbări de edili în peste 14% dintre UAT-uri

1
3061

ALEGERI LOCALE 2024 – MARAMUREȘ. În 8 iunie 2024, cele 76 de primării din Maramureș erau deținute de primari de la următoarele partide politice: PSD (46), PNL (25), UDMR (2), USR (1), UUR (Uniunea Ucrainenilor din România – 1) și 1 independent (asimilat PSD). Din cei 76 de primari, 62 au fost reconfirmați în funcție. Să vedem, cine și cât a pierdut, cine și cât a câștigat și să aflăm de ce aparentul perdant este, de fapt, marele câștigător al alegerilor din Maramureș.

 

18,42% sunt primari noi

 

La alegerile locale din 9 iunie 2024, în 18,42% din cele 76 de UAT-uri din Maramureș cetățenii și-au ales un nou primar. Cele 14 UAT-uri din Maramureș în care a fost ales un primar nou sunt: Baia Mare – municipiul reședință de județ -, orașul Târgu Lăpuș și 12 comune (Asuaj, Băița de sub Codru, Băiuț, Bocicoiu Mare, Boiu Mare, Cupșeni, Petrova, Recea, Săcel, Săpânța, Suciu de Sus și Șieu).

 

Din cele 14 UAT-uri cu primar nou, doar în 8 primarul în funcție a fost învins în alegeri (respectiv în comunele Băița de sub Codru, Băiuț, Bocicoiu Mare, Cupșeni, Petrova, Recea, Suciu de Sus, Șieu). Din cele 8 comune, primarul în funcție care a pierdut alegerile era de la PSD (7) și de la PNL (1). În urma alegerilor din 9 iunie, aceștia vor fi înlocuiți cu primari de la PNL (5), AUR (1), PSD (1) și un independent. Practic, PSD a pierdut 6 primării și a câștigat una. PNL a pierdut o primărie și a câștigat 5. AUR a câștigat o primărie, la fel cum o primărie a revenit unui independent.

 

Din celelalte 6 UAT-uri din Maramureș cu primar nou în mandatul 2024-2028, în 4 primarul în funcție fie a renunțat să candideze (în orașul Târgu Lăpuș și comunele Asuaju de Sus, Săcel și Săpânța), iar două UAT-uri nu erau conduse primarii aleși în 2020, aceștia fiind înlocuiți de interimari, din diferite motive (la Baia Mare pentru că primarul ales a fost condamnat pentru corupție și se află în închisoare, iar la Boiu Mare din cauza decesului primarului ales).

 

Aceste 6 UAT-uri în care primarul în funcție nu a mai candidat pentru un nou mandat erau conduse de primari PSD (5) și PNL (1). Noii primari aleși sunt de la PNL (4 – din care 1 în UAT în care primarul care a renunțat să candideze era tot de la PNL) și PSD (2 – ambii în localități în care primarul care a renunțat să mai candideze era de la PSD). Practic, PSD a pierdut 3 din cei 5 primari, toți în dauna PNL.

 

Cine și cât a pierdut, cine și cât a câștigat

 

Totalizând, în urma alegerilor din 9 iunie 2024 noua paradigmă politică a primăriilor din Maramureș arată așa: PSD (37), PNL (32), UDMR (2), USR (1), AUR (1), UUR (1), independent (2 – cu mențiunea că unul dintre aceștia, primarul de Oncești, are afinități declarate pentru PSD).

 

Ce rezultă de aici, că în urma acestor alegeri din Maramureș PSD a pierdut 10 primării (8 în dauna PNL, 1 în dauna AUR și 1 în dauna unui independent) și a câștigat 1 (în dauna PNL); PNL a pierdut 1 primărie (în dauna PSD) și a câștigat 8 (toate în dauna PSD); AUR a câștigat o primărie (în dauna PSD) și un independent a câștigat o primăria (în dauna PSD); în 3 primării în care a fost ales un primar nou, acesta este de la același partid cu primarul din mandatul 2020-2024 (2 PSD și 1 PNL).

 

Aparent pierzători, faptic câștigători

 

Totalizând, în urma alegerilor locale din 2024, în Maramureș PSD are cu 9 primari mai puțini decât avea în 2020, PNL are cu 7 primari mai mulți, AUR a câștigat primul lor primar în județ, iar UDMR, USR și UUR a rămas constanți.

 

La o primă vedere, pare că marele perdant ar fi PSD. În fapt acesta este marele câștigător, pentru că deținând controlul asupra administrației județene, asupra ambelor municipii din Maramureș, asupra a 7 din cele 11 orașe și câștigând în majoritatea comunelor la scoruri covârșitoare, social-democrații și-au crescut impactul politic în județ (calculul include voturile obținute în cele 76 de UAT-uri + CJ raportate la numărul total de voturi valide) la circa două treimi (66%).

 

Principalul câștig al PSD Maramureș este că la următoarele alegeri pot obține singuri majoritatea în forul administrativ al județului (au fost aproape și acum, fiind creditați cu 15 din cei 34 de locuri de consilieri județeni + președintele CJ Maramureș). Acest fapt (ca un singur partid să dețină majoritatea în CJ Maramureș) nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria de 32 de ani a forului administrativ al județului.

 

* Foto generică: @Timi Slicaru via stiridinsurse.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here