ZIUA PORȚILOR DESCHISE – Sediul BNR Maramureș poate fi vizitat de public timp de 6 ore

0
321

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MARAMUREȘ. Vineri, 28 aprilie 2023, între orele 13.00 – 19.00 (ora 18.00, ultima intrare), agenția Băncii Naționale a României din Maramureș (localizată pe strada Gheorghe Șincai nr. 34 în Baia Mare) poate fi vizitată de public. Evenimentul Ziua porţilor deschise este ocaziat de împlinirea a 143 de ani de la înfiinţare a Băncii Naţionale a României.

 

BNR a comunicat că la ediția din acest an „Zilelor porţilor deschise” a inclus spre vizitare, în cadrul tururilor ghidate, Palatul Vechi al BNR din București, sediile a 4 sucursale regionale (din județele Cluj, Constanţa, Dolj și Timiş), dar şi sediile a 9 din cele 12 agenţii BNR (din Argeş, Braşov, Bihor, Buzău, Brăila, Gorj, Maramureş, Sibiu şi Suceava).

 

Primul sediu al agenției BNR Maramureș a fost în Sighetu Marmației, în fosta clădire a Băncii Austro-Ungare, edificiu de început de secol XX, localizat la intersecţia fostelor străzi Lónyay Iános şi Jókai Mór și construit în stil eclectic după un proiect al arhitectului budapestan Alpár Ignácz.

 

După Primul Război Mondial, clădirea, terenul aferent și “instalațiunile” sediului Băncii Austro-Ungară din Sighetu Marmației, au fost cumpărate de BNR, care a plătit Banca Austro-Ungară suma totală de 163.705 coroane aur în urma unei convenții. Ulterior, BNR și-a mutat sediul agenției la Baia Mare și a vândut sediul din Sighetu Marmației către BCR, care în 2019 a vândut-o unei firme locale (Tourism Services Alpina SRL, firma care administrează restaurantul Casa Iurca de Călinești, controlată de (60%) Ileana Howard Iurca – 60%, asociați minoritari fiind Dănuț Iurca – 30% și Ramona Carla Claudia Iurca – 10%).

 

Agenţia BNR din Maramureș este condusă, din 2016, de Sanda Rodica Bereș (originară din Satu Mare, numită în funcția de director după pensionarea lui Gheorghe Brînzei, cel care a condus agenția din Maramureș timp de 20 de ani – Brânzei a fost primul  primar ales al municipiului Baia Mare și deputat de Maramureș). Începând din 1 septembrie 2000, ca urmare a procesului de restructurare a Băncii Naţionale a României, agenția din județul Satu Mare a fost desfiinţată, sucursala din Maramureș preluând și sarcinile şi atribuţiile acesteia.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here