ZIUA ARTISTULUI PLASTIC BĂIMĂREAN – Pictorul Dorel Topan a fost desemnat Artistul Anului 2023

0
541
Dorel Topan

RECUNOAȘTERE – DISTINCȚIE. Vineri, 5 mai  2023, pictorul Dorel Topan a fost declarat Artistul Anului 2023 cu ocazia evenimentului Ziua Artistului Plastic Băimărean, eveniment care nu reprezintă doar o zi de sărbătoare culturală a comunității artistice băimărene sau de comemorare a istoriei și spiritului locului (marcând momentul întemeierii Școlii Libere de Pictură la Baia Mare, în anul 1896, de către pictorul și pedagogul maramureșean Hollósy Simon), ci este și un concept care continuă din anul 2004, atunci când a debutat ca program care marchează atât trecutul cât și continuitatea și prezentul.

 

Pictorul Dorel Topan s-a declarat “pe deplin onorat” și “extrem de surprins”, motivând că deși “orice artist așteaptă un premiu, nimic n-a trădat intenția colegilor mei (n.red., de a-i acorda această distincție)”. El a dedicat premiul colegilor săi artiști, ca o apreciere pentru eforturile depuse de aceștia în fiecare zi. Președinta UAPR – Baia Mare, Laura Ghinea, a menționat că premiul oferit lui Dorel Topan este pe deplin meritat de acesta, „prin toate activitățile pe care le-a întreprins, nu doar în atelier, ci și pe partea de cercetare, teoretică, de modeologie, de scenografie, de pictură, deci o paletă largă de expresie artistică și de sensibilitatecare îi întregește creația”

 

Pictorul Dorel Topan, care luna viitoare va împlini 60 de ani, este originar din Sălsig și este absolvent al Universității de Nord Baia Mare – specialitatea pictură (2005) și doctor în Arte plastice (2011 – al Universității de Vest Timişoara, cu teza Dinamica orientărilor estetice în pictura contemporană). Are 15 expoziții personale (în Baia Mare, Cluj-Napoca, Sălsig, București, Bruxelles, New York) și a participat la numeroase expoziții de grup naționale și internaționale.

Foto mare: @Dorel Topan FB

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here