ZILELE MARAMUREŞULUI – „Haida, hai la Maramu’!”, un slogan, o strategie şi nişte observaţii

0
628
Ioan Doru Dăncuș

STRATEGIE. În acest an, Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş organizează cea de-a treia ediţie a „Zilelor Maramureșului”, un concept „născut cu forcepsul” în mandatul de preşedinte al lui Zamfir Flore Ciceu, ca răspuns la „Sărbătoarea Castanelor” (sărbătoarea Băii Mari) organizată în formă extinsă de primarul Cătălin Cherecheş, cu care la acel moment (al organizării primei ediţii) era în conflict deschis.

 

Care-i strategia

 

Numit responsabil de preşedintele CJ, Gabriel Zetea, şi de partea de promovare a turismului judeţean, vicepreşedintele Doru Dăncuş a girat programul acestei manifestări. Scopul e acelaşi (încă neatins în nicio ediţie): „valorificarea şi promovarea identităţii culturale” judeţene, precum şi a „valorilor sale materiale şi spirituale”.

 

Evenimentul ăsta se organizează undeva-n mai şi acum, la-nceput de martie a avut loc „o primă întâlnire” cu reprezentanți ai Ministerului Turismului, ai agențiilor de turism şi ai centrelor de informare turistică. Dăncuş i-a informat pe participanţi despre noutăţile ediţiei 2017: sloganul („Haida, hai la Maramu’!” – o ţâpuritură maramureşeană); dimensiunea („cea mai amplă acţiune de promovare a Maramureşului ca şi destinaţie turistică” – pentru asta cu „cea mai mare”, ar trebui să-i plătească copyright lui Cherecheş, pentru că numai el făcea „cel mai mare brad”, „cel mai luminat ornamental oraş”, „cel mai darnic Moş Crăciun”, „cele mai bune concerte” etc.); organizarea unui infotrip destinat unui grup țintă (ambasadori, turoperatori și reprezentanți ai Ministerului Turismului și Federației Patronatelor din Turismul Românesc).

 

Adică, pentru baciu Costel: îi duc pe „boieri” (decidenţi şi influenţi) într-o călătorie prin judeţ. „Vom arăta cu această ocazie unicitatea Maramureșului şi oportunitățile de afaceri în domeniul turismului pe care judeţul Maramureș le oferă”, a subliniat vicepreşedintele Dăncuş. Targetul e, probabil, să se şi concretizeze ceva, respectiv contracte (ori măcar precontracte) prin care să se dezvolte economic judeţul (prin agenţii privaţi din sistemele turistic şi cele conexe, care susţin turismul – alimentar, artistic, transport, comercial etc.).

 

Care-s observaţiile

 

Nefiind făcută publică strategia (ăştia de la CJ au mai multe secrete de serviciu decât SRI), decât câteva spicuiri generaliste, nu o putem comenta (o fi bună), dar observ, din nou, că această instituţie lucrează pe sistem totalitar.

 

Explic: i-au chemat pe atâţia oameni care lucrează performant în sistemul turistic (mulţi dintre aceştia fiind agenţi economici privaţi, care şi-au dezvoltat afacerile doar prin propriile forţe, ştiinţe şi strategii şi nu prin eterne subvenţii financiare, ca şi cei din CJ) ca să le prezinte nişte decizii?! Normal era ca această întâlnire să fie organizată în momentul conceperii strategiei privind evenimentul, pentru ca aceşti manageri de entităţi turistice să vină cu know-how şi să contribuie, nu doar să fie informaţi (ca pe vremea lui Ceaşcă) despre directivele pe care să le execute.

 

Cea de-a doua observaţie se referă la opacitatea cu care se desfăşoară totul. Nu ne mai comunicaţi voi (CJ) ce se întâmplă, pentru că, pe lângă că o faceţi prost, o faceţi şi unidirecţional. Fiţi transparenţi, invitaţi presa la aceste dezbateri, deliberări sau sentinţe (cum sunt de fapt), pentru că avem capacitatea să înţelegem şi să ne luăm informaţiile singuri. Doar chemaţi-ne, nu ne informaţi cu ceea ce vreţi voi, după ce evenimentul a avut loc. Bănuiesc că mai aveaţi nişte scaune cumpărate din bani publici în sală şi puteam asista. În rest, pace şi succes.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here