ZETEA – Să raportezi plata unei datorii asumate ca pe o reușită extraordinară înseamnă să n-ai simțul ridicolului

1
932
Liviu Dragnea și Gabriel Zetea (dreapta)

EDITORIAL. Așa cum s-a obligat printr-un memorandum aprobat la 17 decembrie 2014, Guvernul a plătit în decembrie 2018, din Fondul de rezervă bugetară via Ministerul Dezvoltării Regionale, ultima tranșă a datoriilor, respectiv 14,68 de milioane de lei, către firma privată care a executat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Internațional Maramureș.

 

Să raportezi ca o reușită (“îndeplinirea promisiunilor” – deși n-au fost „promisiuni”, ci o asumare guvernamentală, sublinez: printr-un memorandum, adică printr-un document diplomatic oficial!) plata unor datorii, înseamnă să n-ai nici măcar un dram din simțul ridicolului.

 

Valer “Îngerul” Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, n-are simțul ridicolului, ne-a convins de asta atunci când a reprezentat județul la Bruxelles echipat cu vestă de fâș și adidași. Protocol de Viile Apei – “ajunși la oraș prea repede pentru a se acomoda cu alt fel de standarde, unii mai circulă pe mijlocul drumului, ca odinioară pe ulița înnoroită din satul natal”.

 

Neavând simțul ridicolului, exact asta a făcut: a anunțat, personal și prin trâmbițele pe care le plătește și în interes politic din banii publici ai administrației județene, că uite, ce minune a făcut pesedeu’: și-a plătit datoria. Practic, ceva ce putea să fie pozitiv a devenit negativ prin modul deplorabil în care Zetea gestionează comunicarea cu electoratul.

 

Meritele lui Zetea

 

Așa cum s-a angajat, Guvernul a plătit în 2 ani (!) lucrările de la aeroport, recepționate în martie 2017. Vreo 90 de milioane de lei. E bine că s-au plătit datoriile, chiar și cu întârzierea asta de 20 de luni – nicio surpriză în acest sens, e o axiomă că statul e cel mai prost plătitor, dar și cel mai sigur. Zetea are, fără nicio îndoială, un merit în asta, el fiind obligat de funcție și de apartenența la partidul din care fac parte cei care au semnat memorandumul amintit să facă demersurile necesare plății. Mai simplu spus, banii se plăteau oricum. Nu atât de “repede” (pentru că în statul pesedist, 20 de luni înseamnă repede) dacă președintele CJ Maramureș nu era parte din clica politică de la putere.

 

Alt merit al lui Zetea e că a rezistat la presiunea facturilor executantului lucrării și că nu le-a plătit din banii județului (s-a contractat un credit în acest sens, pentru că toți știau cât de serios e statul, respectiv Guvernul când vine vorba de dat, nu de luat). Ce a greșit Zetea, atunci?

 

Greșelile lui Zetea

 

Spuneam că, în loc să anunțe diplomat plata ultimei tranșe din datoria creată pentru lucrările executate la aeroport, slugărnicia de pesedist fără simțul ridicolului l-a determinat pe Zetea să tragă public niște limbi dizgrațioase, mulțumindu-le tovarășilor politici: Liviu Dragnea (enumerat în postură de președinte PSD, de parcă PSD a plătit din bugetul de partid datoria), Viorica Dăncilă, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Sevil Shhaideh, Paul Stănescu, Viorel Ştefan, Ionuţ Mişa, Orlando Teodorovici.

 

Mai mult, încercănat de însărcinarea pe care o are de a pupa poala popii chiar și când popa nu e prezent, Zetea a spus că “întreg județul Maramureș” (a vrut să spună maramureșenii, un județ fiind o limitare teritorială, nu e personificat pentru a putea întreprinde acțiuni – dar “ajunși la oraș prea repede…”) “trebuie să le mulţumească (celor enumerați) pentru finalizarea acestui proiect strategic al Maramureşului”. No, șezi blând cu trebuitul ăsta domnule preș. al administrației județene, că în viața asta e un singur lucru trebuie: să mori. Nici măcar să te naști nu trebuie, dar dacă tot te-ai născut, trebuie să mori (măcar până se va “inventa” nemurirea), restul sunt alegeri, opțiuni… Nu trebuie nimic.

 

Cât despre Dragnea, s-o lăsăm jos că a-nceput să măcăne. Vă reamintesc că în 2013, fostul senator PSD (!) de Satu Mare, Valer Marian, s-a autodenunțat la DNA, sesizând instituția care anchetează fapte de corupție săvârșite de demnitari, că Liviu Dragnea, pe atunci secretar general al PSD, a fraudat referendumul, instigând la fals intelectual pentru transferul banilor rezervați pentru reabilitarea Aeroportului Baia Mare spre Aeroportul Satu Mare, unde ar fi urmat să deruleze lucrări “firme clientelare PSD”. Cam așa s-a și întâmplat cu banii programați pentru reabilitarea aeroportului maramureșean, care a mai așteptat, iată, cinci ani de atunci pentru a-și plăti, în sfârșit, datoriile.

 

Pe lângă indicațiile lui Zetea privind cui trebuie noi să mulțumim, probabil încolonați la sediul de partid pentru a pupa inelul de Godfather al domnului Liviu de la pesedeu, președintele CJ Maramureș a mai greșit când, fără nicio legătură cu subiectul, i-a tras o ușă în gură fostului șef al aeroportului, Mihai Pătrașcu (“Trebuie să menţionăm, însă, că greşeala pierderii acestei finanţări europene aparţine fostului director al Aeroportului, Mihai Pătraşcu”. – Gabriel Zetea).

 

A făcut-o doar pentru un divergent de natură personală cu Pătrașcu, din răutate și răzbunare, pentru că aceasta este personalitatea duală a individului care încă conduce județul, după care va intra într-un con de umbră politică, întorcându-se la micile șmenuri pe care le făcea când a intrat în politică (adică vânzarea de eugenii la instituțiile statului) și care l-au transformat în captivul funcționarilor care dețin dovezile incompatibilității sale (unul dintre ei e matusalemicul Dumitru Dumuța, fost secretar al județului, avansat de Zetea administrator al județului).

 

Ce ar fi bine să facă

 

În principal să tacă, nu pentru că este rău, răzbunător și incompetent (pentru asta să-l judece tovarășii de partid), ci pentru că este un prost și părtinitor comunicator. Și să aștepte, zi după zi, dimineață după dimineață, momentul în care Grupul de Investigații 2mnews va publica dovada  modului în care a încălcat legea (pe care deja o deține), șmenul ascuns ulterior sub preșul administrativ, abuzul de a-și șterge urmele. Momentul este extrem de aproape. O zi bună la noapte!

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here