VIITORUL ȘEF AL PROCURORILOR DIN JUDEȚ – Anticipare: Bogdan Gabor, viitorul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș

0
1786
Bogdan Gabor

EXCLUSIV. Anticipare 2mnews, cu două luni înainte de a se întâmpla: din noiembrie 2022, Bogdan Gabor va fi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

 

Situația actuală

 

Din 15 iulie 2022, postul de șef al procurorilor maramureșeni (prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș) este vacant, fiind ocupat acum, prin delegare (interimat), de Dana Mirela Borcuti (48 de ani), cea care conduce instituția de magistratură din 15 iulie 2016, când a fost numită la conducere, prin concurs, în locul lui Florin Deac, al cărui mandat încetase și care a devenit prim-procuror adjunct al aceleași instituții, iar ulterior, din 2017, membru al CSM. Borcuti, originară din Baia Mare, este procuror de peste 22 de ani, fiind repartizată în anul 1999 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare.

 

Conform legii, un procuror poate deține funcția de prim-procuror numit (în urma unui concurs) pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii pe o perioadă de maximum 3 ani. După epuizarea celor 6 ani (îndeplinită în cazul lui Borcuti), respectivul procuror poate rămâne în funcția de conducere (prim-procuror) doar prin delegare (un fel de interimat, la propunerea procurorului șef al instanței superioare – în acest caz, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj – și cu avizul CSM, până la ocuparea funcției prin concurs). De regulă, delegarea se acordă pe o perioadă de 6 luni și nu există o limită numerică a delegărilor (adică se pot acorda oricâte).

 

Bogdan Gabor (46 de ani), fost membru CSM în mandatul 2012-2017, îndeplinește acum funcția de prim-procuror adjunct, cu delegări succesive (cea mai recentă în 8 iulie 2022), înlocuindu-l în funcție pe Florin Deac, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în mandatul 2017 – ianuarie 2023.

 

Gabor, absolvent al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1997), este procuror din anul 1999, traseul său profesional fiind: Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare (1999-2003), Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş (2003-prezent, cu două întreruperi: în perioada martie 2007 – octombrie 2010, când a fost procuror la DNA Cluj, și în perioada 2012-2017, când a fost în CSM).

Postul a fost scos la concurs

 

În 1 august 2022, CSM a scos la concurs/examen mai multe posturi de conducere vacante (ocupate în acest moment prin delegări). Printre acestea și 5 la parchete din județul Maramureș, respectiv funcțiile de procuror șef la parchetele de pe lângă Tribunalul Maramureș și judecătoriile Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Dragomirești.

 

Dacă pentru posturile de conducere ale parchetelor de pe lângă judecătoriile din Maramureș declarate vacante de CSM (cele din Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Dragomirești) nu s-a înscris nimeni, acestea urmând să fie ocupate în continuare prin delegare (interimat), pentru funcția de procuror șef al parchetului superior din Maramureș s-a înscris un singur candidat: actual adjunct (interimar) Bogdan Gabor.

 

Anticiparea 2mnews se bazează pe: 1) modul pozitiv în care este perceput Gabor în CSM (unde a fost primul magistrat din Maramureș membru); 2) faptul că Florin Deac, actual adjunct (auto-suspendat), a precizat pentru 2mnews că nu s-a decis încă dacă se va pensiona după finalizarea mandatului de membru CSM (în ianuarie 2023) – îndeplinește condițiile -, sau va reveni în funcția de la Parchetul Maramureș (caz în care l-ar înlocui pe Gabor, acesta fiind doar un înlocuitor al său); 3) Gabor se poate pensiona din funcția de conducere (caz în care și-ar maximiza cuatumul pensiei speciale); 4) Gabor este unicul candidat și are pregătirea necesară funcției (a fost 4 ani șef al Secţiei Judiciare a Parchetului județean, și are trei perioade în care a îndeplinit funcția de prim-procuror adjunct, aprilie 2006 – 28 februarie 2007, 15 iulie 2011 – până la alegerea în CSM; 2017-prezent); 5) alte detalii (pe care nu le facem publice și în baza cărora am formulat anticiparea), dar mai ales bazându-ne că până acum n-am greșit nicio anticipare (nu o greșim nici pe aceasta – save the date: 16 noiembrie 2022).

 

Precizări tehnice

 

Pentru a deveni procuror șef, un procuror trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă calificativul foarte bine la ultima evaluare; să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani; să îndeplinească condițiile de vechime și să fi activat minimum 2 ani la parchetul respectiv; să nu fi făcut parte din serviciile de informații.

 

Dacă îndeplinesc condițiile, procurorii candidați trebuie să treacă prin următoarele probe: testare psihologică (scris și interviu – care evaluează capacitatea candidaților de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea și de verificare a rezistenței la stres); susținerea proiectului de conducere; test privind managementul, comunicarea și resursele umane (scris). Rezultatul final al concursului: 16 noiembrie 2022.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here