VIDEO – Se scumpește serviciul de salubritate în Maramureș, află motivul și cuantumul – Bonus: cum a fost eliminat riscul ca nordul județului să fie îngropat în gunoaie

0
590

EXCLUSIV. Locuitorii din partea de sud și sud-est a Maramureșului, cei arondați la serviciile de salubritate prestate de societatea Drusal SA, vor plăti mai mult pentru acest serviciu, cauza fiind „amortizarea investiției prin care operatorul a creat un depozit de deșeuri temporar”.

 

                                                 Depozitul temporar din zona de sud a Maramureșului

 

Cuantumul și motivul majorării

 

Mihai Apan – director general Drusal SA

„Din cauza faptului că investiția prin care se va crea Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, cu centrul operativ în Sârbi – Fărcașa, nu a fost finalizată până în ultima zi în care se puteau depune deșeuri în depozitele neconforme normelor UE, Drusal a realizat o investiție pentru a nu pericilita continuitatea serviciului de salubritate pentru clienții săi (persoane fizice, persoane juridice și administrații publice). Să fim bine înțeleși: dacă depozitul de la Fărcașa se finaliza și devenea operațional, așa cum prevedea contractul, nu eram nevoiți să găsim această soluție, care este cea mai ieftină cu putință, respectiv construirea unui depozit temporar. Altă variantă legală pe care o aveam la dispoziție era să transportăm deșeurile într-un depozit conform, Oradea fiind cel mai apropiat în acest sens, însă în acest caz costurile erau de două ori mai mari decât vor fi după această majorare de tarif”, a explicat Mihai Apan, director general Drusal SA.

 

Depozitul de deșeuri nefinalizat de la Sârbi

Sinteză: pentru că investiția Consiliului Județean Maramureș (SMID) nu a fost finalizată, Drusal a luat un credit bancar și a realizat un depozit temporar. Această variantă poate funcționa, conform legii, timp de trei ani (rămâne speranța că, totuși, CJ Maramureș va reuși să finalizeze SMID și să-l facă operațional în această perioadă de timp). De asemenea, conform legii, această investiție trebuie recuperată de la producătorii de deșeuri (cetățeni, firme și instituții). Pentru asta, tariful va fi majorat. Vestea bună este că s-a sistat (temporar) plata taxei de mediu (prin decizia Guvernului). Vestea rea este că tariful la salubritate va crește. Cu cât, l-am întrebat pe directorul Apan.

 

După un calcul sofisticat (care cuprindea amortizarea investiției, obligatoria operațiune de transportare în Sârbi a deșeurilor ce vor fi depozitate în noul depozit temporar și ecologizarea locului care este acum ocupat de depozitul temporar), am aflat cât o să plătească o persoană fizică.

 

„Suntem obligați prin legea care guvernează serviciul de salubritate să recuperăm investiția de la producătorii de deșeuri. Construirea depozitului temporar va duce la o creștere a tarifului lunar pentru persoanele fizice de 3,27 lei. În mod practic, pentru că Guvernul a eliminat obligativitatea taxei de mediu (care era de 2 lei/lună), față de facturile precedentelor luni, persoanele fizice vor plăti mai mult cu 1,27 lei/lună. Înainte era 8 lei/lună/persoană (6 lei + 2 lei, taxa de mediu), acum se va factura 9,27 lei/persoană/lună”, a precizat Apan, la emisiunea “Dialogul zilei”, de la Nord TV.

 

Soluția situației din nordul județului

 

În pofida majorării de tarif, care nu convine nimănui, e esențială o subliniere care a salvat județul de la o situație disperată care se putea repercuta și mai drastic asupra finanțelor personale ale fiecărui maramureșean sau putea conduce la un dezastru de mediu, similar cu cel semnalat în trecut în zona Napoli, unde gunoaiele au rămas neridicate pe străzi o perioadă îndelungată. Sublinierea este următoarea: cei de la Drusal au anticipat, încă din vara anului trecut, că n-au nicio acoperire în realitate promisiunile conducătorilor CJ Maramureș (că SMID va fi funcțional până la 16 iulie 2017 – zi în care s-au închis ultimele două depozite neconforme din județ) și au acționat pentru a evita un dezastru.

 

„Am făcut demersurile necesare, și nu au fost nici puține, nici simple, și astăzi suntem mândri că nu doar că am asigurat continuitatea serviciului de salubritate și după ziua închiderii depozitului neconform de la Groși, ci și că am putut să oferim suport și colegilor de la firma Herodot, care operează în zona de nord a județului și care, după cum știți, nu au finalizat depozitul neconform, iar zona nordică s-a confruntat cu o problemă de mediu care risca să se acutizeze. Am acceptat, din solidaritate, să îi lăsăm să depoziteze deșeurile în depozitul nostru temporar, însă numai pentru 30 de zile, timp în care sper să finalizeze depozitul temporar de la Teplița. Nu putea să fim impasibili la problemele lor, pentru că era vorba tot de maramureșeni, de oamenii din zona de nord, care, dacă nu am fi acceptat să depozităm și deșeurile clienților firmei Herodot, trebuiau să plătească de două ori mai mult decât vor plăti acum, soluția depozitării la SMID Oradea fiind de două ori mai scumpă decât cea a depozitării la depozitul temporar”, a conchis directorul general Drusal SA, Mihai Apan.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here