VICTORIE MARE – Știința Baia Mare se califică în finala pentru al 4-lea titlu consecutiv de campioană, după o victorie dramatică în care au întors rezultatul din prima repriză

0
611

RUGBY – LIGA NAȚIONALĂ. Duminică, 27 noiembrie 2022, pe Arena Zimbrilor din Baia Mare, în meci contând pentru semifinala Ligii Naționale de rugby (desfășurată în manșă unică), CSM Știința Baia Mare a câștigat, cu 11-9 (0-6), partida cu SCM USAMVB Timișoara, calificându-se în finala pentru titlul de campioană națională. A fost un veritabil derby al semifinalei Ligii Naționale, care a opus campioana en-titre (Baia Mare) deținătoarei Cupei României (Timișoara).

 

Băimărenii, porniți în meci cu avantajul terenului propriu (câștigat în urma clasării pe locul 1 în Play-Off), al victoriei obținute împotriva timișorenilor în precedentul meci disputat la Baia Mare (38-27, în etapa a 3-a a play-off-ului, în 27 august 2022) și al faptului că sunt campioana en-titre, au avut statutul de favorită pentru calificarea în finala pentru noul titlu național, programată pe Stadionul Arcul de Triumf din București, în 4 decembrie, de la ora 14.30.

 

De asemenea, campioana en-titre avea de oferit o compensație propriilor suporteri după ultimul meci, care a însemnat eliminarea din Cupa României în faza semifinalei, în Ghencea, cu CSA Steaua București (27-20, în urmă cu o lună). Toate acestea au însemnat presiuni suplimentare pentru echipa gazdă, statutul de favorită fiind uneori ingrat și dificil de respectat.

 

Antrenorul Eugen Apjok (CSM Știința Baia Mare) a început partida, arbitrată la centru de Vlad Iordăchescu din București, cu următorul 15 (doar 4 jucători români): Paul Popoaia, Sikuea Taliauli, Nikau Mc Gregor, Sione Fakaosilea, Mahlo Kefentse, Miles Grant, Alexandru Țiglă, James Scott, Levan Papidze, Revazi Dugladze, Mate Dardzulidze, Ștefan Iancu, Florian Roșu, Jacob Nicolaas Immelman (cpt.), Beka Bitsadze.

 

Prima repriză se încheie cu oaspeții în avantaj (categoric mai buni în primele 40 de minute), în urma a două lovituri de pedeapsă transformate de Florin Vlaicu. Pauză pe Arena Zimbrilor, conduce Timișoara: 0-6. În repriza a doua, băimărenii presează și după doar 3 minute, Paul Popoaia reușește primul eseu al partidei: 5-6 (transformarea a fost ratată de puțin, din poziție dificilă, de pe extrema stângă, de uvertura neo-zeelandeză Grant). Campionii continuă să preseze și în min. 47 sunt foarte aproape de un nou eseu, ajungând chiar în terenul de țintă al timișorenilor, dar oaspeții rezistă și îndepărtează pericolul.

 

În min. 67, Grant reușește să transforme o lovitură de pedeapsă și duce Baia Mare pentru prima dată în avantaj: 8-6. Timișorenii replică printr-o transformare reușită de Vlaicu: 8-9 (min. 70). Grant ratează incredibil o lovitură de pedeapsă din 30 metri central și oaspeții rămân la conducere. Spre finalul partidei, la peultima fază de atac a partidei, Grant reușește o transformare și aduce din nou Baia Mare la conducere, 11-9, scor cu care se încheie partida.

 

A fost greu, dar s-a încheiat cu bine pentru campioni și suporterii lor. Beka Bitsadze (Știința) este declarat Omul meciului. Un meci nu foarte spectaculos, dar 100% tensionat, epuizant pentru sportivi și finalizat cu victoria Științei, care are astfel șansa de a câștiga pentru a patra oară consecutiv titlul de campioană națională. Finala Ligii Naționale are loc peste o săptămână, duminică, 4 decembrie 2022, de la ora 14.30 pe Stadionul Arcul de Triumf din București (cealaltă finalistă este stabilită astăzi, de la ora 16.30, după disputarea semifinalei Steaua – Dinamo).

 

* Foto mare: @FRR

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here