VICTORIE – Campioana Știința Baia Mare a câștigat in extremis meciul cu Dinamo București, într-un meci cu 6 eseuri

0
294

LIGA NAȚIONALĂ. Duminică,  5 septembrie 2021, de la ora 11.30, pe Stadionul “Florea Dumitrache” din  București, într-un meci care a contat pentru etapa a 9-a a SuperLigii de rugby ediția 2020-2021, campioana en-titre CSM Știința Baia Mare a întâlnit echipa antrenată de samoanul Sosene Raymond Anesi (fost component al naționalei de rugby în 7 al Noii Zeelande), CS Dinamo București, formație care în acest sezon s-a întărit substanțial prin transferul mai multor jucători sud-africani. Scor final, CS Dinamo București – CSM Știința Baia Mare 20-22 (5-3).

 

Antrenorul campioanei, Eugen Apjok, a început partida cu următoarea formulă de joc: David Feliuai, Sikuea Taliauli, Jason Tomane, Alexandru Bucur, Adrian Apostol, Helarius Kisting, Vlăduț Bocăneț, Constantin Pristaviță, Ovidiu Cojocaru, Revazi Dugladze, Mate Dardzulidze, Marius Dănilă (cpt.), Alexandru Alexe, Florian Roșu, Aleksandre Kalmakhelidze.

 

Practic, băimărenii au jucat împotriva unei selecționate sud-africane, în echipa de debut a lui Sosene Anesi (care în trecut a antrenat și Timișoara Saracens) fiind doar 3 români (căpitanul Petru Tamba, Marian Ispir și Andrei Toader) și un georgian (talonerul Merab Matkava), restul celor 11 jucători ai echipei Dinamo fiind originari din Africa de Sud.

 

Meciul, arbitrat de o brigadă bucureșteană (Vlad Iordăchescu, Radu Petrescu, Mădălin Gîrbău + Ionel Dumitrescu), a început cu un moment de reculegere în memoria marelui campion Ivan Patzaichin, decedat astăzi, și a continuat cu o confruntare echilibrată între două dintre cele mai bune echipe ale Ligii Naționale. Băimărenii au deschis scorul prin transformerul namibian “TC” Kisting, care a transformat în min. 10 o lovitură de pedeapsă din poziție bună, însă dinamoviștii intră la cabine în avantaj, după eseul marcat de sud-africanul  Deneille Ackermann (min. 28, 5-3 – transformarea a fost ratată de Bowers).

 

La începutul reprizei a doua, elevii lui Sosene Anesi se desprind pe tabela de marcaj după un nou eseu, reușit de sud-africanul Damian Bonaparte și transformat, de această dată, de Wilfred Bowers (min. 51, 12-3).

 

Băimărenii revin în joc printr-un eseu de panalitate acordat de arbitru, urmat la doar 2 minute de un alt eseu, concretizat de Ovidiu Cojocaru (min. 57  și 59) și care a dus Știința pentru prima oară în avantaj: 12-15 – transformarea a fost ratată de Kisting. “Armata” sud-africană nu cedează și egalează situați printr-o lovitură de pedeapsă transformată de același Bowers (min. 68, 15-15), dar la faza următoare băimărenii punctează din nou, prin eseul lui Cojocaru, transformat de Kisting (min. 71, 15-22).

 

După ce băimărenii rămân în 14 și apoi în 13, din cauza eliminării totale (cartonaș roșu) a sud-africanului Dumani Mtya (min. 76) și a eliminării temporare (cartonaș galben – eliminare 10 min.) a lui Dico, gazdele au ocazia să egaleze în ultimul minut de joc, talonerul georgian Merab Matkava înscriind după un mol de margine cel de-al șaselea eseu al meciului, dar Bowers ratează transformarea și egalarea, iar meciul se încheie cu victoria oaspeților.

 

Dinamo București – Știința Baia Mare: 20-22 (5-3), au marcat Deneille Ackermann (1 eseu), Damian Bonaparte (1 eseu), Merab Matkava (1 eseu), Wilfred Bowers (1 transformare, 1 lovitură de pedeapsă) / 1 eseu de penalizare, Ovidiu Cojocaru (2 eseuri), Helarius Kisting (1 transformare, 1 lovitură de pedeapsă).

 

După 9 etape, Știința Baia Mare este pe locul 2 în clasamentul Ligii naționale, cu 34 de puncte (7 victorii și 2 înfrângeri), cu 2 puncte mai puține decât Steaua București (7 victorii, 1 egal și 1 înfrângere). În etapa a 10-a, în 25 septembrie 2021, Știința joacă acasă cu ACS Tomitanii Constanța, un meci care ar trebui să fie ușor, constănțenii fiind pe ultimul loc (6) în clasament, cu 9 meciuri jucate și 9 pierdute.

 

* Foto: @FRR

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here