VICTORIA DE FINAL – Explorări Baia Mare câștigă la Constanța și al doilea meci din play-off și termină, pentru al treilea an consecutiv, pe locul 7 în Liga I

0
434

LIGA I – VOLEI MASCULIN. Sâmbătă, 6 mai 2023, în Sala Sporturilor „Simona Amânar” din Constanța, în meciul 2 din ultima fază a play-off-ului Ligii I la volei masculin, CSM Constanța a pierdut, cu 1-3 (21-25, 25-21,12-25, -25), cu Știința Explorări Baia Mare. Meciul, arbitrat de cuplul Alin Mateizer din Ploiești (principal) și Alexandru Prodana din București (secund), a făcut parte din seria partidelor disputate pentru locurile 7-8 (se joacă pe principiul Cel mai bun din 3 meciuri).

 

Porniți cu un avantaj moral în urma victoriei din primul meci, de la Baia Mare, Explorări luptă pentru ocuparea locului 7, pentru al treilea an consecutiv. Băimărenii au câștigat 3 din cele 5 confruntări directe din acest sezon (două în sezonul regular, una în play-off și două în Cupa României): în sezonul regular a pierdut la Baia Mare cu 0-3 și a învins la Constanța cu 3-2; în Cupă a câștigat la Baia Mare cu 3-1 și a pierdut la Constanța cu 2-3 (s-a calificat); în play off a câștigat la Baia Mare cu 3-1. Cu mici excepții, jocurile au fost echilibrate, cu un mic plus pentru Explorări.

 

Primul set, la xerox cu debutul din primul meci, de la Baia Mare. Oaspeții s-au impus, după ce echilibrul a fost păstrat până spre jumătatea setului (11-11), apoi Explorări a pus 3 puncte în plus și și-a majorat avantajul, constănțenii lui Răzvan Parpală au încercat o revenire, însă doar cu Vidoni și Druță ca puncheuri au devenit previzibili și băimărenii au încheiat setul în 24 de minute: 21-25 (Tarța, Cheagă, Badea și Hepburn – cei mai eficienți de la Explorări în primul set, unul în care oaspeții au fost mai buni îndeosebi la blocaj și serviciu).

 

În setul secund, orgoliul de gazde îi determină pe constănțeni să forțeze și ajung la 10-4 (cu Druță în rol de one man show, punctând din blocaj și atac cu aceeași dezinvoltură). Antrenorul Marius Botea (Explorări) solicită time-out și băimăreni dau semne de revenire, cu Cheagă în rol de înger și demon, semnând o triplă dificil de relizat: punct din atac, punct din serviciu (as) și… servă greșită (punct pentru gazde). Dar băimărenii, cu punctele lui Tarța și Hepburn, au mai revenit pe tabela de marcaj: 11-10. Și-a (re)intrat și Silvășan-Pașca în mână, dar la jumătatea setului Constanța este în avantaj: 13-11.

 

Explorări are 4 serve greșite în acest set și doar un as (pentru comparație: gazdele au doar două serve greșite, jumătate). Practic, oaspeții riscă servicii decisive, dar pierd mai mult decât câștigă. E setul constănțenilor: 25-21 (decis de blocaje mai eficiente și de erori neforțate mai puține).

 

În setul 3, ca-n carusel. Situația se schimbă din nou, Explorări reușește să se distanțeze și să intre în a doua jumătate cu o diferență confortabilă: 7-13. Silvășan-Pașca, cu două atacuri necruțătoare, Tarța, care pe lângă loviturile de tun își adaugă în palmaresul partidei încă 3 ași (punct direct din serviciu), și Taboada (cu alți doi ași consecutivi) duc Explorări la câștigarea setului: 12-25 (în acest set, gazdele au fost pur și simplu total depășite, debusolate). Este 1-2.

 

Dacă băimărenii lui Botea mai au benzină, termină confruntarea la Constanța și reușesc, pentru al treilea an consecutiv, să se claseze pe locul 7 în Liga I. Tarța e de departe cel mai eficient jucător de pe teren, are deja 19 puncte – dar Explorări a beneficiat până acum și de punctele lui Cheagă – 12 și Silvășan-Pașca – 10. Se joacă de o oră și 11 minute.

 

În setul 4, după 1-2, constănțenii dau semne de revenire: 5-2 și Botea cere time-out. Băimărenii egalează la 10 și preiau conducerea după un nou blocaj decisiv a lui Tarța. Parpală (CSM Constanța) cere time-out, parcă nevenindu-i să creadă că în urmă cu doar câteva momente elevii lui conduceau cu 9-5, iar acum sunt conduși. Prima jumătate a setului se încheie la scorul: 11-13. Sunt șanse să fie ultimul (al meciului, dar și al finalei pentru locul 7).

 

… dacă Explorări n-ar greși atât de multe serve (greșeli neforțate prin care adversarii câștigă puncte prețioase fără efort). Din nou sunt 4 serve greșite în dreptul băimărenilor în prima jumătate a setului. Noroc că-i imită și constănțenii (au 3). Explorări are 4 puncte avans: 14-18. Parpală cere din nou time-out. St. Jean și Arquez reduc handicapul și fac finalul mai tensionat. Gazdele se apropie pe final: 19-20. E rândul lui Botea să ceară răgaz tactic. Se face 21-23. Tarța îngroapă mingea și Baia Mare are minge de set și de meci. Frâncu reduce diferența, dar Nejic servește în out și Explorări câștigă. Este pentru al treilea an consecutiv pe locul 7, merituos pentru bugetul și lotul avut la dispoziție, dar situația merită o analiză mai aprofundată într-un viitor articol. Deocamdată, în tabăra băimăreană e bucurie. Au câștigat cu 2-0 la partide și meciul 3 (al doilea de la Baia Mare) nu se va mai disputa, confruntarea fiind tranșată.

 

Băimărenii au câștigat după o oră și 37 de minute de joc efectiv și au fost superiori la toți parametri tehnici semnificativi. Iată statistica meciului (Constanța vs. Baia Mare): 46-53 atacuri decisive, 3-9 serviciu decisiv (ași), 11-13 blocaj decisiv, 20-21 puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: Tarța (23 de puncte), Cheagă (16 puncte), Silvășan-Pașca (14 puncte), Hepburn (9 puncte), Badea (8 puncte) și Taboada (5 puncte). De la oaspeți s-au remarcat Vidoni (15 puncte), St. Jean (14 puncte) și Druță (12 puncte).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here