VERDICT – Firma băimăreană de salubritate Drusal SA va administra centrul operațional SMID Maramureș

0
882

CÂȘTIGĂTOR. “Inima” Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș, centrul de Sârbi (comuna Fărcașa), va fi administrată de firma de salubritate din Baia Mare, Drusal SA, aceasta fiind declarată câștigătoare a licitației, după o prelungită perioadă de analizare a ofertelor considerate conforme de autoritatea contractantă.

 

Deși în vara anului 2016, conducerea CJ Maramureș anunța public și fals, bineînțeles, așa cum ne-a obșnuit, că SIMD va deveni operațional până la 16 iulie 2017 (aceasta fiind ultima zi în care deșeurile se puteau depune în ultimele două depozite neconforme din județ, cele din Teplița și Groși), acesta este încă în stadiu nefuncțional, iar faptul că maramureșenii nu trebuie să plătească sume mai mari pentru salubritate este datorat exclusiv firmelor private care operează în nordul și sudul județului (Herodot și Drusal), care au anticipat problemele cu care se confruntă constructorul centrului operațional de la Sârbi și au edificat depozite temporare (unica soluție legală care elimina transportul deșeurilor în depozite conforme din alte județe, cu costuri mai mari decât cele actuale).

 

 

SMID Maramureș

 

Valoarea totală a proiectului SMID este de 229.148.934 lei + TVA (la această sumă s-au adăugat și numeorase alte alocări financiare din bugetul județului, doar în acest an fiind consemnate: 150.000 de lei, un plus pentru alocarea inițială la studiul tehnic care ar trebui să ofere soluția pentru stabilizarea terenului din satul Sârbi, 500.000 de lei comunei Fărcașa, pentru realizarea lucrărilor de limitare a extinderii alunecărilor de teren care pun în pericol DC 92, rețeaua de alimentare cu apă și energie electrică – limitrofe SMID – etc.).

 

SMID Maramureș prevede construcţia a trei staţii de transfer – în Moisei (31.000 tone/an), Târgu Lăpuş (10.000 tone/an) şi Sighetu Marmaţiei (25.000 tone/an) -, construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor la Sârbi, construirea primei celule din cele patru a depozitului ecologic de deşeuri Sârbi (450.000 mc), închiderea şi reabilitarea depozitelor neconforme, construirea a șapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase – în Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa.

 

Proiectul a fost discutat, negociat, modificat și remodificat încă din urmă cu 11 ani și încă nu e funcțional (stadiul de realizare a centrului operațional de la Sârbi fiind de 80%, conform conducerii CJ), ceea ce spune totul despre abilitatea conducerilor forului administrativ al județului Maramureș de a gestiona proiectele importante de infrastructură mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here