URMĂRILE PANDEMIEI – Cel mai mare angajator din Sighetu Marmației, producătorul de scaune Plimob, a pierdut 10% din cifra de afaceri și peste o treime din profit

0
3221

ECONOMIE LOCALĂ – SIGHETU MARMAȚIEI. Producătorul de scaune Plimob SA, cel mai mare angajator din municipiul Sighetu Marmației și al cincilea la nivelul economiei județului Maramureș (cu peste 1.250 de anagjați), a pierdut anul trecut 10% din cifra de afaceri, financiar scăderea fiind de aproape 20 de milioane de lei (de la 196,6 milioane de lei la 177 de milioane de lei).

 

În privința profitului net obținut de Plimob în 2020, scăderea a fost și mai mare: procentual, peste 36%, adică mai mult de o treime din profitul obținut în 2019. În bani, scăderea profitului a fost de peste 2,3 milioane de lei (de la aproape 6,5 milioane de lei la 4,1 milioane de lei).

 

Plimob SA activează de 30 de ani pe piața economică maramureșeană, fiind cel mai mare producător european de scaune pliante și scaune tâmplărești. Fabrica din Sighetu Marmației este plasată în locul în care în anul 1886 frații Gross au înființat primul atelier de mobilă curbată, preluând tehnologia curbării lemnului, inventată de germanul Michael Thonet în anii ’40 ai secolului al XIX-lea.

 

În 1990, Plimob se înființează prin desprinderea fabricii de scaune pliante din fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL) din timpul regimului comunist. Astăzi, fabrica are peste 150 de acționari, cel semnificativ fiind economistul Vasile Godja (69 de ani), director general, și produce în special pentru holdingul suedez Ikea.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here