UNII, MAI EGALI DECÂT ALȚII – Cum a încălcat legea primarul municipiului Sighetu Marmației: după ce a fost prins, a retractat ilegalitatea și a fost iertat

0
3000
Vasile Moldovan

ABUZ ÎN SERVICIU. Primarul municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan (PSD), fost prefect al județului Maramureș, a încălcat legea, comițând infracțiunea de abuz în serviciu (prevăzută în Codul Penal), prin autorizarea fără drept a înființării unui post la o instituție din subordinea administrativă a Primăriei. Conform legii, schimbarea organigramei cu înființarea respectivului post este decisă de forul deliberativ al autorității care are în subordine administrativă instituția solicitantă (în cazul de față, Consiliul Local). Numai că Moldovan s-a substitutit forului deliberativ, dovedind că în optica sa Consiliului Local nu contează.

 

Fapta s-a produs în luna august 2021, fiind generată de o hotărâre a Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Sighetu Marmației, conform căreia se cerea modificarea organigramei și a statului de funcții prin înființarea postului de șef Serviciu. Documentul (vezi facsimil, foto mic dreapta, click pe foto pentru a mări imaginea într-un tab alăturat) datat 11 august 2021 și semnat de managerul spitalului, Daniel Radu Dunca, arată strategia prin care implementează în această țară jefuită de nevinovați o altă sinecură politică, schimbarea cerută fiind de desființare a Biroului Achiziții Publice, Contractare, Aprovizionare, Transport și înființare a Serviciului Achiziții Publice, Contractare, Aprovizionare, Transport.

 

Pentru cei din ultima bancă, o explicație simplificată: schimbarea prevedea practic o modificare a titulaturii, din Birou în Serviciu, pentru că un șef de Serviciu are dreptul la un salariu semnificativ mai mare decât un șef de Birou. În plus, șeful Biroului era angajat pe perioadă determinată (cu delegație), iar acum s-a cerut și aprobarea pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de șef al Serviciului pe perioadă nedeterminată.

 

Moldovan, ca un veritabil autocrat pesedist, a mimat că nu cunoaște legea (deși este de meserie jurist) și în loc să promoveze un proiect de hotărâre prin care să solicite CL Sighetu Marmației modificarea de organigramă, așa politică și perdantă pentru bugetul local cum era, a luat pixul și, cu de la el putere, a semnat aprobarea. Acest abuz în funcție a generat altă faptă: în 16 august, Spitalul a anunțat organizarea concursului (data fixată/anunțată pentru desfășurarea acestuia era 8-14 septembrie 2021), fără să aibă la bază aprobarea CL Sighetu Marmației.

 

Fapta a fost sesizată Instituției Prefectului Maramureș, iar prefectul Vlad Duruș a cerut primarului Moldovan anularea adresei prin care edilul sighetean aproba cu de la el putere modificarea de organigramă, statul de funcții, crearea unui nou post de conducere și organizarea concursului, pentru că aceasta încălca legea. Pe șustache, prins cu mâța ilegalității în sacul de primar autocrat, Moldovan a anulat adresa pe care a aprobat-o cu mâna lui, iar concursul a fost suspendat.

 

Cumva e așa: a încălcat legea, l-au prins, și-a cerut scuze și a fost iertat. Știți, toți sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alții (în fața legii), spunea domnul Orwell…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here