ANALIZĂ ECONOMICĂ. În primele 6 luni ale anului 2021, pe fondul creșterii cu 19,3% a producţiei industriale realizate în Maramureș, firmele din județ au însumat o cifră de afaceri mai mare cu 21,6% decât cea realizată în prima jumătate a anului trecut – evident, analiza acestei creșteri atât în volumul, cât și în valoare a producției realizate subliniază restricțiile impuse de pandemie în anul 2020.
Ce și cât am exportat: balanță comercială pozitivă
Din producția industrială realizată, firmele maramureșene au exportat în primele 4 luni ale anului 2021 mărfuri în valoare totală de circa 2,2 miliarde de lei (echivalentul a aproape o jumătate de miliard de euro, cu o medie lunară de peste 120 de milioane de euro), în privința exporturilor fiind o creștere procentuală de 11,6% faţă de perioada similară din anul 2020. Pentru o mai bună percepție, o comparație: dacă trendul sumelor facturate pentru export se va menține pe parcursul întregului an (totalizând echivalentul a 2 miliarde de euro), firmele maramureșene vor realiza circa 47% din cifra de afaceri totală exclusiv din exporturi.
Ce și cât am exportat în primele 4 luni ale acestui an? În structura pe mărfuri a exporturilor, ponderi mai mari au deţinut mărfuri şi produse diverse (35,8%), maşini şi echipamente (31,8%), produse din lemn (7,8%), articole din plastic și cauciuc (7,3%), articole metalice (3,8%), articole din textile (3,0%), încălţăminte (2,1%) etc.
Sigur, și importurile au crescut (cu 14,5% față de primul trimestru al anului 2020), însumând 353 de milioane de euro, însă soldul balanţei comerciale este pe plus (valoarea exporturilor este mai mare decât a importurilor) în prima treime a anului, excedentul înregistrat fiind de aproape 103,6 milioane de euro (pentru comparație: în primul trimestru al anului trecut, Maramureșul înregistra un excedent comercial de 100,8 milioane de euro).
Cele mai importante segmente economice din Maramureș
Analizând profilul unităților de producție din Maramureș se disting două segmente industriale care generează peste 55% din toți banii realizați de firmele din județ: fabricarea de mobilă și de echipamente electrice. În continuare, motorul economiei maramureșene rămâne fabricarea mobilei, care a generat 30,5% din valoarea totală a cifrei de afaceri județene, secondată de fabricarea echipamentelor electrice, care a avut o pondere totală de 24,6%.
Alte ramuri economice care au punctat semnificativ în PIB-ul județului sunt: prelucrarea lemnului (cu o pondere de 12,8% din cifra de afaceri județeană), industria alimentară (cu o pondere de 6,6%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (cu o pondere de 5,8%) și industria metalurgică (cu o pondere de 5,0%).
Restul segmentelor economice au ponderi mai reduse, respectiv de sub 4% din cifra de afaceri totală din județul Maramureș (construcţiile metalice – 3,9%, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 0,7% etc.).
* Analiza este realizată în baza datelor oficiale, cuantificate de Direcția Județeană de Statistică Maramureș
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.