UN ȘUT ÎN SPATE, UN PAS ÎNAINTE – Duruș nu trebuie să fie supărat. După ce ești dat afară din Prefectură, primești un post mai bun, vezi cazul fostului prefect Ungur

0
1872
Vlad Duruș

DESPRE PREFECȚI ȘI FICUȘI. Fostul (deja) prefect de Maramureș Vlad Emanuel Duruș (USR PLUS) a fost eliberat din funcție. Adică l-a dat afară prim-ministrul Florin Cîțu. Nu doar pe el, pe toți cei de la USR PLUS, prefecturile fiind în subordinea directă a Guvernului. Duruș a fost un alt prefect meteoric al Maramureșului. Nu din cauza lui, nici măcar a timpului scurt în care a ocupat funcția (6 luni), ci din cauza (ne)importanței acestei funcții în România, unde declarativ prefectul este proiecția Guvernului în teritoriu, dar faptic este doar un alt ficus. Decorativ. Nici n-ajută, nici nu-ncurcă. E acolo și el. Lângă pervaz. Unde porumbeii…

 

Duruș ar putea adapta celebrul “Veni, vidi, vici” (“Am venit, am văzut, am învins” – atribuit de Appian din Alexandria și Plutarh împăratului roman Iulius Cezar, după ce acesta l-a învins la Zela, rapid, într-un blitzkrieg de doar 5 zile, pe Pharnaces al II-lea, regele Pontului) cu mult mai apropiatul de realitate „Veni, vidi, discessi” („Am venit, am văzut, am plecat”). Pentru că mare lucru nu prea poți să faci într-o jumătate de an (din 4 martie până în 9 septembrie 2021): vii, vezi, pleci. Măcar dacă Cîțu transmitea anticipat un semnal, să-l anunțăm pe Duruș să-și pregătească de cu seară cutia. Să-și strângă de prin birou efecte personale, rama, agendele, statueta, niște diplome, peștele din acvariu… Civilizat.

 

Dar n-a fost așa, manevra fiind una intempestivă deși logică pentru politichia dâmbovițeană. Până la urmă, oamenii ăștia (prefecții și subprefecții USR PLUS) au fost numiți politic (pentru că partidul a intrat în coaliția de guvernământ), a ieșit partidul de la guvernare, au fost dați afară (tot politic). Dar nu e neapărat o dramă (sau n-ar trebui să fie), pentru că ejectații din funcțiile astea de tip ficus cad tot în picioare.

 

Uite, de exemplu cel pe care l-a înlocuit Duruș, Silviu Nicolae Ungur. Cine era el înainte să fie prefect de Maramureș? Un consilier la APIA Maramureș. A ajuns prefect doar pentru că Morar (primarul din Ulmeni și președintele PMP Maramureș) n-a găsit un membru de partid care să îndeplinească condițiile de numire în funcție. Și l-a pus pe Ungur. Când PMP nu a mai fost la butoanele puterii, Ungur a fost ejectat.

 

Credeți c-a ajuns cumva rău? Că s-a-ntors la biroul ăla prăfuit de la APIA (unde-s lefuri mari, totuși)? Nu. Așa, pe tăcute, cum se fac lucurile în “România lucrului bine făcut”, Ungur, așa pemepist cum era, “dar de-al nostru, totuși”, s-a dus puțin prin București și a rămas acolo. Cu girul PNL a fost cadorisit cu o funcție bună: secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Leafa, ca a unui demnitar de București, se-nțelege.

 

Bine, ca să-nțelegeți, o subliniere. Ministerul Agriculturii are în conducere așa: una bucată ministru (acum e penelistul Nechita-Adrian Oros), niște secretari de stat (cam câți credeți? Nu vă concentrați, că devoalăm: cinci. 5!!!), un secretar general și, din 20 mai 2021, un secretar general adjunct. Asta e conducerea ministerului, 8 persoane. Fiecare cu cabinetul (personalul) său… Deci, Ungur, fostul prefect de Maramureș, e bine. A fost numit temporar, 6 luni, deci până în 20 noiembrie 2021, dar poate-poate nu cade Cîțu și mai semnează o derogare (“exercitarea, cu caracter temporar, de către domnul Silviu Nicolae Ungur a funcției publice din categoria înalților funcționari publici”).

 

Așa că poate prinde și Duruș ceva. Ce dacă-i userist, “e de-al nostru, totuși”. Pentru că băieții ăștia de la butoane țin cont că-n viață roata se-ntoarce. Și dacă nu ai grijă de dușmanii politici, te vor ignora și ei atunci când te înlocuiesc (prin vrerea naivului electorat). Așa că, n-ar trebui să fie supărat (Duruș), se ține cont!

 

Să mergem în spate cu analiza prefecților care cad în picioare: Sebastian Lupuț (ejectat în 2017) – angajat director general adjunct la ANAF, Vasile Moldovan (ejectat în 2019) – primar în municipiul Sighetu Marmației, Silviu Nicolae Ungur (ejectat în 2021) – angajat secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii, Vlad Emanuel Duruș (ejectat în 2021) – angajat… Se ține cont, v-am spus. Oricum, v-aduceți aminte (fără ajutor de la Google) cine a fost prefect de Maramureș în anul (să zicem) 1998? V-am spus: ficus. Lângă pervaz.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here