UN NOU PROCES PENAL – Primarul Cătălin Chercheș, inculpat de un procuror băimărean pentru purtare abuzivă: consilierul local Bogdan Hodorogea, parte vătămată

0
2762
Bogdan Hodorogea, Cătălin Cherecheș

PURTARE ABUZIVĂ – EXPRESII JIGNITOARE. După ce a fost jignit public într-una dintre ședințele publice a forului deliberativ al municipiului Baia Mare, consilierul local Bogdan Hodorogea a înregistrat în 2022 o plângere penală împotriva primarului Cătălin Chercheș pentru purtare abuzivă. În urma cercetării prealabile, în dosarul de urmărire penală instrumentat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoriei Baia Mare (a cărui identitate o vom face public în curând) a fost pusă în mișcare acțiunea penală, iar dosarul a fost înregistrat marți, 25 aprilie 2023, pe rolul Judecătoriei Baia Mare, un magistrat desemnat al Secției Penale urmând să judece speța, în care edilul are calitatea de inculpat, în faza pe fond (primă instanță).

 

În ședința Consiliului Local Baia Mare din 13 decembrie 2021, primarul Cătălin Cherecheș, total scăpat de sub controlul rațiunii, a proliferat injurii violente la adresa consilierului local Hodorogea („ești nebun la cap?”, „nu ești normal la cap?”, „bă, nebunule, tu ești prost sau te faci că ești prost?”, „bă, mizerabilule!”, „ești un nemernic, ești un prost, ești un nesimțit, ești un farseur, ești un jegos!”, „ascultă-mă mă, nemernicule, du-te la cimitir”, „se vede după culoarea pe care o ai”, „nesimțitule!”), care a adresat Executivului Primăriei Baia Mare, instituție care înregistrează datorii imense pentru neplata unor servicii (recuperate ulterior în instanță cu penalități și dobânzi), o întrebare pertinentă, cerând explicații pentru argumentul legal pentru care serviciul de salubrizare nu este achitat de Primărie în termenii contractuali, în condițiile în care majoritatea cetățenilor plătesc taxele aferente anticipat, la începutul anului.

 

În urma reacției suburbane a primarului Cherecheș, acesta a fost reclamat nu doar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, ci și la Consiliul Național pentru Combaterea Disciminării, care l-a găsit vinovat și l-a sancționat (nu prima dată, mai are două amenzi cauzate de alte cazuri privind discriminarea) cu avertisment în această speță – de altfel, Cherecheș a precizat public, în ședința respectivă, din 13 decembrie 2021, că „nu suntem egali” (el fiind, în accepțiunea sa, „mai egal” decât plebea, cum observa Orwell).

 

Conform articolului 296, alin. 1 din Noul Cod Penal, “întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here