TROFEU PIERDUT – Minaur, învinsă de CSM Constanța în finala Cupei României, a pierdut cea mai bună oportunitate de a câștiga primul trofeul după 8 ani

0
485

CUPA ROMÂNIEI – HANDBAL MASCULIN. Duminică, 14 mai 2023, în Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare, în meci contând pentru finala Cupei României la handbal masculin, Minaur Baia Mare a pierdut, cu 23-24 (10-12), partida cu CSM Constanța. Partida, arbitrată de Bogdan Stark din București și Romeo Ștefan din Ploiești, a opus echipele care în acest sezon al Ligii I au terminat pe locurile 2 (Minaur) și 3 (Constanța), fiecare echipă având în palmaresul sportiv câte 6 trofee Cupa României (Minaur în anii: 1978, 1983, 1984, 1989, 1999, 2015; Constanța în anii: 2006, 2011, 2012, 2013, 2014, 2018).

 

Sală arhiplină e o sintagmă devenită pleonasm la Baia Mare. 13 minute de tatonare echilibrată a dus tabela de marcaj la 4-4. Goluri puține, apărări bune, atacuri slabe de ambele părți. Apoi, Minaur a vândut 1 minut de speranță, luând un avans de 2 goluri (min. 21, 7-5), dar fiind egalată în mai puțin de 60 de secunde. O vreme s-a mai mers cap la cap, dar pe finalul reprizei constănțenii au preluat ostilitățile, intrând la vestiare în avantaj: 12-10.

 

Băimărenii au început mai bine partea secundă a meciului, egalând repede (min. 34, 13-13) și chiar preluând din nou conducerea cu două goluri (min. 41, 17-15), iar de această dată oaspeților le-au trebuit 2 minute să egaleze (min. 43, 17-17) și în ultimele 10 minute să lanseze un forcing care i-a dus la un avantaj de 4 goluri când mai erau mai puțin de 4 minute de joc (min. 57, 23-19). Nagy, Vujic și Kotrc au încercat să readucă Minaurul în joc, dar era prea târziu. S-a terminat 24-23 pentru constănțeni, care au câștigat mult mai clar decât arată scorul și care au jucat și mai bine (mai combinativ pe faza de atac, au concretizat 3 aeriene și mai multe combinații cu pivot fals).

 

Minaur a jucat din nou neinspirat, prost pe alocuri, și a ratat cea mai mare oportunitate pe care au avut-o în ultimii ani, pierzând un trofeu care le era la îndemână (nici constănțenii nu au jucat fabulos, doar mai bine decât gazdele, ceea ce pentru ei a fost suficient și a dus la câștigarea celui de-al 7-lea trofeu Cupa României).

 

Pentru Minaur au marcat Kotrc (6 goluri), Căbuț (4 goluri), Vujic și Fotache (câte 3 goluri), Vujovic și Da Silva Mollino (câte 2 goluri), Pop și Nagy (câte 1 gol). Terekhov a avut 6 intervenții salvatoare, iar Buzogany două (una din 7 metri). De la constănțeni s-au remarcat: portarul Vasile (15 intervenții salvatoare), Ravnic și Ioniță (câte 5 goluri), Stankovic (4 goluri).

 

A fost ultimul meci la Minaur a lui Călin Căbuț. Născut la Reghin (jud. Mureș) și venit la Baia Mare pe când avea doar 13 ani, pentru a fi format ca handbalist de Academia de Handbal Minaur Baia Mare, Călin Căbuț (24 de ani), considerat de specialiști unul dintre cei mai tehnici jucători din țară, devenit căpitan și până în acest sezon golgheter al echipei Minaur și selecționat în naționala României, a semnat un contract de 2 ani cu CSM Constanța, echipă la care va activa după acest meci.

 

„După 11 ani la Baia Mare am simțit că este timpul pentru o schimbare în cariera mea și din vară voi juca la CSM Constanța. Le mulțumesc suporterilor băimăreni pentru modul în care încurajează formația și pentru anii petrecuți împreună. Orașul Baia Mare rămâne casa mea și Minaur echipa de suflet. A fost o decizie grea să mă despart de Minaur”, declara Căbuț, pentru Gazeta Sporturilor, la momentul confirmării transferului la o echipă care plătește mai bine decât, de exemplu, Sporting Lisabona (de unde antrenorul Constanței, fostul internațional George Buricea, a vrut să îl transfere și pe interul dreapta al naționalei, Demis Grigoraș, jucător de braț stâng, dar acesta a rămas la echipa din capitala Portugaliei).

 

În finala mică, pentru locul 3, CSU Suceava – CSM București: 35-29 (18-15). Pentru statistică, ediția 2023 Cupa României:

  1. CSM Constanța (câștigătoarea trofeului);
  2. Minaur Baia Mare;
  3. CSU Suceava;
  4. CSM București.

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here