TRIST – A murit Nicolae Felecan, fost prorector al Universității de Nord, dascăl de referință al învățământului maramureșean

0
2719
Nicolae Felecan (1941-2020)

ADIO. A murit Nicolae Felecan (79 de ani), fostul prorector al Universității de Nord din Baia Mare și decan al Facultății de Litere, dascăl de referință în învățământul maramureșean.

 

Prof. univ. dr. Nicolae Felecan, fiul unor țărani chiaburi (Ludovica și Vasile) din satul Caila (com. Șintereag, jud. Bistrița-Năsăud), s-a născut la 24 august 1941 și a absolvit Facultatea de Limbi Romanice, Clasice și Orientale din cadrul Universității București în anul 1964 (i-a avut ca profesori pe N. I. Barbu, G. Călinescu, Iancu Fischer, Aram Frenkian, Al. Graur, Iorgu Iordan, Edgar Papu, Al. Rosetti, Sorin Stati, Tudor Vianu, Lucia Wald ș.a.).

 

După facultate s-a angajat la Institutul Pedagogic din Baia Mare (care ulterior s-a transformat în Universitatea de Nord), inițial ca preparator, apoi ca asistent și lector. În 1976 obține titlul de doctor (magna cum laude) la Institutul de Lingvistică și Istorie literară al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca. În 1978-1979 este lector de limba română la Universitatea din Aarhus (Danemarca).

 

Din 1984 a fost profesor de limba latină și, după 1989, director la Liceul (astăzi Colegiul Național) „Mihai Eminescu”. Este cel care a inițiat Olimpiada Națională de Limba Latină și cel care a transformat Liceul Industrial nr. 9 (cu profil filologie-istorie) în Liceul „Mihai Eminescu”. În 1993 a revenit în postura de conferențiar și apoi profesor universitar (1999-2010) la Universitatea de Nord. A fost timp de 8 ani decan al Facultății de Litere (1996-2004) și timp de 7 ani prorector (1993-1996, 2004-2008).

 

Nicolae Felecan a fost membru al mai multor organizaţii ştiinţifice şi profesionale: Societatea de Ştiinţe Filologice din România, Societatea de Studii Clasice, Société de linguistique romane (Strasbourg, Franţa), Societatea Română de Dialectologie (membru fondator şi vicepreşedinte) etc.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here