TRANZACȚIE – Primăria Baia Mare trebuie să semneze contractul de cumpărare cu 2,2 milioane de euro a sediului BCR până la 15 aprilie: banii vor fi plătiți în două tranșe, ultima în 15 octombrie

2
9741

DETALIILE TRANZACȚIEI. Primarul Cătălin Cherecheș a cerut Consiliului Local să aprobe achiziționarea sediului BCR Maramureș, deși acesta a fost negociat la suma de 2,2 milioane de euro (circa 11 milioane de lei), iar în proiectul de buget inițial pe anul 2023 el a repartizat pentru achiziția imobilului respectiv doar suma de 1.060.000 lei. Totuși, după proiecția de buget pe 2023, Direcţia Patrimoniu a cerut direcţiilor Investiţii şi Economică a Primăriei să includă pe Lista obiectivelor de investiţii suma de 11 milioane de lei (echivalentul a 2.200.000 euro) ca angajament pentru achiziţionarea sediului BCR, precum şi suma necesară operaţiunilor tranzacției (taxe notariale și de Carte Funciară, de circa 60.000 lei).

 

Sediul BCR Maramureș, o clădire localizată în zona relativ centrală a municipiului reședință de județ, pe Bulevardul Unirii nr. 15, și edificată în anul 1995 cu un regim de înălțime S+P+3 etaje (pe terasa-acoperiș este amenajat un helioport) și cu o suprafață construită desfășurată de 8.089 mp, a fost scos la vânzare încă din anul 2021, la suma 2,85 milioane de euro (circa 14 milioane de lei).

În august 2022, municipalitatea (reprezentanți ai Executivului Primăriei și ai Consiliului Local Baia Mare) au plătit un raport de evaluare, conform căruia clădirea valora 2,48 milioane de euro (circa 12,13 milioane de lei), iar la finalul anului trecut au negociat cu BCR achiziția imobililului cu 2,2 milioane de euro, care urmau să fie plătiți în 3 tranșe (200.000 euro până la 31 decembrie 2022, 1 milion de euro până la 15 aprilie 2023 și 1 milion de euro până la 15 octombrie 2023).

 

Subliniere: BCR a vrut să vândă imobilul municipalității cu 2 milioane de euro, dacă aceasta plătea într-o singură tranșă, la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, dar Baia Mare a preferat să plătească 4 milioane de lei pentru luminițe de Crăciun și alte 1,5 milioane de lei pentru concerte (dacă adăugăm și sumele cheltuite pentru Sărbătoarea Castanelor, suma putea fi plătită fără probleme).

 

Până la urmă, pentru că n-au mai avut bani să plătească avansul de 200.000 de euro până la sfârșitul anului (v-am spus, din cauză de luminițe, paranghelii și artificii), a trebuit semnată o nouă înțelegere, cea actuală, conform căreia suma de 2,2 milioane de lei va fi plătită în două tranșe: 1,2 milioane de euro până la 15 aprilie și 1 milion de euro până la 15 octombrie 2023.

 

La jumătatea lunii trecute, comisia de negociere cu BCR a acceptat condiţiile de plată şi modalitatea de transfer al imobilului în proprietatea municipalității. Astfel, contractul de vânzare-cumpărare trebuie încheiat până la 15 aprilie 2023, la suma de 2,2 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro trebuie plătiți în cel mult 10 zile de semnarea contractului, iar 1 milion de euro până în 15 octombrie 2023.

 

Dreptul de proprietate asupra imobilului se va transfera Primăriei Baia Mare la data semnării contractului de vânzare-cumpărare, dar predarea efectivă se va realiza doar la data achitării primei tranșe de preț (1.200.000 euro). În Cartea Funciară se va nota un pact comisoriu în favoarea vânzătorului asupra imobilului pentru plata restului de preţ datorat (respectiv 1 milion de euro), respectiv ipotecă legală fără aplicarea dispozițiilor privind rezoluțiunea contractului. Radierea ipotecii se va radia după ce municipalitatea plătește cea de-a doua (și ultima) tranșă de bani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Proiectul de contract e în euro, că așa vrea proprietarul/vânzătorul. Plata se face în lei, la cursul BNR din ziua plății (care nu putem previziona cât va fi, implicit era imposibil să utilizăm exclusiv leul ca monedă a tranzacției). Transpunerea în lei e făcută pentru o mai bună percepție a publicului larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here