TRANZACȚIE – O firmă din Baia Mare, controlată de britanicul Stenhouse, a cumpărat 50% dintr-un zăcământ de gaz metan exploatat în Suceava

0
5930

PRODUCȚIE DE GAZ METAN. H2Oil Well Services SRL, subsidiara din Baia Mare a H2Oil Group – ambele entități economice fiind controlate de britanicul James Antony Stenhouse (foto mic dreapta) -, a cumpărat 50% din concesiunea de hidrocarburi E IV-1 Suceava, acolo unde, la 600 de metri adâncime, la sfârșitul anului 2017 a fost găsit un zăcământ de gaze naturale conținând peste 99% metan. Producția (estimativ cu un debit de 33.000 mc/zi) a început în septembrie 2018, gazele naturale fiind vândute pe piața locală.

 

Stenhouse a cumpărat participația de la altă companie britanică de investiții în petrol și gaze, Prospex Oil & Gas, tranzacția fiind efectuată la 215.000 de lire sterline (echivalentul a 238.500 de euro) + compensarea unor datorii istorice pe care Prospex le avea față de H2Oil (Prospex a intrat în posesia participațiunii de 50% pentru respectivul perimetru în 2017, tot printr-o subsidiară – PXOG Massey Limited -, plătind către operatorul concesiunii, Raffles Energy SRL, 750.000 de euro, care și-a păstrat și astăzi 50%).

 

Grupul lui Stenhouse, care este specializat pe consultanță în management, inginerie și supraveghere a afacerilor de explorare/exploatare petrol/gaze, a dezvoltat operațiuni în petrol-gaz în România, Polonia, Slovenia, Ucraina, Africa de Sud, Angola, Camerun, Australia, Iran, Irak, Kurdistan, Qatar, Arabia Saudită, Malaezia, Canada.

 

Prospex a motivat vânzarea prin orientarea către un proiect similar din Pensinsula Iberică (El Romeral / Guadalquivir – în sudul Spaniei). Acum, perimetrul din Suceava este exploatat de subsidiara din Baia Mare a lui Stenhouse și de o subsidiară a Raffles Energy Group (controlat de influentul oligarh kazah Alijan Ibragimov, prin fiul său Furkhat – Ibragimov este membru al grupării Trio, din care mai fac parte oligarhii Mashkevich și Chodiev, care controlează extracția kazahă în domeniile mine, petrol, gaz).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here