TRANSPARENȚĂ – Brian Cristian: USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor făcute de partide cu presa și propaganda

0
200
Brian Cristian

PROPAGANDA PARTIDELOR POLITICE. USR a depus, joi, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiți ca subvenție, cu presa și propaganda. USR răspunde, astfel, numeroaselor semnale de alarmă privind modul în care partidele la putere folosesc banii de la bugetul de stat pentru a-și asigura o media favorabilă, pentru ca subiecte cu impact major asupra vieții tuturor românilor să fie ori ignorate, ori minimalizate și pentru a ataca opoziția cu fake news-uri pe bandă rulantă. USR ia în considerare, totodată, solicitarea Consiliului Europei privind desecretizarea contractelor prin care fonduri publice sunt transferate de partide către presă.

 

Presa trebuie să fie un instrument al cetățenilor, prin care politicul să poată fi tras la răspundere după ce și-a câștigat mandatul cu promisiuni. De aceea, obiectivitatea presei este un principiu fundamental pentru o țară democratică. A patra putere în stat nu trebuie să fie asociată cu „aservire politică” și „corupție”, iar informarea nu trebuie să devină dezinformare sau manipulare. USR a depus acest proiect de lege care va proteja integritatea presei, lucru de care toată societatea are nevoie.

Proiectul USR modifică Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale (nr. 334/2006) și Legea audiovizualului (504/2002) pentru a transparentiza modul în care sunt cheltuiți banii publici și pentru a proteja libertatea presei și dreptul la informare al cetățenilor.

 

Concret, inițiativa legislativă urmărește:

  1. Transparentizarea cheltuielilor realizate de formațiunile politice cu presa sau/și propaganda

• Partidele politice vor fi obligate să publice – pe site și la sedii, într-un loc vizibil – contractele încheiate pentru promovarea în presă și/sau pentru propagandă, inclusiv eventualele acte adiționale.

• Sumele primite ca subvenții de către partide, precum și toate contractele în baza cărora acestea sunt cheltuite vor fi considerate informații de interes public în sensul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, fără a putea fi invocat secretul comercial.

 

  1. Marcarea în consecință a programelor realizate cu o contribuție politică și definirea acesteia

• Contribuție politică va fi considerată orice contribuție la finanțarea serviciului media în scopul promovării unui partid, membrilor acestuia sau activității lor.

• Programele realizate cu astfel de contribuții vor trebui să fie marcate ca atare, astfel încât să reiasă clar partidul sau politicienii pentru a căror promovare s-au plătit fonduri.

 

  1. Limitarea cheltuielilor făcute de partide din banii publici pentru promovarea politică

• Cheltuielile partidelor pentru propagandă electorală la radio, tv, presă scrisă și online să nu poată depăși 40% din totalul subvenției primite de la stat.

 

USR este singurul partid care își publică transparent cheltuielile. Oricine intră pe https://transparentasg.usr.ro poate vedea exact pe ce s-au cheltuit banii publici, nu trebuie decât să-și facă un cont, lucru care durează doar câteva secunde.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian CristianATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here