TRANSFRONTALIER – Masă rotundă pe tema Planului de Mobilitate în cadrul Proiectului MOBI

0
150

PROIECT MOBI. Peste 30 de experți, factori interesați și parteneri din cadrul proiectului „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”, finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 s-au întâlnit în data de 26 ianuarie 2022, în sistem on-line la Masa rotundă pe tema elaborării Planului transfrontalier de mobilitate.

 

În deschiderea evenimentului organizat de această dată de Administrația județului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria s-au transmis mesajele din partea reprezentanților partenerilor din Ucraina, Ungaria, România și Slovacia, iar liderul de proiect Nataliya Nosa a trecut în revistă principalele obiective atinse până în această fază a proiectului.

 

Județul Maramureș a prezentat în cadrul mesei rotunde prin expertul doctor în urbanism, Reinhold Stadler, de la firma de consultanță care elaborează Planul CBC de mobilitate, principalele aspecte județene ce urmează să fie incluse în document în baza cercetărilor și a rezultatelor la chestionarul transmis populației și principalelor companii din județ.

 

Întocmirea planului mobilitate aferent Maramureșului se bazează pe un proces complex de analiză a situației actuale a mobilității persoanelor din județul nostru, ce include un amplu proces de consultare a cetățenilor și a altor actori județeni cu privire la oportunitățile și provocările existente. Planul de mobilitate transfrontalier va fi axat pe 5 teme principale: „Infrastructură de transport (rutier și piste de biciclete)”, „Căi ferate, transport aerian și transport pe apă”, „Puncte de trecere frontieră”, „Trans-sectorial: planificare strategică și sustenabilitatea mediului” și „Transport public”.

 

Totodată, din partea Consiliului Județean Maramureș, consilierul Sorina Radu din cadrul Direcției Arhitect Șef a prezentat principalele reglementări privind planificarea teritorială regională și instrumentele utilizate în județul Maramureș. Prezentări similare privind reglementări și instrumente utilizate în planificarea teritorială au fost realizate și de partenerii din Ungaria, Slovacia și Ucraina. Partenerii maghiari din cadrul proiectului s-au axat, de asemenea, pe prezentarea situației privind transportul feroviar și aviatic, al principalelor puncte nodale transfrontaliere și al transportului public din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

 

Proiectul ”MOBI Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”,  aprobat spre finanțare în cadrul  Programului Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 – apelul 2,  încadrat în obiectivul tematic 7, „Îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea de rețele şi sisteme de comunicare şi transport sustenabile şi cu impact redus asupra climei”, prioritatea 1 „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor şi bunurilor”, vizează îmbunătățirea mobilității transfrontaliere a persoanelor și a bunurilor pentru a crea o platformă durabilă de cooperare între entități profesionale transfrontaliere de transport, în vederea optimizării serviciilor și infrastructurii de graniță în regiunile partenere.

 

Obiectivele specifice ale proiectului constau în realizarea unei abordări strategice a dezvoltării sustenabile și eficiente a transportului și infrastructurii de graniță, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de graniță bazată pe transport eficient, conectivitate transfrontalieră, dezvoltarea de studii de fezabilitate și proiecte pilot de infrastructură.

 

Un alt obiectiv specific urmărește îmbunătățirea serviciilor pentru populație și companii de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina. Bugetul proiectului aferent județului Maramureș este de 150.000 de Euro, iar durata de implementare este de 36 de luni, începând cu februarie 2020.

 

Informaţii suplimentare: Mihaela Lițe – manager proiect ([email protected]) sau Gheorghe Paul Szaniszlo – expert comunicare proiect MOBI ([email protected])

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here