TRANSFORMAREA UNEI ȘCOLI – Grigore Leșe a vizitat școala și grădinița din comuna Băsești recent renovate de Asociația BookLand

0
304

MOTIVÂND AUTORITĂȚILE ȘI FIRMELE. Grigore Leșe (născut în satul Stoiceni, jud. Maramureș) a acceptat invitația Asociației BookLand de a vizita Grădinița & Școala Primară din comuna Băsești (județul Maramureș) pe care aceasta le-a renovat în ultimele 6 luni împreună cu partenerii, comunitatea și autoritatea locală (valoarea totală a investiției: 200.000 euro).

 

Extensia de clădire a Grădiniței & Școlii Primare nu avea nici măcar acoperiș atunci când doamna director Crina Blidar a înscris școala în campania de renovare a asociației. Din cauza infiltrațiilor căzuse o bucată de tavan. Însă, până în decembrie 2022 când asociația a deschis șantierul, Primăria Băsești a rezolvat acest aspect. Totuși, atmosfera era în continuare tristă, jumătate din actuala clădire fiind “la roșu” cu bolțarii BCA la vedere.

 

În clădirea veche era un tablou sumbru: sobe, podele vechi, tâmplărie antică, culori reci pe pereți, toaletă nefuncțională. Copiii băteau mingea pe smocurile de iarbă care mai salvau curtea plină de nămol pe timp de ploaie.

 

Prin programul asociației de “Renovare școli în mediul rural”, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, în anii 2020-2022 68 de școli din satele României s-au transformat în spații moderne în care, anual, 15.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta pe lista renovărilor au mai fost adăugate încă 10 școli situate în ultimele 8 județe rămase neacoperite, astfel că, în fiecare județ al țării, BookLand va avea între 1 și 6 școli/grădinițe reabilitate în ultimii 3 ani și jumătate.

 

Asociația a reușit această performanță fără granturi europene, pur și simplu motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice, dar și mobilizând sute de companii să contribuie cu bani sau materiale construcții (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994). Astfel se vede puterea și determinarea mediului de afaceri privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient în ceea ce privește cheltuielile.

 

“Într-o seară de septembrie, în anul 2021, la aproximativ patru săptămâni de la revenirea mea ca dascăl și, de această dată, manager la școala unde m-am format ca om, unde am făcut primii pași spre lumea minunată a cunoașterii, navigând pe internet, am dat peste apelul de selecție al Asociației BookLand, care sub sloganul «Împreună Construim oameni» a pornit o campanie de renovare și reabilitare a școlilor din țară.

 

Nu întâmplător, am aflat în preajma Sfintei sărbători a Crăciunului de faptul că școala noastră a fost selectată pentru a fi reabilitată, mai exact clădirea unde funcționa grădinița și o clasă de ciclul primar. Astfel, am pornit pe drumul de… așezare a lucrurilor și intrarea noastră în normalitate împreună cu Asociația BookLand și, bineînțeles, cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Băsești.

 

Ajuns la finalitate, proiectul este de mare importanță pentru părinți, pentru dascăli dar, în mod special, pentru elevii și preșcolarii noștri. Să vii la școală sau la grădiniță cu drag, să știi că te așteaptă un mediu plăcut, unde dascălii și învățăceii pornesc în lumea minunată a cunoașterii, dovedește maxima importanță a realizării acestei reabilitări. Pentru a avea reușite școlare, este foarte important ca procesul instructiv-educativ să se desfășoare în cele mai bune condiții. Școala oferă sprijin, căldură, bucurie, iar profesorii își dedică sufletul!

 

În completare, atmosfera confortabilă a școlii face ca amintirile despre ea să rămână cele mai strălucitoare. Copiii iubesc școala, iubesc căldura, își iubesc dascălii și vor memora momentele petrecute în acest spatiu, retrăind farmecul vârstei copilăriei, în amintirile lor, pentru că școala este locul și timpul în care se îmbină veselia cu munca serioasă care le desăvârșește educația, iar severitatea noastră, a profesorilor ascunde nostalgia înduioșătoare a vremurilor de demult, nu de puține ori, în ochii mei, ca dascăl, licăre aceeași privire ghidușă ca cea a copiilor.

 

Nu a fost un drum ușor, a fost greu, nu putem spune nici că nu mai este nimic de făcut, încă sunt foarte multe de făcut, dar, de pe locul pe care ne-am aflat cu un an în urmă (cred că am ocupat ultimul loc din zonă), ca spațiu educativ adecvat și dotări, acum am cam sărit mai multe trepte și îndrăznesc să spun că suntem în top. Mulțumesc Asociației BookLand și sponsorilor, și mai ales mulțumesc domnului primar Ioan Călăuz pentru susținere și implicare!”, a declarat Crina Blidar, director Grădinița & Școala Primară Băsești.

 

„De pământ, așa se spune, sunt din Stoiceni. Un sat cu 140 de fumuri. Copilăria este o stare de rai! Atunci când m-a invitat Asociația BookLand să vizitez Grădinița și Școala Primară din Băsești m-am dus cu drag și cu mare bucurie și mi-a plăcut ce-am văzut: copii cu chipuri luminoase. Le-am horit, le-am povestit! Și mare a fost bucuria!”, a mărturisit Grigore Leșe, interpret român de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului.

 

„În toamna anului trecut am început alături de Primărie prin construcția fundației pentru terenul de sport. Apoi, în decembrie 2022 am început șantierul cu demolarea sobelor, cu reparația tavanelor și pereților, cu înlăturarea ușilor și ferestrelor vechi de aproape 100 de ani, cu turnarea șapelor, cu montajul noii tâmplarii PVC cu geam termopan, cu termoizolarea și apoi tencuirea clădirii, cu instalația termico-sanitară, cu toaleta complet restaurată și cu finisajele interioare (zugrăvit, montaj faianță-gresie-covor PVC).

 

Am pavat curtea și am construit de la zero terenul de sport. Să nu uit de sculptura creată special pentru acești frumoși copii! Dacă vă place cât de frumos a ieșit să știți că acest lucru se datorează în special talentului elevilor și profesorilor școlii care au pictat cu drag toate ghidușiile pe pereți. Și pentru că ne plac poveștile, am păstrat cu deosebită grijă vechea pictură murală reprezentând-o pe Albă ca Zăpada trezită de sărutul Prințului!”, a menționat Mădălina Mocanu, Manager Marketing Asociația BookLand.

 

Transformarea Grădiniței & Școlii Primare Băsești a fost posibilă în principal datorită Primăriei Băsești care a susținut costurile cu manopera (80%), acoperișul (100%), canalizarea (100%), fundația terenului de sport  și turnarea șapelor în sălile de clasă!

 

Autorității locale i s-au alăturat companii care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Leroy Merlin România, MaxBet România, UniCredit Consumer Financing, Decathlon România, SAP, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel România, Arkema, Titan Machinery România, Elis Pavaje, SolExpert Group, Madrugada Grup, Masterplast România, Sipex Company, VitraQ România, Ateliere Fără Frontiere, Romstal România, Terra Gres, KSC Transport, Indfloor Group, Marvicon, ProfiDecor, SavanaCuloare, Austrotherm România, Siniat România, Sanotechnik România, Arena Systems, Porta Doors, Instal Impex, CEMIX România, Trivolt Distribution, Ferroli România, Ferro România, Monplast Trans, RTH Proconstruct, Remat Maramureș, Pepiniera „Grădina Verde”, Panasonic România, Promelek XXI, Termoplast România, Almalux Lighting, ATIP Design.

 

În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor. Iar acolo unde autoritățile nu pot sau nu vor să facă ceva în acest sens, norocul vine din partea Asociației BookLand care militează pentru dreptul la educație al copiilor renovându-le școlile. Și pentru că BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metodă de predare și conținut), începând din această toamnă se va concentra și pe construcția primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda după un curriculum comparabil cu cel occidental.

 

O școală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă GRATUIT la dispoziția copiilor din satele și comunele României, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de învățământ profesional dual.

 

 

Toți cei care le împărtășesc viziunea se pot alătura demersului Asociației BookLand donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

 

De 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution care facilitează tinerilor dialogul cu varii personalități, alături de conținutul educațional variat, prin Taberele Coolturale BookLand care le oferă un mix echilibrat de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor – inițiativă care acordă copiilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate într-o manieră sustenabilă!

 

Adio igrasie și mucegai, băncuțe rupte, uși/ferestre/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și WC în spatele școlii! Cu 78 școli renovate, Asociația BookLand se pregătește de cel mai amplu proiect educațional în mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, inaugurabil în 2024, cu scopul de a forma specialiștii de care România are atâta nevoie în producție și servicii.

 

Echipa BookLandATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here