TOP – Care sunt cei mai mari 10 angajatori din economia județului Maramureș

0
5845

ANGAJATORI – JUD. MARAMUREȘ. Cei peste 54.500 de agenți economici din județul Maramureș (exact: 54.531, număr care, procentual, reprezintă 2,45% din totalul agenților economici înregistrați la nivel național) au raportat în anul 2020 un număr total de aproape 74.105 angajați (procentual, 1,91% din totalul angajaților agenților economici din România). Această scriere vă prezintă care sunt cei mai mari 10 angjatori din județul Maramureș.

 

5 din cele 10 firme cu cei mai mulți angajați din economia maramureșeană au sediile sociale înregistrate în municipiul reședință de județ, Baia Mare, celelalte 5 fiind înregistrate în Sighetu Marmației, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș și comunele Dumbrăvița și Fărcașa. La nivel județean, 6 firme depășesc 1.000 de angajați (din cele 6, una singură depășește 4.000 de angajați).

 

O remarcă: doar 4 din firmele cu cei mai mulți angajați din județ figurează în topul firmelor cu cele mai mari profituri nete raportate în 2020. A doua remarcă: la sfârșitul anului 2020, în județul Maramureș, numărul total al angajaților (atât din sistemul economic, cât și din cel bugetar) era extrem de scăzut, de doar 110.994 de salariați (conform Direcției de Statistică Mureș – la aceștia se adaugă angajații din forţele armate şi personalul asimilat – MApN, MAI, SRI etc. -, care nu sunt cuprinși în statistică).

 

Simplificat: la sfârșitul anului trecut (31 decembrie 2020), în Maramureș existau 74.105 angajați în sectorul economic și 36.889 angajați în sectorul bugetar. Procentual: 66,76% în sectorul economic vs. 33,24% în sectorul bugetar. În fapt, adăugând și categoriile bugetare neincluse în statistică, raportul ar fi probabil de circa 60% vs. 40%.

 

Iată cum arată Top 10 cei mai mari angajatori din județul Maramureș (firmele au fost înscrise după localitatea în care au înregistrat sediul social):

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare – 4.640 angajați (+272 față de 2019). Cel mai mare producător și exportator de mobilă din România (produce și exportă, în special pentru concernul suedez IKEA, având o cotă de 15% din piața națională – este prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România, în 2018). Este controlată de antreprenorii români Vladimir Iacob (60%) şi Marius Șelescu (40%).

 

  1. Eaton Electro Producție SRL Sârbi (com. Fărcașa) – 2.092 angajați (-51 față de 2019). Producător de echipamente electrice. Este fosta Moeller Electric (până în ianuarie 2010), subsidiară a concernului american Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare, cu operațiuni în zona de electrică, hidraulică și aerospațială. În Maramureș, Eaton produce întrerupătoare, contactoare, siguranțe automate, cofete de distribuție și accesorii pentru acestea.

 

  1. UACE (Universal Alloy Corporation Europe) SRL Dumbrăvița – 1.964 angajați (-7 față de 2019). Producător de piese pentru industria aeronautică. Este subsidiara maramureșeană a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components, lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică. Compania, care furnizează componente unor importanţi producători de aeronave (Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech), își extinde cea de-a treia capacitatea de producţie din România, după cele din Dumbrăvița și Medieșul Aurit (jud. Satu Mare), în zona limitrofă municipiului Baia Mare, în Tăuții Măgherăuș, lângă aeroport.

 

  1. Aviva SRL Baia Mare – 1.919 angajați (-89 față de 2019). Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate.

 

  1. Plimob SA Sighetu Marmației – 1.251 angajați (-25 față de 2019). Producător de mobilier (în special scaune). Înființată dintr-o extensie a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL). Este controlat de economistul Vasile Godja (69 de ani), director general, și produce în special pentru holdingul suedez Ikea.

 

  1. Italsofa România SRL Baia Mare – 1.044 angajați (+51 față de 2019). Producător de mobilier. Este subsidiara Grupul Natuzzi, cel mai mare producător de mobilă din Italia, controlat de Pasquale Natuzzi, din postura de CEO al holdingului. Fabrica din Baia Mare este specializată în producţia de canapele şi somiere.

 

  1. Weidmüller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș – 757 angajați (-244 angajați). Producător de componente industriale. Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg (prima filială înființată pe piața economică din România, încă din 1997). Weidmüller are o istorie de peste 160 de ani, fiind prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor.

 

  1. Taparo SA Târgu Lăpuș – 757 angajați (în 2019, firma a raportat 0 angajați, aceștia fiind distribuți pe alte firme ale grupului). Producător de mobilier – produce în special pentru concernul suedez IKEA. Firma este controlată de inginerul Ioan Filip.

 

  1. Sifa International SRL Baia Mare – 667 angajați (+72 față de 2019). Producător de încălţăminte. Firma este controlată de italianul Bruno Gambassi (70%) – ceilalți asociați sunt italienii Fausto Pigini (15%) și Simone Mori (15%) – confecționează fețe de încălțăminte. Are două fabrici în Baia Mare. Este o prezență constantă în topul profitabilității din economia maramureșeană.

 

  1. Vital SA Baia Mare – 626 angajați (-38 față de 2019). Operator apă-canal. Prestează servicii de tip monopol în cele mai mari localități din județ și în numeroase comune. Firma este controlată de administrația publică a municipiului Baia Mare (aflată sub tutela primarului Cătălin Cherecheș), care deține 87,768% din acțiuni (restul acțiunilor sunt împărțite Consiliului Județean Maramureș – 3,476%, municipiului Sighetu Marmației – 2,63% și orașelor Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș – care dețin fiecare 0,876% – și Vișeu de Sus – 0,87%). Firma este manageriată de Alexandrina Bancoș (director general) și Ioan Mircea Mecea (director general adjunct).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here