TICHIA DE MĂRGĂRITAR – Cât ne costă să ne „dăm cu calul” pe tăpşanul de la Recea şi cum va arăta Centrul de Echitaţie al CJ Maramureş

1
1593
Proiect CJ Maramureș: Cai (și spații) verzi. Plus pereți (portanți) în valoare de 3 milioane de euro...

ANALIZĂ. Vreţi să aflaţi povestea unui obiectiv de recreere care ne costă peste 3 milioane de euro din banii judeţului (care nu-i vreun aquapark modern, ci un manej, adică o arenă unde o să ne „dăm” cu calul)? Ştiu, n-o să mai vină să vă recreaţi, dar merită să aflaţi adevărul necosmetizat, aşa cum nu vă e prezentat de oficialii judeţului.

 

Pe pârloagă, la Recea

 

În anul 2008, Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş a aprobat achiziţia, de la entităţi private, a unui teren de 20 de hectare situat la intrarea în comuna Recea pentru a construi acolo unitatea centrală a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. În 2010, CJ Maramureş a plătit aproximativ 650.000 de euro (2,6 milioane de lei), intrând în posesia terenului şi întabulându-l.

 

După ce au săvârşit această faptă de vitejie extremă, aleşii maramureşeni au aflat că nu pot construi acolo centrul de deşeuri, pentru că se încalcă norma europeană de siguranţă (care era de 1 km de ultima locuinţă). Cel „împuternicit” de Mircea Man (pe atunci preşedinte CJ) să se „ocupe” de proiect, Emil Marinescu (pe atunci vicepreşedinte CJ), a motivat că „respectiva interdicţie a fost inclusă după achiziţie” şi că până atunci exista o derogare. Frunză-verde lobodă. Cert e că am rămas cu banii daţi şi cu un tăpşan de toată frumuseţea pentru care de 7 ani judeţul plăteşte impozit comunei Recea fără să facă nimic pe acea pârloagă. Sigur, procurorii sunt puţini, dosarele-s multe, să mai aşteptăm vreo câţiva ani, poate-poate…

 

Să ne „dăm” cu calul

 

Până atunci, însă, să batem din palme ca pinguinii şi să ne bucurăm că terenului i s-a atribuit, în sfârşit o viitoare destinaţie, după ce a fost rând pe rând construcţii conexe depozitului de deşeuri, parc industrial, spălătorii auto, fabrici de reciclare a deşeurilor şi orice alte „avioane” le-au mai trecut consilierilor judeţeni prin cap şi care, evident, n-au fost puse-n aplicare niciodată. Ei, acum, în urma unui sondaj de opinie (?!) făcut pe site-ul CJ în urmă cu 2 ani, s-a ajuns la concluzia că se face acolo „Centrul de Echitaţie – Carusel” Recea.

 

Centru de echitație Recea

Pentru a-l realiza, se vor mai investi alţi 8,2 milioane de lei (echivalentul a 1,8 milioane de euro). Ce se fac din banii ăştia? Un manej circular acoperit (arenă, grajduri, anexe – toalete, potcovărie, depozit pentru obstacole, cabinet pentru medicul veterinar, un apartament de servici, vestiare şi birouri, magazii de furaje -, o zonă de primire a publicului şi o sală de conferinţe), o parcare şi nişte alei pietonale, manej exterior, tribune cu 150 de locuri, şi se-mprejmuieşte c-un gard.

 

Studiul de Fezabilitate a fost executat de firma băimăreană Aedilis Proiect. CJ Maramureş a cerut ca la alegerea specificului constructiv să se ţină seama de respectarea specificului arhitectural al judeţului Maramureş – priviţi pozele şi constataţi singuri dacă s-a respectat.

 

Centrul de echitație Recea

În fine, practic se face o construcţie cu structuri pe zidărie portantă (adică elementele de rezistenţă vor fi pereţii, nu stâlpii şi grinzile). Apoi mai trebuie cumpăraţi şi caii, că doar n-o să vină oamenii de-acasă cu ei – fiind proiectate 12 boxe individuale, deducţia logică e că vor fi 12 cai. Să calculăm: terenul 650.000 euro, definitivarea proiectului şi studiul de fezabilitate 40.000 euro, construcţia 1,8 milioane de euro, caii 30.000-40.000 euro. Am ajuns la 2,53 milioane de euro Mai urmează proiectul tehnic, conexiunile la utilităţi, cheltuieli neprevăzute şi alte mărunţişuri, să fi optimişti şi să rotunjim suma doar până la 3 milioane de euro.

 

Apoi, urmează cheltuielile curente şi permanente: sunt estimaţi trei angajaţi (îngrijitori şi medic veterinar), dar e bine măcar că am „scăpat” de teren. Nu spunea Zamfir Ciceu (odinioară şi el preşedinte CJ Maramureş): „Trebuie să votăm o destinaţie (n.red., a terenului de la Recea), să nu vină mai târziu cineva să ne-ntrebe…”. Şi au votat: să ne „dăm” cu calul.

 

Nu o să mai fie pârloagă… Oricum, parc industrial în apropierea aeroportului proaspăt extins şi modernizat, cine-a mai văzut? Las’ că vin firmele străine să deschidă fabrici acolo, noi facem manej, că parcul industrial e cu bătaie de cap. Ce dacă aduce creştere economică? Agrement, recreere, relaxare! Asta le trebuie maramureşenilor, că uite ce stresaţi sunt din cauza lipsei locurilor de muncă…  Și-am încălecat pe-o șa…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Mult iubite si stimate domnule Zetea,
    Pe acest teren din Recea era vorba ca o sa construiti, pe fonduri europene, un parc de depozite frigorifice pentru a achizitiona fructele si legumele producatorilor traditionali,locali,tarani romani, asa cum sunteti si Dvs.
    Iata ca dupa consultari indelungate ati hotarat sa-i lasam pe tarani sa se descurce singuri si vom face un centru de calarie pentru bugetarii fara griji si toate doamnele din CJMM care vor sa calareasca in timpul liber.
    Asa cum va bateti joc de producatorii traditionali,va veti bate joc de toti agricultorii din zona(Recea,Sasar,Lapusel,Coltau,Catalina,Culcea,Sacalaseni,Remetea,Somcuta,Lucacesti,Mires….etc), mari producatori de legume si fructe,pe care fara sa stiti, ii trimiteti in pietele baimarene recucerite de bishnitari dupa plecarea lui Chereches.
    Spuneti ca nu e asa!
    Nu ar fi normal sa-i ajutam pe taranii romani din Maramures sa produca si sa vanda?
    De unde sa intelegeti Dvs aceste lucruri cand tata(Vavir) v-a imprumutat cu bani si Dvs ati vandut alimente la DGSAPC ?….Biscuti si Pufuleti!!!
    Intrebati-l pe county manager daca are ceva facturi in acest sens?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here