THRILLER ÎN DANEMARCA – Minaur a pierdut, la aruncări de la 7 metri, locul 3 în European League, într-o dramatică reeditare a finalei mici din ediția trecută

0
383

EHF EUROPEAN LEAGUE 2022. Duminică, 15 mai 2022, la Vibocold Arena din Viborg (Danemarca), în ultima zi a turneului Final Four al EHF European League la handbal feminin (a doua competiție valorică intercluburi din Europa), în meci contând pentru locurile 3-4, Minaur Baia Mare a pierdut după aruncări de la 7 metri, cu 28-29 (12-14, 24-24), partida cu Herning-Ikast Håndbold (Danemarca).

 

Aceasta a fost reeditarea finalei mici a competiției din ediția trecută. În 2021, la Baia Mare, Minaur (antrenată pe atunci de Costică Buceschi și cu Kovacevici imperială – 11 goluri, ca și Filippa Idehn, care a închis poarta în ultimele minute) s-a impus în meciul cu Herning-Ikast cu 33-31, după o revenire fantastică.

 

Așadar, cele două echipe au jucat pentru a doua oară consecutiv în finala mică a turneul Final Four al competiției europene. Danezele sunt de 4 ori campioane ale Danemarcei, de 8 ori câștigătoare a Cupei Danemarcei, de două ori câștigătoare a EHF Cup, de două ori câștigătoare a EHF Cup Winners’ Cup, câștigătoare a EHF Challenge Cup și câștigătoare a EHF Champions Trophy. O echipă titrată, cu o istorie de 52 de ani, care joacă în prima ligă daneză din anul 1991, neîntrerupt.

 

Meciul, arbitrat de cuplul Marina Duplii & Olena Pobedrina din Ucraina, a opus cele două echipe rănite de ratarea, pentru al doilea an consecutiv, calificării în finala pentru trofeu (Herning-Ikast a fost eliminată cu 33-34 de echipa germană SG BBM Bietigheim – principala favorită a competiției -, într-un veritabil thriller, decis în ultima secundă, iar Minaur a fost eliminată cu 26-22 de echipa daneză Viborg HK, gazda turneului).

 

Băimărencele au început mai bine, în min. 6 conducând cu 4-1, apoi totul s-a rupt, danezele egalând după numai 2 minute (4-4), iar în min. 11, după două goluri consecutive ale lui Bakkerud, preluând prima dată conducerea pe tabela de marcaj (5-6). La jumătatea reprizei, Herning-Ikast, impulsionată de Friis și Bakkerud, pune prima oară o diferență de două goluri între cele două echipe (6-8), ecart cu care se încheie și repriza, deși danezele au avut și 4 goluri diferență (7-11, 8-12).

 

Minaur însă (ca și Herning-Ikast, de altfel) e deja recunoscută ca o echipă a revenirilor, unele chiar spectaculoase, așa că diferența nu e îngrijorătoare, mai degrabă firescă. Raul Fotonea le scoate din vestiare mai motivate pe băimărence și Minaur, cu Laslo, Lavko, Popa și Burlachenko în postură de marcatoare, reușește să egaleze în min. 37: 16-16. Imediat însă rămânem în inferioritate numerică (Burlachenko este eliminată 2 minute), iar danezele profită, Frey și Hougaard duc scorul la 16-18.

 

Fotonea cere time-out. E minutul 41. Până acum am primit cele mai multe goluri din inter (stânga și dreapta și de pe extrema stângă – Bakkerud, Friis și Scaglione au marcat 12 din cele 18 goluri ale danezelor). De la noi, cele mai bune marcatoare sunt Yaroslava Burlachenko și Andreea Cristina Popa (câte 4 goluri).

 

La jumătatea ultimei reprize avem handicap de un gol (min. 45, 19-20), iar în min. 48 Severin egalează la 20, Hougaard ratează de pe extrema dreaptă și avem șansa să revenim la conducere, dar greșim, iar Hougaard nu mai ratează: 20-21. Jelena Lavko trage de ea (joacă accidentată) și egalează din nou (min. 51, 21-21) – e al 4-lea gol al lui Lavko în acest meci (procentaj 50%). E un meci al apărărilor, dar în special al portarilor (pentru Minaur, Amra Pandžic are 9 parade salvatoare din 19 șuturi pe poartă, procentaj 47,37%, iar pentru Herning-Ikast, Jessica Ryde a parat 13 mingi din 33 de șuturi pe poartă, procentaj 39,39%).

 

Intrăm în ultimele 5 minute la egalitate: 22-22 (a egalat Burlachenko, din nou). „E un meci interzis cardiacilor” e deja pleonasm când joacă Minaur. Marchează norvegianca Bakkerud de pe inter dreapta, mai sunt 2 minute și le vom juca în inferioritate numerică, Popa fiind eliminată. Herning-Ikast a pierdut semifinala în ultima secundă și își ia măsuri pentru a evita un eșec similar, dar Pandžic face un meci mare în poarta Minaurului.

 

Ultimul minut de joc… Gol Lavko! Doar 20 de secunde ține bucuria, austriaca Frey le readuce pe daneze la conducere: 23-24. Mai sunt 25 de secunde. Time-out. Ce le spune Raul Fotonea? Știe Lavko, aceeași Lavko, magistrală, înscrie și egalează cu 2 secunde înainte de final. Este 24-24. Cere time-out și Kasper Christensen. 2 secunde de joc… Norvegianca Bakkerud ratează. Conform regulamentului se va trece direct la aruncări de la 7 metri.

 

Până se stabilesc executantele, ne uităm la statistici, danezele au tras de 53 de ori la poartă (ce cadență!), iar băimărencele de 46 de ori. Pandžic ne-a ținut în viață, dar meritul că acestei deja desuete remontada este al tuturor jucătoarelor, multe dintre ele accidentate, sau incomplet refăcute după accidentări. Au jucat deși cele mai multe vor pleca la alte echipe după acest sezon. Minaur a avut 4 momente de penalitate (adică au jucat 8 minute în inferioritate numerică), iar Herning-Ikast, o singură penalitate (2 minute în inferioritate).

 

Încep aruncările de departajare (7 metri). E loterie. Poate câștiga oricine. Prima este Minaur. După primele 3 aruncări scorul e egal: 27-27 (nicio ratare). Ratăm a 4-a aruncare, danezele marchează: 27-28. Înscriem și noi: 28-28. O fac și danezele: 28-29 (procentaj 100%). Au câștigat. Însă rămâne respectul pentru modul în care au luptat sportivele băimărence.

 

Pentru Minaur au înscris: Lavko (6 goluri), Burlachenko și Popa (câte 5 goluri), Severin, Tănăsie, Laslo și Fujita (câte 2 goluri). O remarcă specială pentru portarii Pandžic (Minaur) – 11 parade salvatoare – și Ryde (Herning-Ikast) – 13 parade salvatoare. De la Herning-Ikast s-au mai remarcat Bakkerud (6 goluri), Scaglione, Friis și Frey (câte 4 goluri). Ce meci!

 

* Foto: @EHF

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here