TERMINALUL DE PASAGERI AL AEROPORTULUI – Cine sunt cei 7 care n-au reușit să evalueze 3 oferte în 4 luni și cum se repercutează indecizia lor asupra pușculiței Maramureșului

3
5251
Aeroportul Internațional „Maramureș”

MAREA NOMINALIZARE. De patru (4!) luni, șapte (7!) oameni, Comisia de Evaluare a ofertelor pentru noul terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Maramureș (proiectat să fie extins la o suprafaţă desfăşurată de 12.209 metri pătraţi şi o capacitate de 450 pasageri pe oră), stau cu trei (3!) oferte în față și nu au reușit să decidă un câștigător al contractului estimat la 125 de milioane de lei (exact: 124.894.962,42 lei, sumă care include TVA). De ce e grav asta și cum pierde financiar județului de pe urma acestei ineficiențe administrative, aflați din această scriere.

 

Cum se repercutează indecizia asupra banilor județului

 

La 22 noiembrie 2022, când a fost închisă ofertarea pentru proiectare și execuție a extinderii și modernizării terminalului de pasageri al Aeroportului Internațional Maramureș, președintele Consiliului Județean (instituție care are în subordine administrativă aeroportul din județ), Ionel Bogdan, spune că în februarie-martie 2023 va fi semnat contractul, iar lucrările vor începe imediat.

 

Urgența este generată de faptul că acest obiectiv este finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, însă termenul final este 31 decembrie 2023. Simplificat, doar ce se cheltuie până la sfârșitul anului este decontat din fonduri europene, ce va rămâne de executat după 31 decembrie 2023 trebuie plătit din banii județului.

 

Însă nu-i nicio grabă, doar suntem atât de bogați de suntem datori vânduți. Deci, dacă ne adâncim în datorii n-ar fi nicio problemă pentru administrația județeană, care, iată, îi păsuiește părintește și cu o inexplicabilă înțelegere pe cei pe care i-a numit în comisia care, chipurile, ar urma să decidă câștigătorul. Repetăm pentru cei din ultima bancă, această total ineficientă comisie a avut de evaluat trei oferte. Trei. În patru luni.

 

Încă n-au terminat. În consecință, au cerut păsuire să le fie prelungit termenul de analiză (până la care se scarpină-n cap) până la… 5 iunie 2023. Rețineți: NU este vorba despre ofertele financiare, acestea încă nici n-au fost deschise, ci despre ofertarea tehnică. Ar fi un record mondial, aproape imposibil de bătut vreodată, ca o comisie (care beneficiază și de suportul unui consultant tehnic, plătit din banii județului) să analizeze în mai bine de o jumtate de an trei oferte.

 

Au cerut clarificări, explicații, noi documente, le-au primit neașteptat de repede, pentru că (minimum doi din cei trei) ofertanții sunt firme serioase, cu lucrări semnificative și similare în Europa. După ce au cerut păsuirea, au spus că noul termen (5 iunie) a fost cerut așa, de sanchi, dar că ei nu vor precupeți niciun efort (ahahahahaha) și până în 10 martie vor anunța câștigătorul. Mă uit la calendar: e 27 martie și la voi?

 

O  subliniere, din nou: nu câștigătorul e important, ci timpul pe care îl lasă acestuia pentru a efectua lucrarea. Cu cât timpul e mai redus, cu atât județul scoate mai mulți bani din pușculiță (urmând să plătească și TOT ce rămâne de executat după 31 decembrie – cu cât timpul de proiectare-execuție e mai scurt, cu atât rămâne mai mult de plătit din pușculița județului), dar asta nu pare să-i streseze prea mult nici pe cei din Comisia de Evaluare, nici pe președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, care, nereacționând decisiv în vreun fel, pare că-i mângâie pe cap, părintește: “Las’, bă, liniștiți, mai beți un suc, mai citiți o pagină, fără stres… Încet, așa. Ce atâta grabă?”.

 

Cei din comisia ineficienței

 

Bine, să-i cunoaștem pe cei  din comisia vieții, 7 la număr, ca și piticii din Albă-ca-Zapăda, adică pe oamenii care în 4 luni n-au reușit să citească 3 oferte și să decidă, în baza regulilor de licitație, care e mai bună:

 

• Mihăiță Ionuț Caraba (președintele comisie, este directorul de dezvoltare al Aeroportului);

• Viorel Buta (membru în CA al Aeroportului);

• Octavian Emilian Cudalbu (director mentenanță Aeroport);

• Elena Veronica Lar (responsabil achiziții Aeroport);

• Călin Dragomir (consilier superior CJ Maramureș);

• Laura Andreea Kovacs (consilier principal CJ Maramureș);

• Zoltan Istvan Varga (consilier superior CJ Maramureș).

 

Mi-l amintesc și pe președintele  CJ Maramureș, Ionel Bogdan, cu acea apoteotică declarație de anul trecut: „Pentru a câştiga timp preţios, am iniţiat procedura de licitaţie înainte de semnarea contractelor de finanţare şi astfel vom avea constructorul desemnat pentru a începe lucrările propriu-zise”. Numai că de atunci s-a semnat și contractul de finanțare, iar lucrările nu că n-au început, dar nici măcar nu au un executant desemnat. Iar Bogdan n-a reacționat deloc ca  un președinte de administrație județeană căruia îi pasă: să-i închidă pe cei 7 într-o cameră și să-nghită cheia până iau o decizie. „Las’, bă…”.

 

Probabil că după decizia vieții (în cazul în care aceasta va fi luată în timpul vieților noastre), la CJ și Aeroport se vor aprinde lumânări, se vor spune rugăciuni (multe-multe), se vor plăti acatiste chiar, pentru ca decizia să nu fie contestată. Pentru că dacă vom fi blocați și de o contestație, putem să se luăm adio de la finanțare. Mai apucăm (până la 31 decembrie) să cumpărăm niște becuri ș-un mop. Să ne curățăm de indeciși.

 

Urmărim derularea evenimentelor petrecute în amețitorul ritm de melc somnolent (din specia Deroceras agreste – Limax cenușiu, care se mișcă greu din reflex, nu că ar reprezenta vreo povară cochilia, că n-are).

 

* Foto: @CJ Maramureș

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Treziti-va la Realitate doamnelor si domnilor de la aeroport. Satu Mare si Clujul va fura de sub nas venituri uriase si importante care sunt atat de vitale pt. Maramures, respectiv pt. Baia Mare. Dormiti cu toti in papucii statului si profitati de posturile voastre Sa va asigurati veniturile personale. Rusine sa va fie, dar oricum nu cred ca va prinde…..

  2. Constat ca in comisia de evaluare sunt numai ….,,somitati,, ! E normal ca se intampla asa, deoarece, din propria experienta, cel care munceste in comisie…este de regula ,,un palmas,, , respectiv un membru cu cea mai mica functie , de regula un angajat cu cunostinte profesionale in domeniu…dar este unul singur . Ceilalti …asteapta concluziile ,,palmasului,, iar restul …trag sforile ! Sa vedeti daca se mai depun si contestatii ….cum se prelungeste termenul de atribuire. Greseala este ca procedura trebuia demarata cu mai mult timp in urma ! Concluzia mea este ca proiectul nu va avea sorti de izbanda si ca multe alte investitii din intreaga tara, daca se vor mai realiza …se vor finanta din surse ca si inexistente.

  3. Bogdan ori se trezeste în ăștia ultimi 2 ani și pleacă treaz din funcție, ori nu se trezește și pleacă adormit. De plecat, pleacă. Din hârtii nu a recâștigat nimeni mandatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here