TEHNOLOGIA VIITORULUI – Tehnologia care îți scanează tridimensional orașul, acum disponibilă și în Maramureș

0
511

TEHNOLOGIE REVOLUȚIONARĂ. “Pandemia pare a fi oprit timpul, însă acesta va reporni. Și va rămâne la fel de prețios. Așa că e bine să-l economisim. Asta face tehnologia pe care o propune Novitas 3D City: economisește timp prețios”. De aici pornește dialogul cu Doru Aurelian Borșan, CEO Novitas 3D City, firma mureșeană care deține exclusivitatea pentru piețele din România, Europa de Est și țările din Golf pentru produsele și tehnologia iNovitas Gmbh, omologată la nivel mondial și a cărei valoare a fost recunoscută prin decernarea unui prestigios premiu: Swiss Economic Awards 2015.

 

Scanează tridimensional orașul

 

Ce face această tehnologie? Scanează tridimensional orice. Chiar și un întreg oraș, județ, sau țară. Cum funcționează? “Imaginile unui oraș, de exemplu, sunt colectate cu camere stereo și panoramice, echipate cu senzori optici de 150 MP (pentru a vă putea face o idee, e cam ca și cu  Google Street View, doar că mai complex, printre altele pentru că pe mașini sunt instalate între 8 și 11 camere video, dar și pentru că datele procesate și înglobate în aplicații sunt mult mai complexe, o să vă dau și exemple/argumente).

 

Apoi, aceste imagini sunt asimilate în tehnologia noastră (înregistrate în sistem, georeferențiate și aliniate în sistemul de coordonare local) și îi oferim beneficiarului o imagine tridimensională de rezoluție înaltă direct pe computer sau pe tabletă/telefon, ceea ce conferă flexibilitate și eficiență maximă. Mai simplu spus, poți să accesezi informații/imagini privind o stradă, o clădire, sau un oraș întreg”, explică Doru Borșan, CEO Novitas 3D City.

 

Aplicația web infra3D poate fi legată foarte ușor de sistemele de informații geografice sau de sistemele informatice de stradă și este utilizată pentru aplicații specializate și integrate în procesele de lucru existente. Practic, permite administrației unei localități să elaboreze din fața calculatorului sau telefonului, fără să mai piardă timp mergând pe teren: planificarea proiectelor, probleme de mobilitate, preocupări legate de siguranța rutieră în oraș.

 

Asta pentru că aplicația îți oferă acces de oriunde te-ai afla la imaginea exactă a spațiului stradal și îți dă informații complete despre obiecte stradale, marcaje, semnalizări, sisteme de iluminat, starea suprafeței drumului și alte informații importante, precum limitele proprietății (trama stradală), rețelele de gaz, apă, energie electrică, telecomunicații, date de cartografiere și inventariere. În plus, cu ajutorul unui senzor suplimentar (laser scanner) puteți evalua starea drumului prin colectarea de date infra3D.

 

De un an am intrat pe piața SUA, ceea ce este relevant ca recunoaștere. Am procesat metropole precum Chicago, Washington, New York (în New York avem singurul client din lume unde mașina practic nu se oprește, filmăm încontinuu) – Doru Borșan, CEO Novitas 3D City

De asemenea, datorită imaginilor panoramice de înaltă rezoluție puteți obține informații extinse despre clădiri și fațade, se pot măsura distanțe, arii, înălțimi, lățimi ale fațadelor de clădiri. Cu un click poți să extragi toate datele suprafețelor procesate din orașul dumneavoastră (clădiri, străzi etc.).

 

Până acum, produsul oferit în România de Novitas 3D City a fost implementat în orașe, metropole, sau capitale din 17 țări din Europa, America de Nord (SUA), Asia (țările din Golf) și Africa (Maroc și Tunisia) – în Romania, municipiul Târgu Mureș a fost primul care a beneficiat de tehnologie, a precizat Doru Borșan. Conform studiilor Novitas 3D City, beneficiarii tehnologiei au precizat că utilizarea acesteia economisește cu 80% efortul financiar.

 

Ce aplicabilitate are tehnologia?

 

“Vă dau doar câteva exemple. Serviciul Urbanism al unei primării poate face simulări pentru reamenanjarea, remobilarea zonelor interesate (bulevarde, centrul orașului, un anumit cartier etc.), poate verifica respectarea condițiilor cerute în autorizația de construcție (fațade, înălțimi, lățimi, reclame publicitare etc.).

 

Serviciul Administrației Domeniului Public are la dispoziție informații despre infrastructura rețelelor de utilitate (apă, canal, gaz, telefonie/internet, energie electrică), tehnologia noastră permițând vizionarea traseelor acestora și evitarea pe viitor a problemelor reieșite din distrugerea acestora, necunoscând poziționarea exactă. De asemenea, poate fi inventariat din birou mobilierul stradal (semafoare, coșuri de gunoi, indicatoare rutiere, banci), se văd copacii, stâlpii de electricitate, spațiile de joacă (cu toate echipamentele de joacă), garajele, parcările, tot.

 

Serviciul Tehnic poate evalua starea unui drum (cu ajutorul Laser Scanner) și poate planifica și extrage date privind lucrările de plombări, asfaltări etc. (având date despre calitatea, lățimea, lungimea drumului, arii de interes etc.), putând astfel să calculeze inclusiv cantități de materiale necesare lucrărilor. Putem introduce date suplimentare privind locurile în care se află capace de canal, sau rețele de apă, energie electrică, internet, pentru a se evita avarii cauzate de constructori.

 

Cu imaginile Novitas 3D City  by CycloMedia puteți inspecta o zonă rapid și eficient de pe computer, fără a fi nevoie să vizitați locația respectivă. Adunați informații despre zonă și identificați defectele pe baza materialelor actuale și istorice. Se poate urmări modul în care au fost executate reparațiile, tipul de lucrări efectuate, toate acestea direct de pe mobil, tableta sau calculator. Nu trebuie să inspectați fizic drumul, este mai sigur și nu există nici perturbare cauzată de trafic.

 

Putem pune la dispoziția autorității publice locale chiar și gradul de inundabilitate pe fiecare stradă în parte sau pentru o anume zonă de interes – această informație fiind extrem de importantă pentru eliminarea riscului de inundații pe raza orașului.

 

Sigur, tehnologia este eficientă și pentru sănătatea și siguranța publică, pentru că direcțiile locale de gestionare a situațiilor de urgență și de siguranță publică (pompieri, poliție, ambulață etc.) trebuie să cunoască exact situația în teren, iar tehnologia le oferă date despre vulnerabilitățile zonei în care trebuie să intervină (o stradă prea îngustă, clădiri cu vulnerabilități structurale etc.).

 

Concluzia: tehnologia poate aproape orice, iar aplicațiile pe care noi le putem pune la dispoziția beneficiarilor au o plajă extrem de largă, toate acestea ajutând semnificativ la gestionarea unei localități într-un mod simplu, eficient și rentabil”, a mai precizat Doru Borșan, CEO Novitas 3D City.

 

Clienții celor de la Novitas 3D City? Pot fi toți cei interesați, nu doar autoritățile locale, ci și firmele de arhitectură, companiile de construcții etc. Informațiile oferite de tehnologie au aplicabilitate în atât de multe domenii încât folosește aproape oricui, indiferent de domeniul în care activează. Cum îi găsiți? Simplu: https://www.novitas3d.com/.

 

Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here