SURSE 2MNEWS – Motivul conflictului pesedist Gabriel Zetea – Vladimir Petruț: o miză de 1,3 milioane de euro

1
2235
Vladimir Petruț și Gabriel Zetea

SCANDAL ÎN PSD. Surse informate 2mnews au dezvăluit că „mărul discordiei” dintre primarul Vladimir Petruț (PSD) și președintele Consiliului Județean (CJ) și al PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea a fost proiectul de asfaltare al străzilor din orașul maramureșean Cavnic, în cuantum de 12.720.766 lei, care este finanțat de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020 (PNDL 2).

 

Respectiv, din cei peste 715 milioane de lei cu care urmau să fie finanțate cele 161 de proiecte depuse din Maramureș, cel al Cavnicului era printre cele mai mari – dacă eliminăm reabilitarea DJ 186 și proiectele de extindere de canalizări, asfaltarea tuturor străzilor din Cavnic a fost chiar al doilea într-un top al celor mai finanțate proiecte din Maramureș, după podul de la Seini (15 milioane de lei).

 

„Taie jumate, că-mi sar ceilalți în cap!”

 

După evaluarea vizuală a proiectelor care urmau să fie depuse de primarii maramureșeni, Zetea, ca un veritabil conducător ai oastei politice, i-a convocat, în tranșe, pe edili, pentru a discuta respectivele proiecte. Discuțiile politico-administrative au avut loc în biroul președintelui CJ Maramureș, de regulă fiind convocați câte trei primari simultan. Atâția au fost și la discuția care a dat startul unui conflict politic în filiala Maramureș a PSD.

 

La „analiza zetistă”, primarul din Cavnic a fost „rugat” de președintele PSD și CJ (the one and only Gabriel Zetea) să reducă substanțial suma pe care Petruț urma să o solicite ca finanțare. Aparent, solicitarea lui Zetea pare aberantă și lipsită de logică, pentru că orice președinte de CJ ar trebui să aibă ca obiectiv ca primarii din județ (electoral, mai ales cei din partidul său) să atragă cât mai multe finanțări, pentru că-n acest fel localitățile se dezvoltă, iar el, în campanie electorală, se poate „bate cu cărămida-n pieptu-i de aramă” că uite cât de bun manager al județului este.

 

Totuși, solicitarea lui Zetea a avut o urmă rațională, chiar dacă aceasta n-are nimic în comun cu administrația și contravine tuturor principiilor de dezvoltare a localităților maramureșene. Respectiv, Zetea și-a motivat „rugămintea”: „Îi prea mult pentru o singură localitate, e și pentru asfaltări de străzi, ceilalți au depus proiecte pentru extinderi canalizări, reabilitări de școli… Trebuie să tai (n.red., să reduci) jumate din sumă (n.red., 6,4 milioane de lei, echivalentul a 1,3 milioane de euro!), altfel îmi sar ceilalți (n.red., primari PSD) în cap”.

 

Numai că Petruț – care nu judec cât de vizionar e, dar cert e un norocos -, avea un proiect complet (cu toate studiile necesare aprobării!), care se mula perfect pe condițiile impuse de PNDL 2 (să zicem că a fost inspirat și cu câteva luni înainte de publicarea termenilor de finanțare a comandat/plătit studiile necesare, sau doar că a știut cu ce consultanți să lucreze…).

 

În consecință, Petruț a refuzat, motivând că a cheltuit pentru realizarea studiilor, că proiectul e bun (se încadrează în condiții) și că e extrem de important pentru un oraș care și-a pierdut perspectivele economice după sistarea politică a mineritului. În plus, asfaltând doar o jumătate din străzile din Cavnic, nu mai avea nicio siguranță că va mai putea obține (într-un ipotetic program viitor) finanțare guvernamentală pentru a finaliza lucrarea.

 

De ce nu l-a dat afară Zetea

 

Asta s-a întâmplat în spatele ușilor închise (ale biroului lui Zetea). Continuarea e că Petruț a fost îndepărtat de la masa decizional-politică, mai ales că nu era un tip comod (vezi episodul Noaptea ca hoții, din urmă cu un an, când a anunțat că renunță la funcțiile din PSD – vicepreședinte PSD Maramureș, președinte PSD Cavnic și membru în Biroul Politic Județean -, în semn de protest față de modul în care reprezentanții la vârf ai PSD au încercat să-și rezolve problemele penale prin Ordonanța de Urgență 13). Chiar dacă ulterior, după ce pesediștii de la conducere au dat înapoi (retrăgând Ordonanța), iar Petruț a revenit asupra deciziei, el a rămas un paria-n partid, nefiind convocat la ședințele conducerii.

 

Astăzi, la câteva zile în care Petruț iar a șters pe jos cu pesediștii, acuzându-i că organizează un miting abuziv pentru protejarea „penalului Dragnea”, Zetea spune că Petruț „nu mai este de facto membru PSD din februarie 2017”. Păi, puțin e fals asta. De dat afară, nu l-au dat, demisia lui Petruț nu există. Mai mult, organizația PSD Cavnic, tot Petruț o conduce. Zetea zice că Petruț nu demisionează din lașitate, Petruț motivează că pesediștii au schimbat legea și că-și pierde mandatul de primar dacă pleacă de bunăvoie din PSD, iar mandatul i l-a dat oamenii din Cavnic, nu pesediștii.

 

Din acest război al declarațiilor, puțini remarcă următoarele:

1) Zetea spune că Petruț nu mai e membru PSD, iar apoi îi cere să nu fie laș și să-și dea demisia. Păi dacă nu mai e membru PSD, înseamnă că nu are din ce să-și dea demisia. Rezultă, Zetea minte, Petruț e membru PSD, el nefiind nici exclus, nici demisionar.

2) Dacă aduce atâtea prejudicii PSD, de ce nu e exclus? Pentru că Petruț a fost adus în PSD chiar de Zetea, peste capul „veteranilor” din partid (cumva pe răspunderea lui). Acum, dacă-l dă afară, riscă două lucruri: nu doar să piardă poziția 1 la alegerile locale din Cavnic (primarul în funcție fiind clar favorit să le câștige), ci și să i se reproșeze mâna proastă la „racolați”.

3) Petruț știe multe și, ejectat din partid, poate se apucă să vorbească liber. Iar „vorbele” sunt racordate la un filon periculos din subteranul economico-administrativ-politic al PSD Maramureș și se repercutează direct asupra lui Zetea.

 

Ce se va întâmpla, totuși…

 

La discursul recent al lui Petruț, veteranii PSD nu vor rămâne inerți – în fond, nu e prima dată când Petruț îi trece prin albia porcilor – și îi vor forța mâna lui Zetea să-l demită. Deputatul Sorin Bota a subliniat că primarii social-democrați din Maramureș solicită demiterea lui Petruț din partid încă de anul trecut. Deputatul Călin Matei a fost ceva mai sec: „Excluderea lui Petruț ar fi binevenită”. Deputatul Gheorghe Șimon: „Excluderea lui Petruț nu este doar necesară, este benefică”. Senatorul Liviu Marian Pop (care se autorecomandă PLM) e mai amenințător: „Excluderea lui Petruț din partid este necesară dar nu suficientă”

 

Nu poate ține Zetea pieptu-i de aramă la voința parlamentarilor, veteranilor și, mai ales, primarilor. Deci, îl va exclude din PSD pe Petruț. Ceea ce ne bucură nespus, pentru că vom dezvolta, mult mai ușor decât credeam, punctul 3 de mai sus.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here