SUPRAEVALUARE – Blocul ANL pentru 19 angajați ai Consiliului Județean Maramureș, introdus în licitație la suma de… 1 milion de euro

0
2808

BANI PUBLICI. Povestea-i simplă: prin 2017, administrația județeană controlată pe atunci de pesedistul Gabriel Valer Zetea a făcut un schimb imobiliar cu Primăria Baia Mare, dând Casa Pocol (năruită și în pericol iminent de prăbușire) contra unui teren de 1.668 mp situat pe strada Grănicerilor.

 

Pe acel teren, Zetea a recitat că-i musai să construiască un bloc de locuințe de serviciu, pentru că are “139 de cereri pentru locuinţe, de la persoane care locuiesc în chirie sau fac naveta și care au cerut să li se rezolve problema locativă”. Bine, pe lângă aspectul inechitabil și imoral, este o practică pur comunistă livrarea la cheie a unor locuințe oricui, dar nu acesta este subiectul scrierii. Trocul casă aproape prăbușită vs. teren în cartierul Hatvan (sau Vasile Alecsandri, pentru pretențioși) a fost făcut în perioada octombrie-noiembrie 2018. Primarul aliat PSD Cherecheș n-a făcut nimic cu Casa Pocol, pesedistul Zetea a virat politic (social-democrații fiind pe atunci la guvernare) proiectul de edificare al blocului către stat.

 

Așa că blocul (cu 4 etaje), care va avea 19 locuințe, a fost scos acum la licitație de ANL, la aproape 2 ani (!) de când a primit terenul cu împrumut de la CJ Maramureș să poată construi, la suma estimată de aproape… 1 milion de euro (adică 4,74 milioane de lei cu TVA inclus, exact: 3.984.402,79 lei + TVA).

 

În medie, pentru construcția unui apartament se plătește… 52.630 de euro, suma fiind exorbitantă pentru piața imobiliară de la periferia municipiului Baia Mare, dar sunt banii statului, adică ai noștri, ai tuturor, așa că pe nimeni nu interesează acest aspect de sifonare evidentă – precizare: dacă dezvoltatorii imobiliari privați ar investi 52.000 de euro pentru construcția unui apartament la periferia Băii Mari, ar da faliment.

 

Pe lângă cheltuiala statului generos, s-au mai făcut niște cheltuieli la fel de generoase din bugetul județean, pentru că beneficiarul final al construcției, Consiliul Județean Maramureș, a scos din pușculița județului vreo 10.000 de lei pentru documentația care să le spună cât costă și ce lucrări tehnico-edilitare aferente trebuie să facă administrația județeană (pentru că tot din pușculița județului se vor plăti utilităţile – racordarea la reţelele de alimentare cu apă/canalizare, gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii – și se vor face căi de acces, alei pietonale, spații verzi).

 

Aceste lucrări, făcute din banii județului, vor crește semnificativ investiția finală. Blocul, spuneam, va avea 4 etaje și 19 locuințe și trebuie finalizat în 14 luni (două luni pentru proiectare și obținerea autorizațiilor și 12 luni pentru execuția propriu-zisă). Ofertele constructorilor pot fi depuse până în 2 martie 2021, iar lucrarea va fi atribuită după criteriul Prețul cel mai mic.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here