SUCCES – O nouă mare tranzacție finalizată a antreprenorului băimărean Ferenc Korponay: vânzarea firmelor agricole Dachim și Supliment din Cluj

2
8170

TRANZACȚIE. După vânzarea firmei de produse veterinare Maravet (în perioda 2015-2019) către holdingul american Henry Schein (care ulterior a fuzionat cu Vets First Choice formând cel mai mare holding de servicii și tehnologie pentru sănătatea animală, Covetrus), tranzacție desfășurată în două părți și care a totalizat aproximativ 44 de milioane de euro, omul de afaceri băimărean Ferenc Sandor Korponay (55 de ani, foto) și-a axat afacerile pe investiții făcute prin Vetimex Capital (fosta Maravet Real Estate, sereleul pe care și-a mutat unele active la momentul primei vânzări de 50% din Maravet).

 

Imediat după ieșirea din Maravet, în 2020, Ferkó Korponay a cumpărat împreună cu proprietarii grupului de firme de consultanță multidisciplinară Mirus (Ionuț Zeche, Raluca Tutu, Ioana Massier și Crina Vasile), prin Ideal Projects Services (un joint venture între Vetimex Capital și Mirus), trei dintre cele mai noi clădiri de birouri din Cluj-Napoca: Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office, cu o suprafață totală de circa 20.000 mp și cu Porsche Engineering, Bosch, Metro Systems ș.a.m.d. printre chiriași. Tranzacția a fost de peste 30 de milioane de euro.

 

Însă tot în 2020, Korponay a cumpărat, tot prin Vetimex Capital, de la familia de antreprenori clujeni Felea (Sabina Mihaela Felea și Teodor Dan Felea), 70% din firma turdeană Dachim, producător de cereale, furaje și ulei presat la rece şi distribuitor de materii prime agricole (produse de protecția plantelor, îngrășăminte/fertilizanți și semințe). În septembrie 2021, Korponay a cumpărat de la familia Felea și celelalte 30 de procente din Dachim, devenind, prin Vetimex, asociat unic.

 

În 13 decembrie 2022, Vetimex Capital (firmă deținută de soții Korponay Andrea Iudita și Korponay Ferenc Sandor) a vândut Dachim către ROCA Agri RDF, holdingul de agricultură al ROCA Investments, companie de investiții de capital în firme nelistate la burse, în care Vetimex este unul dintre marii acționari (alături de frații Pavăl – Dedeman, Dan Șucu – Mobexpert, Theodora Popa – Transavia, Adolf Bâclea – Cosena, Cristian Ludovic Pop – Animax, BT Investments – firma de investiții de Băncii Transilvania ș.a.a.). Astăzi, 25 ianuarie 2023, Consiliul Concurenței a anunțat că a autorizat tranzacția.

 

Același traseu/strategie tranzacțional/ă l-a efectuat și cu firma Supliment SRL, care operează aproximativ 150 de hectare de terenuri agricole și este înregistrată în satul clujean Mihai Viteazu. În 2021, cele două firme tranzacționate de Ferkó Korponay au totalizat o cifră de afaceri de aproape 67 de milioane de lei și un profit net de circa 1,2 milioane de lei, obținut cu 62 de angajați, iar în 2022, doar Dachim a înregsitrat o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.

 

ROCA Agri RDF a preluat integral controlul celor două companii (care pe lângă cele aproximativ 2.000 de hectare de terenuri agricole și o bază de colectare și stocare a cerealelor cu o capacitate de 17.000 de tone dețin și o fabrică de extrudare a cerealelor la Arad și o fabrică de uleiuri presate la rece în județul Cluj – ultima produce sub brandul ElixirÒ), însă Korponay și-a păstrat o poziție de membru în Consiliul de Administrație al grupului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here