SUBVENȚIE – În Maramureș, unul dintre cele 20 de centre de colectare a lânii din țară: capacitatea de stocare – 500 de tone

0
605

ZOOTEHNIE. Singurul centru de colectare a lânii din Maramureș și unul din cele doar 20 situate în România se află în orașul Șomcuta Mare, aparținând unei societăți private, Nova Mat Colect (administrată de Gheorghe Marchiș). Motivația pentru care aceste centre nu se vor mai edifica au oferit-o oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care, în urma unui studiu, au conchis că în România cantitatea totală de lână estimată pentru predare este de aproximativ 23.000 de tone, aşadar prin centrele existente se poate prelua în totalitate această cantitate, capacitatea totală fiind de 30.000 de tone.

 

Centrul de colectare a lânii din Șomcuta Mare are o capacitate de stocare de 500 tone, iar la nivel național se afla la îmnceputul anului pe locul 7-12, cele mai mari centre fiind în Sibiu și Scânteiești (jud. Galați), ambele cu o capacitate de stocare de 8.000 de tone. Doar 10 județe au centre de colectare a lânii.

 

Identificarea la nivel național a centrelor de colectare a fost luată în urma apariţiei anul trecut a unei hotărârii de Guvern care prevede, ca susţinere a crescătorilor de ovine, acordarea unui ajutor de minimis de 1 leu/kg pentru lâna comercializată în centrele de colectare sau o unitate de procesare a lânii. La nivel național există aproximativ 36.000 de beneficiari ai acestei măsuri de sprijin.

 

Pentru a beneficia de subvenția pe lână, crescătorii de ovine trebuie să depună, până la data 1 iulie 2018, la Direcţia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Maramureș documentele justificative de plată (respectiv factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here