SUBTERANUL POLITIC – Deși PMP va fuziona cu PNL, PMP Maramureș va trece la PSD, pentru că Zetea le-a oferit mai multe funcții liderilor decât Bogdan

0
2364
Lucian Morar și Gabriel Zetea

ANALIZA UNUI FAPT. Conducerile PMP și PSD Maramureș, controlate de Lucian Morar, respectiv Gabriel Zetea, au bătut palma în privința absorbției, deși la nivel central Mișcarea Populară va fuziona cu PNL.

 

De ce se dizolvă PMP în alte partide: din interese pur personale

 

Motivația fuziunii e simplă: fără nicio siguranță că ar putea accede în Parlament în 2024, majoritatea liderilor județeni ai PMP au decis că trebuie să se refugieze într-un partid care are această siguranță, exclusiv pentru binele personal și o mai bună viitoare finanțare și acces la funcții publice bine remunerate. Pentru că fostul președinte, Cristian Diaconescu, le-a propus liderilor partidului calea mai grea (respectiv, de păstra partidul, de a munci în teritoriu și a pregăti campania din 2024 în așa fel încât partidul să nu rateze intrarea în Parlament), acesta a fost înlăturat și înlocuit cu demisionarul Eugen Tomac, cel sub care PMP a ratat intrarea în Parlament.

 

De ce a fost făcut puciul? Pentru că Diaconescu nu își dorea o fuziune, în contextul anunțat că va fi candidatul PMP la alegerile prezidențiale, iar liderii nu își doreau să rămână în opoziție până în 2024 (adică departe de facilitățile financiar-administrativ-politice conferite de apartenența la partidele de la guvernare). În schimb, Tomac a acceptat părerea generalizată de fuziune (deja discutată și aproape stabilită, cel mai probabil pentru anul 2023) și, mai mult, le-a oferit liderilor mână liberă pentru a putea negocia trecerea filialelor nu neapărat la PNL (partidul în care va fi absorbit PMP), ci cu oricine le oferă avantaje mai mari.

 

În Maramureș, înțelegerea a fost făcută cu PSD

 

La nivelul județului Maramureș, PMP a bătut deja palma politică cu PSD. Sigur, contează puțin că PMP s-a lansat politic tocmai prin opoziția extrem de vehementă la politica social-democraților, pentru că această critică este o fațadă pentru publicul-elector.

 

În luarea deciziei a contat ce s-a obținut la negocierile cu liderii locali ai celor două mari partide de la guvernare. Dacă Ionel Bogdan (președintele PNL Maramureș) a fost mai reținut în a promite funcții și poziții eligibile pe listele de la alegerile parlamentare, Gabriel Zetea (președintele PSD Maramureș) a acceptat aproape tot ce i-a cerut Lucian Morar (președintele PMP Maramureș).

 

De ce a fost mai generos Zetea decât Bogdan? Pentru că își dorește o revenire în 2024 în funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș și pentru asta are nevoie și aportul electoral al PMP, partid care în Maramureș deține 5 primari (Ulmeni – Lucian Morar, Călinești – Petru Nemeș, Coaș – Călin Vasile Achim, Remetea Chioarului – Călin Ovidiu Petrică și Sălsig – Daniel Pop), 5 consilieri județeni și circa 150 de consilieri locali. Această scriere devoalează înțelegerea…

 

Ce a obținut Morar / Ce a dat Zetea

 

Pentru Lucian Morar – cel care a avut și dispute cu Zetea, de-a lungul timpului, lăsând posterității exprimarea publică a convingerii sale: Eu nu îndrăznesc să cred în PSD (vezi foto) – negocierea i-a adus, evident, cel mai mult. Pentru că cine-mparte, parte-și face. Respectiv, un post de prim-vicepreședinte PSD Maramureș, locul 2 (după Gheorghe Șimon) pe lista de deputați ai PSD la parlamentarele din 2024 (strategia sa este să-și împingă fiul la alegerile locale pentru funcția de primar în 2024 și să-l sprijine pentru a câștiga) și preluarea de CJ Maramureș a proiectului pe care nu e capabil să-l termine, cel al podului peste Someș.

 

Pentru vărul său, George “Johnny/Gionic” Moldovan, a obținut loc eligibil pe lista pentru Consiliul Județean, un post de vicepreședinte și postul de președinte ATOP Maramureș (bine remunerat). Pentru Cornel Varga loc eligibil pe lista PSD Maramureș pentru Consiliul Județean. Pentru Adrian Pop (președintele PMP Baia Mare) loc eligibil pentru Consiliul Local. Pentru Bogdănel Gavra candidatura la funcția de primar al Băii Mari cu susținerea PSD, în cazul alegerilor anticipate.

 

Pentru primarii PMP în funcție, candidați și la alegerile din 2024 și o substanțială susținere financiară din pușculița județului în mandatul viitor, iar conducerile filialelor PSD din UAT-urile în care PMP a avut scor electoral mai bun vor fi preluate de liderii PMP din respectivele localități.

 

… ei iar au câștigat” înainte să-nceapă meciul

 

Observați că toate calculele PMP + PSD = Love s-au făcut în contextul siguranței câștigării funcției de președinte CJ Maramureș, a numărului majoritar de consilieri județeni și a unui număr însemnat de primari și consilieri locali.

 

Numai că politica politrucilor contemporani ne-a demonstrat că, de multe ori, din urne a ieșit altfel decât se aștepta. De exemplu, chiar în 2020, la precedentele alegeri, când deși s-a coalizat cu primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, sub umbrela inimioarei – punându-i pe pesediști să se pozeze în celebra poză a ipostazei penibile (câțiva dintre actanți țin degetele sub formă de romb, alții de pătrat, pentru că, ziceam, nu-ți iese de fiecare dată) – Zetea a fost bătut cu cureaua de la ceasul alegerilor de Bogdan, pornit cu șansa a doua în bătălia electorală. Bine, Zetea s-a refugiat în Parlament, pe o leafă îndestulătoare pentru orice bogat din Monaco, dar pesediștii au pierdut mult: și alegerile, unii și funcțiile și mai toți răbdarea de a sta în opoziție. Deci, Zetea n-a prea avut mâini bune la ultimele multe alegeri, toate pierdute de PSD în Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here