SUBSTITUENT LA PRODUSE TRADIȚIONALE – Doar 3 producători interesați de dreptul de a-și eticheta produsele cu „Bun de Maramureș”

1
1207

BUN DE MARAMUREȘ. Până acum, 31 de produse alimentare, considerate reprezentative pentru județul Maramureș, pot să fie vândute sub eticheta „Bun de Maramureș”. Marca „Bun de Maramureș” a fost înregistrată la OSIM de Consiliul Județean Maramureș (în 2018) și poate fi folosită de membrii Asociației Bun de Maramureș cărora li se acordă acest drept (respectiv, un contract de licență).

 

Teoretic, produsele cu eticheta “Bun de Maramureș” sunt garantate de administrația județeană că sunt reprezentative pentru județul Maramureș. Practic, produsele etichetate “Bun de Maramureș” se speră că vor reprezenta alternativa și oportunitatea pentru producătorii locali care nu au reușit să obțină certificatul “Produs tradițional” (care are proceduri și reguli mai complicate) să fie recunoscuți ca producători de mâncăruri tradiționale din Maramureș.

 

Simplificat, Consiliul Județean certifică faptul că produsele etichetate “Bun de Maramureș” au o rețetă tradițională și/sau folosesc o tehnică tradițională sau una inovatoare, dar legată de specificul maramureșean. Pe plan european, asta este egal cu ZERO, Consiliul Județean nefiind o entitate recunoscută continental (adică pe marile piețe ale produselor tradiționale). Pe plan local, pentru turistul (neinformat) care vine să vadă bisericile din lemn, poate însemna ceva. Și, evident, în aceste condiții înseamnă ceva și pentru producătorii care dețin această licență.

 

Până acum, însă, doar… 3 producători s-au arătat interesați să primească licența pentru a-și putea eticheta produsele cu marca „Bun de Maramureș”: producătorul de produse de carmangerie Toto SRL (controlat de Ioan Tătăran, președintele al Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale din Carne și Ecologice din Maramureș și vicepreședinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din Carne), Sorin Florin Buda și Alco SRL din Șomcuta Mare (primul – producător de murături, conserve de legume și dulcețuri, iar cel de-al doilea, producător de uleiuri).

 

Cert este că în acest moment, cei trei producători au primit licența pentru marca “Bun de Maramureș” pentru 31 de produse alimentare din categoriile conserve de legume/murături, dulceață, produse din carne de Mangalița și produse de băcănie. Iată care sunt cele 31 de produse care pot fi etichetate cu Bun de Maramureș (sigur, nici vorbă să fie toate produse tradiționale maramureșene, multe fiind reinterpretări):

 

Sorin Florin Buda din Șomcuta Mare: castraveți cu miere, murături asortate, zacuscă cu vinete, silvoiță, dulceață de ardei iute;

 

Toto SRL din Lăpușel (com. Recea): caltaboși, cârnați afumați, cârnați de casă, ceafă crud uscată, ciolan afumat, cotlet crud uscat, costiță afumată, costiță haiducească, jambon afumat, jumări, pate de casă, piept ardelenesc, salam crud uscat, salam de porc, slănină afumată, șunculiță ardelenească, tobă;

 

Alco SRL din Șomcuta Mare: untură condimentată la borcan, ulei floarea soarelui presat la rece, ulei semințe dovleac presat la rece, ulei de cătină presat la rece, ulei de măceșe presat la rece, ulei de nuci presat la rece, ulei semințe struguri presat la rece, ulei infuzat presat la rece, paste semințe dovleac și nuci.

 

Partea bună e că producătorii maramureșeni din industria alimentară care sunt interesați să-și includă produsele în sistemul de etichetare ”Bun de Maramureș” pot să o facă (primul pas este să contacteze Asociația Bun de Maramureș, au site și e-mail – [email protected]).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here