SUBEVALUARE – O scrisoare din 1887, a primului rege al României către sultanul Imperiului Otoman, estimată de Administraţia Prezidenţială la… 98 de euro

0
831
Carol I și Abdul-Hamid al II-lea

INEDIT. În lista cadourilor primite în 2016 de preşedintele României, Klaus Iohannis, figurează şi „o scrisoare din partea regelui României către Sultanul Abdulhamid al II lea transmisă în 31 august 1887”. Semnatarul este primul rege al României, Carol I, iar epistola este importantă prin prisma faptului că regele Carol I şi diplomaţia de la Bucureşti au purtat o strategie complexă, cultivând constant politica României, care s-a concretizat în anul 1905 prin semnarea de către sultan a unei iradea (sau firman, cum era denumit în presa vremii), prin care valahii (românii) din Imperiul Otoman erau recunoscuţi ca naţionalitate şi beneficiau de învăţământ şi biserică în limba maternă.

 

Având în vedere acest aspect este cel puţin ciudată estimarea valorii scrisorii de către Administraţia Prezidenţială: 445 de lei, adică aproximativ 98 de euro.

 

Abdul-Hamid al II-lea sau Abdülhamid al II-lea, supranumit Abdul cel Blestemat (21 septembrie 1842 – 10 februarie 1918) a fost al 34-lea sultan al Imperiului Otoman şi ultimul conducator al Imperiului Otoman care şi-a arogat titlul de suzeran al principatelor Valahia şi Moldova, într-o epocă în care diplomaţia otomană evita să utilizeze termenul de România pentru a desemna noul stat format la 1859, pentru a sublinia faptul că, în optica otomanilor, Unirea nu era definitivă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here