STRATEGIE – Din iunie, grupul maramureșean Taparo va produce și material filtrant pentru măștile chirurgicale, realizând produsul integral în România

0
4186

MĂȘTI DE PROTECȚIE. Începând din luna iunie, Grupul de firme Taparo, controlat de maramureșeanul Ioan Filip, va demara și producția de material filtrant pentru măștile chirurgicale. În acest fel, Taparo va produce integral în România toată țesătura necesară produsului medical de protecție.

 

De altfel, și ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat public că „prioritatea numărul 1” a ministerului pe care îl conduce este de a sprijini instalarea echipamentului de producție a materialului filtrant, pentru a avea în România „integrată toată ţesătură necesară producerii măştilor de protecție”.

 

În acest moment, Taparo, care produce zilnic, cu 5 linii tehnologice, peste 350.000 de măști de protecție (de tip FFP 1 și FFP 2), se aprovizionează din țară (de la Rompetrol) cu materia primă (granule de polipropilenă homopolimer) pentru producerea stratului fibros folosit la două din cele trei straturi ale măștilor, dar al treilea strat filtrant este importat.

 

Strategia inginerului textilist Filip este de a produce în regie proprie atât materialului filtrant și materialul compozit, precum și extinderea capacității de producție a materialului nețesut. De altfel, utilajele pentru noile linii tehnologice sunt deja rezervate de Taparo, care a anunțat și dezvoltarea unei divizii specializate în producția de echipamente medicale, într-o fabrică pe care o va construi în următoarele 10 luni în Baia Mare, în urma unei investiții estimate la 20 de milioane de euro.

 

Estimarea lui Filip este că după ce toate liniile tehnologice vor fi operaționale, Grupul Taparo, care totalizează 1.600 de angajați, va avea o capacitate de producție de  500.000-600.000 de măști chirurgicale pe zi, din toate cele trei tipuri de protecție (FFP1, FFP2, FFP3). În acest moment, cererile de pe piața internă acoperă producție pentru următoarea lună și jumătate.

 

Conform ministrului Economiei, Virgil Popescu, prețul către populație pentru o mască de protecție (de tip FFP 1), determinat „în urma discuțiilor cu cei doi producători români” (Taparo și Romarm), va fi de “aproximativ 2 lei + TVA”. Ministrul Popescu a mai precizat că motivul pentru care prețul măștilor de protecție a crescut în perioada pandemiei de coronaviroză a fost cauzat de cererea mare de pe piața externă (în cazul produselor importate) și de prețul materialului filtrant care se importă (în cazul produselor românești).

 

Vă reamintim că începând din 15 aprilie, conform precizărilor oficialilor administrației statului român, toți cetățenii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spații închise. De aceea, se încearcă aprovizionarea cu acest tip de produse și a farmaciilor și magazinelor la prețuri relativ rezonabile (preț care în România a crescut de peste 15 ori în timpul pandemiei de coronaviroză). Practic, demersul Taparo este susținut de stat (prin Ministerul Economiei) pentru reducerea dependenței de importuri a acestui produs și, implicit, a menținerii unui preț rezonabil pentru cetățeni.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here