STRATEGIE – Baia Mare cheltuie anual peste 3 milioane de euro din banii orașului pentru clubul sportiv Minaur, cu rezultatele pe care le știm cu toții

2
4397

BUGET MINAUR 2021. În 2021, clubul Minaur Baia Mare are un buget pe 2021 fixat în acest moment la suma de 16.193.000 lei (astăzi, suma este echivalentul a peste 3,28 milioane de euro). Aproape sigur, suma va crește din pixul celui care controlează administrația publică locală, primarul Cătălin Cherecheș, și cu acordul majorității aleșilor locali pe care îi controlează, așa cum a crescut (în termeni fiscali-administrativi operațiunea se numește rectificare pozitivă) de la începutul anului cu peste 60%. Conform graficului de creștere, în acest an clubul bugetar al municipalității va avea cel mai mare buget din ultimii ani.

 

În 2019, clubul municipalității a fost subvenționat cu 12,4 milioane de lei (a fost pe locul 9 în clasamentul național al cluburilor sportive care au primit cei mai mulți bani publici din bugetul local), iar în 2020 (deși a fost un an pandemic, cu o reducere substanțială a numărului de meciuri disputate) a avut un buget de peste 16,5 milioane de lei (exact: 16.568.000 lei, echivalentul a aproape 3,4 milioane de euro/an). Suma reprezenta 2,8% din toți banii orașului.

 

Într-un clasament național al celor mai mulți bani alocați din bugetul local, clubul din Baia Mare (care este al 17-lea oraș ca dimensiune al României) este pe locul 6. CS Minaur, club de drept public aparținând Primăriei Baia Mare și care a fost înființat în anul 2015, după ce Primăria controlată de edilul Cherecheș a falimentat clubul de handbal feminin CSM Baia Mare, are în componență reală trei echipe sportive (handbal feminin și masculin și fotbal, primele două în Liga 1, a treia în Liga a 3-a).

 

Scriptic, clubul mai are o pseudo-echipă de automobilism (alcătuită dintr-o singură competitoare, adolescenta sătmăreană Natalia Iocsak, care evoluează, cu precădere, în probe de drift) și o secție inexistentă altfel decât scriptic de alpinism și escaladă. Simplificat, banii merg pentru salariile puținilor funcționari din club, cheltuielile necesare participării în competiții și salariile jucătorilor și staff-urilor tehnice de la secțiile de handbal și fotbal.

 

Cu acești bani, sezonul trecut s-au obținut următoarele rezultate: echipa de handbal feminin locul 2 în Liga 1, echipa de handbal masculin locul 6 în Liga 1, echipa de fotbal locul 1 în Seria 10 din Liga a III-a și ratarea calificării în Liga a II-a (la baraj). Practic, la nivel național a funcționat echipa de handbal feminin, care a devenit vicecampioană, iar la nivel continental, tot echipa fetelor, care s-a clasat pe locul 3 în EHF European League (fosta Cupa EHF, a doua competiție valorică intercluburi a continentului), competiție în care era cotată cu prima șansă.

 

Luând în discuție doar echipa de handbal feminin (care a mai obținut rezultate în ultimii ani), aceasta este departe de a se apropia de campioanele de la CSM București, al căror buget este mai mult decât dublu față de oricare altă competitoare (respectiv, circa 3,5 milioane de euro, față de aproximativ 1,5 milioane de euro cât este estimat de specialiști bugetul repartizat exclusiv echipelor feminine ale cluburilor Minaur Baia Mare, SCM Râmnicu Vâlcea și Gloria Buzău).

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Nu stiu unde este Curtea de Conturi,care verifica banii publici,unde este auditul primariei care verifica performanta banului public.Hai sa tacem si sa ne uitam la incompetenti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here