STRATEGIE – Astăzi se adoptă bugetul judeţului pe 2017, află primul câţi bani gestionează CJ Maramureş şi cum îi împarte

0
359
Sala de ședințe a Consiliului Județean Maramureș

BUGET. Marţi, 4 aprilie 2017, nu este neapărat o „zi neagră”, măcar pentru că aflăm şi noi, maramureşenii, cum împart „bancherii” Maramureşului (conducerea Consiliului Judeţean – CJ) banii judeţului. Oficial am aflat (noi, cei probabil doi trăitori de pe planetă care am avut răbdare să „răscolim” tot site-ul ăla varză, dar foarte scump, al CJ-ului, şi, până la urmă, am găsit unde au ascuns draft-ul de buget).

 

După cum vedeţi în fotografie, sala încă e goală, bugetul 2017 al Maramureşului va fi adoptat în jurul orei 13, dar 2mnews vă spune acum, anticipat – pe principiul „Curiozitatea cauzează” -, iar dacă vor interveni modificări semnificative vi le comunicăm la momentul faptei.

 

În acest an, în puşculiţa judeţului vor fi 408 milioane de lei (pentru statisticieni şi pentru contabili, exact 408.271.500 lei). Din banii ăştia, aproape 295 de milioane de lei ne costă funcţionarea CJ Maramureş şi a instituţiilor din subordine (de sănătate, de protecţie, de educaţie, de cultură etc.) – „Cheltuielile de personal, dar și cheltuielile cu bunuri și servicii sunt asigurate încă de la începutul anului în curs” (Gabriel Zetea, preşedinte CJ, la jumătatea lunii trecute), e logic, să n-avem surprize.

 

Ce mai rămâne, adică 173 de milioane de lei merg pentru dezvoltare. Bun, să vedem cum vor gestionarii bugetului judeţean să ne dezvolte. 91 de milioane merg spre componenta „Protecţia mediului”. Logic, se bagă toţii banii, cu pompa ş-apoi se tasează, să se finalizeze Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, ceea ce, sigur, evident ş.a.m.d. e imposibil. Dar asta contează mai puţin, funcţionăm pe principiul olimpic: „Nu e important să câştigi, ci să participi”.

 

Bănuţii care mai rămân pentru dezvoltare, 82 de milioane de lei, merg care-ncotro: aproape 66 de milioane la „Transporturi” (drumuri, d-astea), 10,5 milioane la servicii publice şi restul, nesemnificativ, la „Autorităţi publice” (1,7 milioane de lei), „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” (1,4 milioane de lei), „Cultură, recreere şi religie” (aproape 1,4 milioane de lei), „Sănătate” (0,8 milioane de lei) şi, mare atenţie!, 0,1 milioane de lei merg pentru dezvoltarea segmentului „Acţiuni generale economice”. Pare că ne dezvoltă ăştia de nu ne vedem (Silicon Valley reloaded)!

 

Uite că era să-nchei scrierea fără să vă amărăsc cu ultima informaţie: se ia ş-un credit, de 74,5 milioane de lei, pentru că altfel n-ajung banii pentru „proiectele cu finanţare externă nerambursabilă”. Doamne-ajută!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here