STRĂMUTARE – Când și cine decide dacă apelul primarului Cherecheș, condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare, se va judeca la Cluj sau altundeva

2
2894
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

PROCES CHERECHEȘ. După cum știți (în caz contrar aflați de aici, nu e dramatic), primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a depus apel la sentința din 24 februarie 2022, prin care a fost condamnat în primă instanță, de magistratul de caz (Mihai Ștefan Ghica, judecător cu cel mai înalt grad profesional) de la Tribunalul Cluj, la pedeapsa de 5 ani de închisoare (cu executare și scăderea din pedeapsă a perioadei petrecute în arest, închisoare și arest la domiciliu – care totalizează aproape 8 luni) pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

 

De asemenea, sentința/hotărârea/soluția mai prevede ca pedeapsă complementară și interzicerea exercitării pe o durata de 4 ani a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa funcţia de primar. Edilul Cherecheș a apelat la unica soluție prevăzută de lege pentru ca hotărârea magistratului să nu fie aplicată imediat: apelul (dacă la apel soluția Tribunalului Cluj se menține, aceasta este pusă în aplicare de îndată).

 

Conform legii, apelul este judecat la Curtea de Apel Cluj. Termenul inițial de judecare a apelului (13 aprilie 2022) a fost amânat, pentru că primarul Cherecheș a cerut strămutarea dosarului la o altă instanță (curte de apel).

 

Explicații pe înțelesul tuturor

 

Instanța care trebuie să se exprime în cererea strămutării este instanța supremă, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ). Dosarul prin care primarul Cherecheș a cerut strămutarea soluționării apelului a fost depus la 26 aprilie 2022 și va fi soluționat în 17 mai 2022 de completul de judecată nr. 7 al Secției Penale a ÎCCJ (acesta este format din trei judecători: Lavinia Valeria Lefterache, Lucia Tatiana Rog și Ioana Alina Ilie).

 

Conform legii, oricare dintre părțile implicate în proces poate cere strămutarea soluționării dosarului, solicitarea cuprinzând temeiul de strămutare, precum şi motivarea în fapt şi în drept (cu anexe ale înscrisurilor pe care aceasta se întemeiază). ÎCCJ poate solicita (nu e obligatoriu) informaţii de la preşedintele instanţei de unde se solicită strămutarea (în acest caz de la preşedintele Curții de Apel Cluj, judecător Dana Cristina Gîrbovan).

 

Dacă este respinsă cererea de strămutare, nu se mai poate formula o nouă cerere pentru aceleași motive. Precizare: introducerea unei cereri de strămutare nu suspendă judecarea cauzei. Concluzie: în 17 mai, peste o săptămână, va fi cunoscut dacă apelul primarului Cherecheș va fi judecat la Cluj, sau dacă dosarul va fi strămutat și judecat în altă parte (cum a cerut edilul).

 

* Foto: @Cătălin Cherecheș FB

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Corect ce spune dalida. Un om drogat bolnav care cumpara toate pisicutele din jurul lui. Locul lor ar fi la puscarie nu in institutiile statului. Drogul ii va rezolva pe toti dar copiii nostri vor plati cele 50 de milioane de euro datorii pe care rahatul asta le a facut in contul orasului. Voi realizati ce inseamna 50 milioane de euro datorii pt 130.000 de persoane ???? Calculati si vedeti dezastrul.

  2. Prea mult durează. Avocații care fac posibilă tergiversarea ar trebui să răspundă și ei. Până ajunge la pușcărie, e clar că asta se va întâmpla, face în continuare mult rău. Cine mai repară prostiile lui ? Toți cei care au făcut averi de pe urma acestui nefericit ar trebui să răspundă. Un oraș la cheremul unui bolnav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here