STOPAȚI POLUAREA! – Senatorul Dan Ivan cere autorităților de mediu să nu autorizeze centrul de deșeuri de pe strada Europa din Baia Mare

0
307
Dan Ivan

APEL PUBLIC. Cu sprijinul autorităților statului, Primăria Baia Mare continuă să sfideze legea, mimând grija pentru un mediu sănătos. După ce ani la rând a depozitat ilegal deșeuri pe diverse terenuri din oraș, acum, sub bagheta strategului Cătălin Cherecheș, instituția pe care o conduce ne sfidează pe toți, proiectând surse de poluare cu impact pe termen lung.

 

Rampa improvizată de gunoaie situată în apropierea centurii orașului (str. Europa, între complexul Auchan și râul Săsar), utilizată în afara legii de către Primăria Baia Mare pentru a depozita deșeuri, a fost adusă în atenția autorităților de mediu de către senatorul Dan Ivan, în urmă cu mai bine de 2 ani. În urma solicitărilor acestuia, Garda de Mediu Maramureș a întreprins controale și a amendat autoritățile locale. Acestea din urmă, însă, au continuat să depoziteze resturile orașului, mărind și mai mult volumul rampei ce funcționează în afara legii.

 

În vederea stopării poluării produse de Primăria Baia Mare, senatorul Dan Ivan s-a adresat autorităților centrale, prin interpelarea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Răspunsul reprezentantului Guvernului este unul impardonabil, arătând lipsa de interes a autorităților statului față de protejarea mediului. Din adresa primită de senatorul Dan Ivan reiese intenția ministerului de a gira pe terenul folosit ilegal de Primărie o investiție cu rol poluant.

 

Așadar, în loc să anuleze definitiv orice intenție a autorităților statului sau a vreunei entități private de a mai depozita deșeuri în acea zonă, Guvernul, prin Agenția de Protecția Mediului Maramureș, își dă concursul pentru autorizarea de activități poluante pe raza municipiului Baia Mare.

 

În ultimii ani, Primăria Baia Mare a depozitat ilegal deșeuri pe strada Europa, lângă stația de epurare. Sesizările mele au avut efect parțial. S-au dat amenzi, dar rampa nu s-a închis. După verificările celor de la minister, din care reiese exact ce s-a petrecut, Primăria Baia Mare a trecut la evacuarea zonei, prin transportarea gunoaielor în altă parte. În paralel însă, administrația băimăreană condusă de primarul Cătălin Cherecheș a solicitat autorizații de mediu pentru a realiza acolo, ce să credeți?, „un centru de gestionare a deșeurilor inerte și vegetale”.

 

Deci după ce a poluat în mod flagrant zona, a plătit amenzi din buzunarul nostru, Primăria vine acum și cere legalizarea activităților de poluare a mediului. Și culmea, chiar primește acordul din partea autorităților de mediu. În răspunsul pe care l-am solicitat ministrului Mediului se menționează foarte clar: Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a emis decizia etapei de încadrare pentru proiectul „centrului de gestionare a deșeurilor inerte și vegetale”. Mai lipsește doar autorizația de mediu, iar rampa poluantă va intra în legalitate, primarul va tăia panglica, iar acolo vom avea o nouă stație de deșeuri.

 

Sigur, ministrul a fost elegant și ne-a spus că nu e vorba de un depozit de deșeuri, ci de un centru de sortare. Așa o fi, numai că centrul respectiv va fi o veritabilă sursă de poluare, în condițiile în care acolo se vor efectua operațiuni de sortare a deșeurilor provenite din construcții (numite simplu deșeuri inerte). Știm cu toții ce pulberi degajă materialele rezultate din construcții. Nu e nevoie de alte explicații!

 

De aceea, pentru ca băimărenii și cei ce locuiesc în zonele limitrofe perimetrului menționat anterior să aibă parte de un mediu mai curat și pentru ca terenurile în cauză să fie folosite pentru un alt scop, voi solicita primarului Cătălin Cherecheș să renunțe această investiție poluantă, iar factorilor de mediu să nu acorde avizele solicitate, ele fiind în detrimentul unui mediu curat”, a precizat senatorul Dan Ivan, într-o intervenție publică.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan Ivan



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here